Τα θέματα που θα κάνουν «ποδαρικό» για το νέο έτος στη Βουλή

Η προοπτική του Brexit και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων που αυτό θα έχει και για τη χώρα μας, αποτελεί σε νομοθετικό επίπεδο το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί το νέο έτος η εθνική αντιπροσωπεία. Σχετικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στις 3 Ιανουαρίου, εισάγεται αύριο, Τετάρτη, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στο πρόγραμμα έχουν μπει, με ακόμα άγνωστη ημέρα εισαγωγής σε Επιτροπές προς έγκριση, άλλες οκτώ διεθνείς συμβάσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες (αμυντική συνεργασία, προξενικά προνόμια), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αλβανία (άδειες οδήγησης), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια), το Περού (πρόληψη κλοπής, παράνομης ανασκαφής και διακίνησης πολιτιστικών αγαθών), την Ιαπωνία (μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού), καθώς και μια Κύρωση της Σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο.

Το σχετικό με το Brexit, οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ – λόγω και της συγκυρίας, με την πρωθυπουργική επίσκεψη στο Λευκό Οίκο , αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου), αλλά και εκείνο για το σοβαρό, ως προς την δημόσια υγεία, ζήτημα του υδραργύρου, έχουν την αναμφισβήτηση σημασία τους. Με την ευκαιρία, δεν περνά απαρατήρητη η γνωστή από πολλές φορές κατά το παρελθόν, πτυχή της αργοπορίας της Βουλής να ψηφίσει διεθνείς συμβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η σχετική με τον υδράργυρο Σύμβαση υπεγράφη στην πόλη Κουμαμότο της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο του 2013 και τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2017. Η προαναφερόμενη διμερής συμφωνία με την Ιαπωνία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2017, ενώ με το Περού τον Δεκέμβριο του 2015, πριν από δηλαδή τέσσερα χρόνια.

Μεθαύριο Πέμπτη το πρωί, το θέμα της οδικής ασφάλειας τίθεται εκ νέου προς συζήτηση στην αρμόδια Ειδική Μόνιμη Επιτροπή, υπό τον τίτλο “Πρόταση κυκλοφοριακής αγωγής με πρωτότυπο τρόπο”. Το θέμα αυτό που διαχρονικά συζητείται στη Βουλή, χωρίς ως τώρα κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα όσον αφορά τη συμβολή της εθνικής αντιπροσωπείας στην περισσότερο από αναγκαία βελτίωση του, έχει τη σημασία του και αυτές τις ημέρες, καθώς προηγήθηκε -δυστυχώς- κατά την περίοδο των εορτών, ένας βαρύς απολογισμός που αφορά είτε την απώλεια και άλλων ζωών, είτε την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στην κυκλοφορία, κυρίως στις εθνικές οδούς, εξαιτίας της κάκιστης οδικής συμπεριφοράς των Ελλήνων.

Το ίδιο πρωί, σε άλλη αίθουσα του Κοινοβουλίου, προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί η πρώτη για το 2020 συνεδρίαση της “Ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.