ΚΟΛΟΜΒΙΑ: ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ELN κηρύσσουν μονομερή εκεχειρία την περίοδο των γιορτών

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που παραμένει ενεργή στην Κολομβία, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της οποίας με την κυβέρνηση έχουν ανασταλεί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κηρύσσει μονομερώς εκεχειρία ενόψει των εορτών του τέλους της χρονιάς.

Ο ELN «θα εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός από την 23η Δεκεμβρίου 2018 ως την 3η Ιανουαρίου 2019 για να συμβάλλει σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», ανέφερε η διοίκηση της οργάνωσης σε ανακοίνωσή της.

Ο ELN, ο οποίος γενικά ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός την περίοδο των εορτών κάθε χρόνο, διαβεβαίωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία από την πλευρά του «ανταποκρίνεται στο αίτημα κοινοτήτων όλων των περιοχών» της χώρας των Άνδεων, που δοκιμάζονται από τα «δεινά του πολέμου».

Με την ίδια ανακοίνωση, η οργάνωση επανέλαβε την πρόθεσή της να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, να ξαναρχίσουν δηλαδή οι συνομιλίες που είχαν αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2017 στον Ισημερινό πριν μεταφερθούν στην Κούβα.

Οι συνομιλίες, οι οποίες ανεστάλησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση μερικές ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της σκληρής δεξιάς Ιβάν Ντούκε την 7η Αυγούστου, δεν έχουν ξαναρχίσει εξαιτίας των νέων, αυστηρότερων όρων που θέτει ο αρχηγός του Κράτους, μεταξύ άλλων η οργάνωση να αφήσει ελεύθερους όλους τους αιχμάλωτους και τους ομήρους που κρατά — η Μπογοτά υπολογίζει ότι είναι περίπου δέκα — και να βάλει τέλος σε όλες τις «εγκληματικές δραστηριότητες».

Από την πλευρά του ο ELN, οργάνωση εμπνεόμενη από τις ιδέες του Τσε Γκεβάρα την οποία ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι ρωμαιοκαθολικοί ιερείς το 1964 και πιστεύεται πως διαθέτει σήμερα περίπου 1.500 μαχητές, απορρίπτει τους όρους αυτούς, υπενθυμίζοντας ότι είχε συμφωνηθεί με την απελθούσα κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν παρά τις εχθροπραξίες στην Κολομβία.

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Σάντος και ο ELN είχαν συμφωνήσει για πρώτη φορά στην ιστορία να κηρύξουν αμοιβαία κατάπαυση του πυρός από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο. Αλλά οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβιάσεις αυτής της συμφωνίας.

Ο ELN κατηγόρησε στην ανακοίνωσή του τον πρόεδρο Ντούκε πως έχει εγκαταλείψει «τις προσπάθειες για τον διάλογο και για την ειρήνη» αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο.

Μετά την υπογραφή, στα τέλη του 2016, της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην Μπογοτά και την ισχυρή οργάνωση ανταρτών FARC, που αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο έκτοτε, η επίτευξη συμφωνίας με τον ELN θα επέτρεπε να μπει τέλος στον πολύπλοκο εμφύλιο πόλεμο ο οποίος μαίνεται στην Κολομβία επί μισό αιώνα και πλέον.

Από το 1958 μέχρι σήμερα, οι συγκρούσεις στην Κολομβία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη, ενώ 7 εκατομμύρια και πλέον πολίτες της χώρας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και 83.000 άνθρωποι θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.