Eπιστροφή στην «παλαιοκομματική κανονικότητα»

Του Χρήστου Σπίρτζη*

ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατατέθηκε ο νόμος του επιτελικού κράτους, συνοδευόμενος από μια επικοινωνιακή θύελλα, που περιλάμβανε τη βέλτιστη λειτουργία της κυβέρνησης, τον συντονισμό των κρατικών φορέων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τους κανόνες καλής νομοθέτησης. Έξι μήνες μετά παρατηρούμε όλοι, όχι μόνο την αποτυχία των επικοινωνιακών στόχων του δήθεν επιτελικού κράτους, αλλά την αλλαγή επί τω χείρω κρίσιμων λειτουργιών του δημόσιου τομέα και την επιστροφή στην «παλαιοκομματική κανονικότητα» της επίρριψης ευθυνών από το ένα υπουργείο στο άλλο κι από τον έναν φορέα στον άλλο.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ φιλοξενηθεί αυτά τα γεγονότα στα MME, είναι όμως εύκολο να διαπιστωθεί ότι:

⇒ Η έκδοση των ΚΥΑ των αποζημιώσεων των πληγέντων από φυσικές καταστροφές από τις δέκα ημέρες επανήλθαν στους έξι μήνες.

⇒ Οι υπογραφές των αποφάσεων, όχι μόνο δεν ανατέθηκαν στους γενικούς διευθυντές, αλλά επανήλθαν ακόμη και οι υπογραφές των γενικών γραμματέων στους υπουργούς καμία νέα εξουσιοδοτική απόφαση αρμοδιοτήτων δεν έχει εκδοθεί.

⇒ Δεν έχει δοθεί ένα ευρώ σε έναν πολίτη για τις καταστροφές της Χαλκιδικής, της Θάσου και των υπόλοιπων περιοχών που επλήγησαν από τον Ιούλιο έως σήμερα.

⇒ Το Μάτι ξεχάστηκε και ένα νέο οικόπεδο, αυτή τη φορά παράνομο, φιλοξενεί μεγάλους όγκους κλαριών, κανένα έργο δεν έχει ξεκινήσει, η έκδοση αδειών πήγε πίσω και ο αμίαντος ακόμη να συλλεχθεί. Όμως τώρα δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ούτε η κυβέρνηση ούτε ο περιφερειάρχης. Το μπαλάκι των ευθυνών περνά από τον δήμο στο υπουργείο Υποδομών και τελικά στην εταιρεία Μάτι Ξανά, δηλαδή στους κατοίκους.
ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ την κριτική της ΝΔ και την επιστημονική επιστράτευση κάποιου πανεπιστημιακού, φίλου της ΝΔ, να γνωμοδοτεί ότι το Μάτι θα μπορούσε να είχε εκκενωθεί σε περίπου 50 λεπτά. Δεν περίμενε ποτέ ότι χιλιάδες αυτοκίνητα θα εγκλωβίζονταν στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας χωρίς λόγο, χωρίς έκτακτο γεγονός, με τις προβλέψεις της ΕΜΥ να είναι δυσμενέστερες από τα φαινόμενα και με χιόνι που όλοι έψαχναν να το δουν και το βρήκαν στις κορυφές των βουνών. Δεν περίμενε ο άνθρωπος ότι θα χρειάζονταν πολλές ώρες αχρείαστης ταλαιπωρίας των πολιτών για να απεγκλωβιστούν από την κακή λειτουργία του κράτους.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ να το αιτιολογήσει επιστημονικά , χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρη τη χιονόπτωση και ανθρωπίνως αδύνατο να μείνει ανοιχτή η Εθνική. Μάταια όμως. Η Ζηνοβία δεν έφερε 1 μέτρο χιόνι, αλλά ελάχιστους πόντους. Τα τηλέφωνα των αρμόδιων φορέων δεν απαντούσαν και οι πολίτες, εγκλωβισμένοι, περίμεναν ένα από τα δοκιμαστικά μηνύματα του 112, που είχαμε λάβει τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης.

ΟΜΩΣ ΕΚΤΟΣ από την επικοινωνία υπάρχει και η πραγματική ζωή… Είναι προφανές ότι τα προβλήματα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και των έκτακτων αναγκών δεν λύνονται με νομοθετήματα όπως αυτό που πρόσφατα ψηφίστηκε για κατ’ εξαίρεση προνομιακές καλοπληρωμένες μετατάξεις στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ με επικοινωνιακά εγχειρήματα του πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση, με μοναδικό υπαίτιο έναν διοικητή Τροχαίας. Δεν επιλύονται με επιστράτευση πανεπιστημιακών που αμαυρώνουν την έννοια της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Δεν επιλύονται με την καρατόμηση όλης της ιεραρχίας της Ελληνικής Αστυνομίας την πρώτη εβδομάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν επιλύονται με μια ανάθεση σε ιδιωτικούς φορείς, χωρίς έλεγχο, συνεργασία Η πολιτική ασυνέχειας του κράτους, που με ευλαβική συνέπεια ασκεί η κυβέρνηση της ΝΑ, έχει πλέον αποτελέσματα ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τους πολίτες αλλά και για τη χώρα και εγρήγορση των δημόσιων λειτουργών και της πολιτικής ηγεσίας.

ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ με σκληρή δουλειά, πνεύμα συνεργασίας των φορέων και δράσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία του Δημοσίου. Επιλύονται με βελτίωση των συστημάτων ελέγχου, επιτήρησης και λειτουργίας και όχι με ψέματα, όπως η ακύρωση του διαγωνισμού από το ΣτΕ για τα ηλεκτρονικά διόδια, που εμπεριείχε σύγχρονα συστήματα επιτήρησης και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αυτοκινητοδρόμους.

ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ με την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά και των μηχανισμών αποκατάστασης και συνδρομής στους πληγέντες πολίτες. Επιλύονται με επαρκή στελέχωση και πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και όχι με νεοφιλελεύθερους δογματισμούς περί μεγάλου κράτους, προσλήψεων σε σχέση 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις και μνημόνια που οδήγησαν στην πλήρη αποδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών. Επιλύονται, τέλος, με παιδεία, εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ασυνέχειας του κράτους, που με ευλαβική συνέπεια ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει πλέον αποτελέσματα ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τους πολίτες αλλά και για τη χώρα. Η επιστροφή στην κανονικότητα της ΝΔ και το τρίπτυχο της πολιτική της “Επικοινωνία Επικοινωνία Επικοινωνία” γκρεμίστηκαν από τη Ζηνοβία … όπως προφητικά έγραψε ο Κώστας Βάρναλης: “Ηρθ’ ο χειμώνας ο κακός και σκόρπισε η τρελή παρέα. Και σένα βήχας μυστικός σ’ έριξε χάμω, μπαρμπα-Αντρέα. Η Κατερίνα κι η Ζωή, τ’ Αντιγονάκι κι η Ζηνοβία. Ω, τι χαρούμενη ζωή! Χτυπάς, φτωχή καρδιά, με βία”.

*To άρθρο του βουλευτή Ανατολικής Αττικής και τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.