Ανοιχτό ρήγμα εντός ΝΔ, και μάλιστα με αιχμή το καραμανλικό μπλοκ, απειλεί να προκαλέσει η δημόσια συζήτηση αλλά και η εν εξελίξει παρασκηνιακή ζύμωση για το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη.

Tην νέα αφορμή σύγκρουσης, μετά τις γνωστές δηλώσεις περί συνεκμετάλλευσης από τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, δίνει  εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με βασικό ερώτημα «Μας συμφέρει η Χάγη;» και με ιδιαίτερα ενδιαφέρον, και διακομματικό, πάνελ.

Η εκδήλωση θα γίνει την επόμενη Τρίτη 18 Φεβρουαρίου και ομιλητές θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο ομότιμος καθηγητής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, ενώ την συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης.

Το ερώτημα της συζήτησης, αλλά και η σύνθεση των ομιλητών, πυροδότησαν ήδη σήμερα την δημόσια αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ – και στενού πολιτικού φίλου του Κώστα Καραμανλή – Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μίλησε για «εξωθεσμική εμπλοκή» παραγόντων στο ζήτημα της ενδεχόμενης προσφυγής στην Χάγη.

«Το πρώτο αγκάθι», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha, «είναι τα εθνικά θέματα και δεν αναφέρομαι στο αν έχουμε ικανές ένοπλες δυνάμεις. Εγώ τις εμπιστεύομαι και πιστεύω ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι ικανοί να τα υπερασπίσουν με απόλυτη επιτυχία. Εκεί που ανησυχώ είναι από μια κινητικότητα που βλέπω κυρίως από εξωθεσμικούς παράγοντες σχετικά με την προσφυγή στην Χάγη. Η επανεμφάνιση Ροζάκη και όχι μόνο. Εγώ δημοσίως εναντιώθηκα και στις δηλώσεις του κ. Ντόκου. Είπα ότι όταν είσαι σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού δεν μπορείς να δηλώνεις ότι εκφράζεις τις προσωπικές σου απόψεις. Προσωπική άποψη μπορούσε να έχει ο κ. Ντόκος όταν ήταν στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Όταν είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού, καταρχήν δεν μιλάει».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία του καθηγητή Ροζάκη, οι απόψεις του οποίου είναι γνωστές εδώ και μια δεκαετία, όπως και πάγιες υπέρ της προσφυγής στην Χάγη – και δη, με μια ατζέντα που όπως θεωρεί θα περιλαμβάνει ντε φάκτο όχι μόνον την υφαλοκρηπίδα αλλά και την διαπραγμάτευση για τα χωρικά ύδατα.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το εάν κάποιοι «βρήκαν κενό» ώστε να ανοίξουν συζήτηση για την Χάγη, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε: «Είναι βάσιμη αυτή η υποψία. Παραδείγματος χάρη μέσα στην κινητικότητα  -δεν θα κάνω και διαφήμιση της εκδήλωσης για να πω πότε και πού θα γίνει- υπάρχουν και αρθρογραφίες για το “πόσο μας συμφέρει να πάμε στην Χάγη” με όλο το πακέτο. Μόνο που δεν ξέρει κανείς ποιο είναι το πακέτο».

Αναφερόμενος, δε, στις επί της ουσίας αντιρρήσεις του για πιθανή προσφυγή στην Χάγη, ο Νικήτας Κακλαμάνης επεσήμανε: «Ένας καλοπροαίρετος θα μπορούσε να πει “γιατί να μην συζητήσουμε την οικονομική συνεκμετάλλευση και να τελειώσουν εκεί τα θέματα”; Όμως ποιος εγγυάται τί άλλο μπορεί να κρύβεται από πίσω. Ακούσαμε τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου να λένε για αποστρατικοποίηση στα νησιά του Αιγαίου. Γκρίζαραν όλα τα νησιά. Αυτά ποιος τα διασφαλίζει;».

Το ερώτημα αυτό τίθεται σε ευρεία έκταση από τους «καραμανλικούς» της ΝΔ, οι οποίοι δεν έχουν κρύψει πως θεωρούν απαγορευτική κάθε συζήτηση για προσφυγή στην Χάγη στην παρούσα συγκυρία. Στο σημείο αυτό, άλλωστε, φαίνονται να συναντώνται τόσο η καραμανλική όσο και η σαμαρική πτέρυγα της ΝΔ σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έχει δηλώσει και δημόσια πως η Χάγη αποτελεί μια ανοιχτή δυνατότητα έστω και υπό προϋποθέσεις.

Η δε «υποψία» στην οποία αναφέρθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης περιλαμβάνει και την εκτίμηση πολλών βουλευτών πως υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι και ζυμώσεις μεταξύ στελεχών της «φιλελεύθερης» πλευράς της ΝΔ και του παλαιού ΠΑΣΟΚ – εκσυγχρονιστικού και μη – με στόχο την καλλιέργεια κλίματος και εδάφους για μια διαπραγμάτευση με τον Ερντογάν η οποία θα έχει ως ορίζοντα την Χάγη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Θάνου Ντόκου, καθώς και την σταθερή δημόσια ρητορική της Ντόρας Μπακογιάννη υπέρ της Χάγης. Και, όπως σημείωναν σήμερα, στελέχη του καραμανλικού μπλοκ «θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα παραβρεθούν στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ» και «τι μηνύματα θέλουν να στείλουν».