ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ:  ΘΑ ΓΙΝΕΙ LOGISTIC CENTER; Ποιοι δεν το θέλουν-κρίσιμες αποφάσεις

Οι κύριοι Κωνσταντίνος, Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος

Δύο διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια διαγωνίζονται για το αύριο της Χαλυβουργικής κι ενώ προωθείται το πρώτο σε ΔΕΗ και υπουργείο Ενέργειας προετοιμάζεται το δεύτερο από τις τράπεζες και τον ιδιοκτήτη.

Το πρώτο αφορά το να  επαναλειτουργήσει η εταιρεία ως χαλυβουργείο αφού πρώτα μπουν κεφάλαια για να ρυθμιστούν τα χρέη, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της εταιρείας στη ΔΕΗ και το υπουργείο Ενέργειας και ζητούν πίστωση χρόνου. Το δεύτερο είναι να κλείσει οριστικά ως εταιρεία και να αλλάξει χρήση: να γίνει logistic center στα 1000 στρέμματα της μονάδας στην Ελευσίνα, προσελκύοντας και νέο επενδυτή για τον οποίο οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κούρεμα χρεών.

Το πρώτο σχέδιο ωστόσο…έχει ένα «μικρό» πρόβλημα… Δεν έχει την έγκριση του ιδιοκτήτη, ο οποίος φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένος να επαναλειτουργήσει την εταιρεία. Γι αυτό και παρουσιάζεται ότι εξαρτάται από τη δικαστική απόφαση στην αίτηση να τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση ο Κ. Αγγελόπουλος και να μην λαμβάνει πια αποφάσεις για την περιουσία του..

Αν το δικαστήριο αποφασίσει κάτι τέτοιο και αν ο δικαστικός συμπαραστάτης προχωρήσει στη χρηματοδότηση της επαναλειτουργίας της Χαλυβουργικής, στο βαθμό που νομικά κάτι τέτοιο θα του επιτραπεί, τότε το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Όμως πολλοί αμφιβάλλουν ότι  μπορούν  όλα αυτά να γίνουν ως το τέλος του χρόνου (γιατί ως τότε ο υπουργός Ενέργειας έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να μην κόψει το ρεύμα) . Για κάποιους νομικούς κύκλους και στην περίπτωση δικαστικής συμπαράστασης, ο έλεγχος του Εποπτικού Συμβουλίου θα απαιτήσει ειδικές μελέτες πριν οποιαδήποτε τέτοια απόφαση που θα αποδεικνύουν ότι το εγχείρημα επαναλειτουργίας της Χαλυβουργικής θα είναι βιώσιμο και προς το όφελος του ιδιοκτήτη.

Τράπεζες και Κ. Αγγελόπουλος θέλουν να μετατραπεί σε logistic center

Το  δεύτερο σχέδιο φαίνεται πως έχει τη στήριξη των τραπεζών και τη βούληση του ιδιοκτήτη, όμως προϋποθέτει την απόφαση να μην ξαναλειτουργήσει η εταιρεία, κάτι που κανείς δεν θέλει να πει ευθέως. Γιατί αν κάτι τέτοιο ειπωθεί πώς θα συνεχίζει το υπουργείο να δίνει παρατάσεις ζωής μέσω της ΔΕΗ στο όνομα μιας αύξησης κεφαλαίου…που δεν θα γίνει ποτέ…

Το σχέδιο δημιουργίας logistic center το επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες,  η πλευρά το μοναδικού μετόχου κ. Κ. Αγγελόπουλου ο οποίος  ανέφερε και στη χθεσινή συνέντευξή του στην Καθημερινή «η Χαλυβουργική θα έπρεπε προ πολλού να έχει κλείσει καθώς δεν μπορεί να ξαναγίνει ανταγωνιστική στην Ελλάδα, καθώς και ότι μπορεί να αξιοποιηθεί αλλά με άλλον τρόπο, όχι ως χαλυβουργία».

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά τη δημιουργία ενός hub ενός logistic center το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη στρατηγική θέση του εργοστασίου στην Ελευσίνα και το λιμάνι του αλλά και τη μεγάλη έκταση των 1000 στρεμμάτων που διαθέτει. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να ολοκληρωθεί η εκτίμηση της αξίας των παγίων, των οποίων η αξίας στα βιβλία της εταιρείας δεν ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ,  να διαμορφωθεί το σχετικό  business plan και να αναζητηθεί επενδυτής. Το πρόβλημα της εταιρείας που είναι τα χρέη της στις τράπεζες ύψους 410 εκ. ευρώ θα μπορούσε να ξεπεραστεί σε αυτή την περίπτωση, αφού οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε γενναίο κούρεμα αν το business plan είναι βιώσιμο και βρεθεί νέο σχήμα επενδυτών.

Σημειώνεται ότι ακριβώς το ίδιο η δημιουργία logistic center το έχει ήδη κάνει ο κ. Κ. Αγγελόπουλος   μετατρέποντας την πρώην χαλυβουργία  Ferrowohlen στη Ζυρίχη σε  κέντρο  αποθήκευσης για τις βιομηχανίες, δημιουργώντας  μια επικερδή και αναπτυσσόμενη επιχείρηση της οποίας η αξία αποτιμάται σήμερα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Πηγές από το περιβάλλον του ιδιοκτήτη,  σημείωναν επίσης με νόημα, «θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και εδώ αλλά από τους επόμενους επενδυτές όχι από τον ίδιο, ώστε να γίνει και κάποιο κούρεμα των οφειλών».

Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης

Πηγή: http://www.mononews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.