Τι κρύβεται πίσω από το αυριανό “όχι” της Φώφης στον Κυριάκο για τον εκλογικό νόμο

“Όχι” ετοιμάζεται να πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Φώφη Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο που θα φέρει κυβέρνηση προκειμένου να βάλει “ταφόπλακα” στην “τρισκατάρατη” απλη αναλογική. Η διαφωνία (προσχηματική ή μη…) εντοπίζεται στο μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα, με το ΚΙΝΑΛ να θέλει το “ταβάνι” στις 35 έδρες και την πρόταση της ΝΔ, με βάση τα όσα είναι ως τώρα γνωστά, στις 50.

Η διαφωνία αυτή ωστόσο, δεν σημαίνει ότι στο ΚΙΝΑΛ διαφωνούν και με το σχέδιο των πρόωρων διπλών εκλογών για την εξουδετέρωση της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή στο news247.gr, ηγετικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, παρά τις “χαμηλές πτήσεις” του κόμματος στις εθνικές εκλογές, όχι απλώς δεν εγκαταλείπουν την ιδέα της αναδιάταξης των συσχετισμών στο χώρο της προοδευτικής παράταξης, αλλά και την καθιστούν κεντρικό στοιχείο της πολιτικής τους.

Τα ίδια στελέχη προσβλέπουν σε πρόωρες κάλπες, ελπίζοντας ότι ο Μητσοτάκης θα τις προκηρύξει το φθινόπωρο και θα αναδειχθεί ξανά νικητής. Παράλληλα, εκτιμούν και ελπίζουν ότι ως τότε δεν θα έχει προλάβει να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι μία δεύτερη ήττα του Αλέξη Τσίπρα θα προκαλέσει τριγμούς στην αξιωματική αντιπολίτευση και θα δώσει την ευκαιρία στο ΚΙΝΑΛ να επιχειρήσει εκ νέου την αλλαγή των συσχετισμών στο χώρο της προοδευτικής παράταξης, ιδέα με την οποία φλερτάρει και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Β.Σκουρή, υπάρχει και μερίδα στελεχών του ΚΙΝΑΛ που κρατά αποστάσεις από τη λεγόμενη «δεξιά τάση» του κόμματος, και εκτιμούν ότι πλέον το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να αντιπολιτεύεται την …αντιπολίτευση αλλά την κυβέρνηση της ΝΔ).

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός αυτός του ΚΙΝΑΛ αποκαλύπτει πολιτικό κυνισμό και ιδεολογικό οπορτουνισμό, αφού αναδεικνύει ότι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως δεν είναι ο λαός αλλά η πορεία του κόμματος και πώς αυτό θα ξανακερδίσει τα χαμένα “μεγαλεία”.

Μία στάση που δείχνει ότι όπως η δεξιά θεωρεί ότι είναι αυτοί οι ιδιοκτήτες του κράτους, στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι είναι οι ιδιοκτήτες του προοδευτικού χώρου, οι νόμιμοι ηγέτες που “κάποιος” τους έκανε έξωση και θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ξαναπάρουν στα χέρια τους τα κλειδιά. Έπαθαν, σαν ναλέμε, “χρυσοχοΐδιτισμό”: όπως ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ τα έχει βάλει με τις καταλήψεις, έτσι και οι του ΚΙΝΑΛ θέλουν να διώξουν τους “καταληψίες” από τον προοδευτικό χώρο (τον εξής έναν βασικά, τον Αλέξη Τσίπρα) ώστε να ξαναέρθει αυτός στους νόμιμους ιδιοκτήτες του: την κ.Γεννηματά, τον κ.Κεγκέρογλου, τον κ.Λοβέρδο, τον κ.Χρηστίδη, τον κ.Κωνσταντινόπουλο, τον κ.Σκανδαλίδη, κλπ.

Απώτερος στόχος είναι, εφόσον χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να “τελειώσει” η απλή αναλογική και να μπορέσει το ΚΙΝΑΛ να επαναφέρει το δίλημμα του ΠΑΣΟΚ του ’80 και ’90 απέναντι στην αριστερά, αυτό της “χαμένης ψήφου”, κάτι σαν “μην ξαναψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ αλλα ΚΙΝΑΛ για να μην ξαναβγει η δεξιά”. 

Η απλή αναλογική που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το μόνο σύστημα που βάζει τέλος στη “νόθευση” της ψήφου και τον εκβιασμό του εκλογικού σώματος με βάση το ψευτοδίλημμα της “χαμένης ψήφου”, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι ακόμα και η μία ψήφος μετράει και αντιπροσωπεύεται και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βγαίνουν με βάση προγραμματικές συμφωνίες και όχι “συναλλαγές”. Από την άλλη το ΚΙΝΑΛ δείχνει να παραμένει στοχοπροσηλωμένο στην καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ και βασικά του Αλέξη Τσίπρα και στην επαναφορά του διλήμματος της χαμένης ψήφου με απώτερο σκοπό την ανακατάληψη του προοδευτικού χώρου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.