ΚΟΤΖΙΑΣ: ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΚΑΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ «μακεδονική» γλώσσα – Το 1977 την χάσατε πανηγυρικά

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, αφήνοντας ανοικτό όμως να μην ψηφίσει υπέρ των απόρρητων κονδυλίων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών αλλά και της ΕΥΠ εάν δεν υιοθετηθεί η πρακτική του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως ισχύει για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.

«Το έχω ζητήσει για όλα τα υπουργεία από την κυβέρνηση» είπε αναφορικά με το αίτημά του περί κοινοβουλευτικού ελέγχου των μυστικών κονδυλίων όσων υπουργείων διαθέτουν αντίστοιχα κονδύλια. Για τον προϋπολογισμό υπογράμμισε πως «τον στηρίζω, θα τον ψηφίσω πλην της ένστασης που είπα», εξηγώντας ότι κατά την άποψή του πρόκειται για έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό με χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης και μηχανισμό προώθησης της οικονομίας.

«Την περίοδο 1992 – 1994 δεν διαπραγματεύτηκαν καν για τη ¨μακεδονική¨ γλώσσα»

Ο πρώην υπουργός απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε, ρωτώντας ευθέως όσους κάνουν λόγο περί καλύτερης διαπραγμάτευσης από μία κυβέρνηση της ΝΔ:

«40 χρόνια γιατί δεν την έκαναν; Τους απαγόρευσε κανείς; Σαν τους συζύγους που αφού κατέστρεψαν τους γάμους τους λένε να κάνουν καινούρια αρχή για να τα καταφέρουν καλύτερα… 40 χρόνια δοκιμαστήκατε».

Υποστήριξε δε ότι το 1977 η ΝΔ διαπραγματεύτηκε τη λεγόμενη μακεδονική γλώσσα και το ‘χασε πανηγυρικά, ενώ -αναφερόμενος και στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- επισήμανε ότι την περίοδο 1992 – 1994, όταν συζητήθηκε το θέμα της «μακεδονικής» γλώσσας και οι συντομογραφίες και συντμήσεις της γείτονας, τα δύο κόμματα δεν πήγαν καν να διαπραγματευτούν.

Ως προς τις κατηγορίες του Μ. Βαρβιτσιώτη, ο Ν. Κοτζιάς του συνέστησε να διαβάσει τόσο τις προσφάτως διατυπωμένες απόψεις των ΗΠΑ και Κίνας για το διεθνή ρόλο της Ελλάδας όσο και το βιβλίο του πατέρα του, Γ. Βαρβιτσιώτη. «Σπαράζει η ψυχή του πατέρα Βαρβιτσιώτη για το Μακεδονικό κι ας φροντίσει ο γιος να τον διαβάσει» κατέληξε.

Πηγή: https://www.documentonews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.