Σκάνδαλο Energa: Ο ανιψιός του πρωθυπουργού, οι σχέσεις με τον Φλώρο και το…email

Η υπόθεση Energa – Φλώρου ξεκίνησε ως μια μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ του ελληνικού δημοσίου και εξελίχθηκε σε ένα πολιτικό, δικαστικό και αστυνομικό θρίλερ, με μία απόπειρα ανθρωποκτονίας και δύο δολοφονίες και με εμπλεκόμενους, πολιτικούς, δικηγόρους και επιχειρηματίες.

Ως πρόσωπο με σημαντικό ρόλο στην πορεία του επιχειρηματία-πρωταγωνιστή Αρ. Φλώρου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, εμφανίζεται ο ανιψιός του σημερινού πρωθυπουργού και διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος έπαιζε ενεργό ρόλο στις εταιρείες του Φλώρου και κυρίως στη δημιουργία των offshore που χρησιμοποιήθηκαν για την υπεξαίρεση χρημάτων του δημοσίου.

Επίσης, συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο πολλών εταιρειών της οικογένειας Φλώρου ακόμη και αφότου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Energa, ενώ ήταν και συνέταιρος του Αρ. Φλώρου σε εταιρεία με φωτοβολταϊκά.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα σήμερα, το νέο στοιχείο προκύπτει από την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών που αποφυλάκισε τον Γ. Αντωνόπουλο πριν από τρεις μήνες. Το συμβούλιο με πρόεδρο τον Βασίλειο Κωστόπουλο και εισηγήτρια την Ιωάννα Κοσίνα υιοθετεί την εισήγηση της εισαγγελέα Εφετών Ειρήνης Τζίβα, η οποία επισημαίνει ότι ο Γρ. Δημητριάδης, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο δικηγόρος Γ. Αντωνόπουλος, άλλαξε την κατάθεσή του με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο Αρ. Φλώρος.

Το email που καίει τον Γρ. Δημητριάδη

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου. O δικηγόρος είχε προφυλακιστεί για έξι μήνες με την κατηγορία ότι δημιούργησε εγκληματική οργάνωση με αυτούς που επιχείρησαν να τον σκοτώσουν για να εκβιάσει τον Φλώρο, ο οποίος είχε καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός της απόπειρας. Ο Γ. Αντωνόπουλος επέμενε με διάφορα υπομνήματά του, ακόμη και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, πως κάποιοι έστησαν πλεκτάνη εναντίον του με σκοπό να τον εμφανίσουν από θύμα του Φλώρου ως θύτη.

Η απόφαση αποφυλάκισης έχει ιδιαίτερη σημασία αφού φαίνεται να αμφισβητεί την αξιοπιστία μαρτύρων με τις καταθέσεις των οποίων προφυλακίστηκε ο Γ. Αντωνόπουλος. Την εισήγηση αποφυλάκισης κάνει προς το συμβούλιο η εισαγγελέας Ειρήνη Tζίβα (γνωστή για την υπόθεση του «Noor 1»), η οποία αναφέρεται ειδικά, εν αντιθέσει με τον ανακριτή της υπόθεσης, και στον Γρ. Δημητριάδη. Η εισαγγελέας δίνει ιδιαίτερη σημασία σε ένα mail που είχε στείλει σε ανύποπτο χρόνο (3 Σεπτεμβρίου 2017) ο Γ. Αντωνόπουλους στους δικηγόρους του Αλ. Λυκουρέζο, Θ. Παναγόπουλο και Θ. Σοφό, στο οποίο αναφέρεται σε διάφορες πλευρές της υπόθεσης.

Σε αυτό το mail ο Αντωνόπουλος απευθύνεται τόσο στον Παναγόπουλο όσο και στον Σοφό θυμίζοντάς τους πως του είχαν μεταφέρει μήνυμα από τον Φλώρο ότι θα τον δολοφονήσει αν καταθέσει στη δίκη εναντίον του.
Στην πρώτη σελίδα του συγκεκριμένου εγγράφου ο Αντωνόπουλος αναφέρεται στον ρόλο του ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη, δικηγόρου και διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, τον οποίο εμφανίζει να αλλάζει την κατάθεσή του, πράγμα που αποβαίνει σε όφελος του Φλώρου. Γράφει συγκεκριμένα: «Δεν έχετε παρά να δείτε τη στάση στη δίκη της Energa τόσο του συναδέλφου μας και μάρτυρα κ. Γρηγόρη Δημητριάδη όσο και του πραγματογνώμονα που όρισε ο ανακριτής για να ελέγξει τις κινήσεις των λογαριασμών του Φλώρου, οι οποίοι τρομοκρατημένοι, προφανώς από τις απειλές του Φλώρου, ανασκεύαζαν τις καταθέσεις και την πραγματογνωμοσύνη τους, κατά τρόπο θλιβερό και εξευτελιστικό».

Πριν από τη δίκη, παρότι ο Γρ. Δημητριάδης δεν είχε καταθέσει στην ανάκριση κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο για τον Αρ. Φλώρο, είχε αποδεχθεί τη δημιουργία των offshore αν και ισχυρίστηκε ότι δεν φέρει ευθύνη για τη δημιουργία και τη δραστηριότητά τους. Σύμφωνα με τον Γ. Αντωνόπουλο, στη δίκη της Energa που έγινε με κατηγορούμενο τον Αρ. Φλώρο ο Γρ. Δημητριάδης εμφανίστηκε να μην ξέρει ή να μη θυμάται λεπτομέρειες.

Την αλήθεια όσων καταγράφονται στο mail αποδέχεται ομόφωνα τελικά το Συμβούλιο Εφετών που αποφυλακίζει τον Γ. Αντωνόπουλο, αφήνοντας μάλιστα μομφές για την ανακριτική διαδικασία. Η διατύπωση των δικαστών είναι πως «στην επιστολή (mail) του Αντωνόπουλου, που απεστάλη στους αποδέκτες της, χωρίς καμία απάντηση εκ μέρους τους, διατυπώνεται και ο ισχυρισμός ότι ο δικηγόρος Γρηγόρης Δημητριάδης που κατέθεσε ενόρκως στην ένδικη δικογραφία, αλλά και ο πραγματογνώμονας που είχε ορίσει ο ανακριτής στην υπόθεση Energa είχαν αλλάξει τις καταθέσεις τους κατά τη γνώμη που ήθελε να εκφράσει τότε ο κατηγορούμενος, λόγω φόβου».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.