Πως το μικρό “ψέμα” Γεννηματά και η … τύποις “διαφωνία” με Μητσοτάκη για το μπόνους φέρνει πιο κοντά τις πρόωρες διπλές κάλπες και την εκλογή “πασοκογενή” Προέδρου

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στις δηλώσεις του οτι ο Πρωθυπουργός στη συζήτησή τους αναφέρθηκε στον επόμενο ΠτΔ – αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι “ο Πρωθυπουργός επιμένει σε διχαστική επιλογή…” – η Φώφη Γεννηματά, είπε οτι “δεν εγινε συζήτηση με τον Πρωθυπουργό για τον επόμενο ΠτΔ!”.

Πόσο πιθανό είναι, ο Κυρ. Μητσοτάκης να αναφέρθηκε στο πρόσωπο του επόμενου ΠτΔ στη συναντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο ξέρει οτι διαφωνούν αφού ο Προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εχει δηλώσει ξεκάθαρα και σε όλους τους τόνους οτι επιθυμεί την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου, και να μην μίλησε για τον επόμενο ΠτΔ με την Φωφη Γεννηματα απο τον χώρο της οποίας και θα ειναι ο επόμενος ΠτΔ σύμφωνα με ολες τις ενδειξεις και με την οποια ειχε ηδη ανοιξει το σχετικο διάλογο, έναν μηνα πριν.

Τι κρύβει αυτη η τακτική; Πιθανότατα πρόωρες διπλες κάλπες αφού το “οχι” του ΚΙΝΑΛ στον εκλογικό νόμο Κυριάκου κρίνεται ως αδύναμο εφοσον στην πραγματικότητα πρόκειται για μια “λογιστικού τύπου” διαφορά στο μέγεθος του μπόνους (50 έδρες ζητα η ΝΔ – 35 αντιπροτείνει το ΚΙΝΑΛ) και όχι στην ενισχυμένη αναλογική την οποία αποδέχεται και το ΚΙΝΑΛ (σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ανένδοτος με την διατήρηση της απλής).

Ο εκλογικός νόμος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες. Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%, και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μία έδρα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι να εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% των ψήφων.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σχεδόν έτοιμο και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή που να ικανοποιεί το ΚΙΝΑΛ, το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει κατά πολύ, με τις 200 ψήφους που απαιτούνται ώστε να μπορεί να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να μη μαζεύονται. Με αυτό το σενάριο, οι επόμενες εκλογές -στο τέλος της τετραετίας θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- πολύ πιθανόν να είναι διπλές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, και με απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου, έχει δεσμευθεί πως δεν θα συμφωνήσει σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ενώ αντίθετοι εμφανίζονται το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Με πληροφορίες από το ethnos.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.