ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΡΑΝΣΙΣ «ΜΠΕΤΟ» Ο’ΡΟΥΡΚ: Ο λευκός Ομπάμα;

Tέταρτης γενιάς Ιρλανδοαμερικανός από το Ελ Πάσο, την έκτη μεγαλύτερη πόλη του Τέξας, ακριβώς στα σύνορα με το Μεξικό, μπασίστας σε πανκ συγκρότημα, διορθωτής σε εκδοτικό οίκο στο Μπρονξ, ιδιοκτήτης εταιρείας software στη γενέτειρά του, ακτιβιστής, δημοτικός σύμβουλος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και υποψήφιος για τη Γερουσία, αντίπαλος του πρώην προεδρικού υποψήφιου Τεντ Κρουζ, ο χαρισματικός Μπέτο Ο’Ρουρκ φαίνεται να αποκτά τώρα προβάδισμα έναντι του Τζο Μπάιντεν και να αναδεικνύεται σε δημοφιλέστερο υποψήφιο στις προτιμήσεις των Δημοκρατικών ψηφοφόρων ως αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ το 2020, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.

Πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, ο Ο’Ρουρκ θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι, που θα μπορούσε να φέρει μία αναπάντεχη νίκη, σε μία πολιτεία παραδοσιακά συντηρητική, το Τέξας, και απέναντι σε ένα δυνατό χαρτί των Ρεπουμπλικανών, το γερουσιαστή Τεντ Κρουζ.

Ο Ρόμπερτ Φράνσις «Μπέτο» Ο’Ρουρκ, ο οποίος εκπροσωπούσε το Ελ Πάσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2013, δεν έχει λατινικές ρίζες, αλλά μιλά άπταιστα ισπανικά.

Παρότι ο 46χρονος γερουσιαστής ηττήθηκε με μικρή διαφορά από τον Κρουζ (50,9% έναντι 48,3%), η παθιασμένη προεκλογική του εκστρατεία γοήτευσε πολλούς, ειδικά τους προοδευτικούς. Κάποιοι μάλιστα τον αποκάλεσαν λευκό Ομπάμα.

Kατάφερε να συγκεντρώσει το ιλιγγιώδες ποσό των 70 εκατομμυρίων δολαρίων στην προεκλογική του καμπάνια, ενώ προκάλεσε τον ίδιον ενθουσιασμό που είχε προκαλέσει στα στελέχη και τους υποστηρικτές των Δημοκρατικών η υποψηφιότητα Ομπάμα το 2008.

Σύμφωνα με το NBC, μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ανάμεσα σε μέλη της προοδευτικής ομάδας MoveOn.org έδειξε ότι ο Ο’Ρουρκ ξεπέρασε κατά μικρό ποσοστό τον πρώην αντιπρόεδρο και έγινε η πρώτη επιλογή για προεδρικός υποψήφιος σε δύο χρόνια.

Ο Ο’Ρουρκ συγκέντρωσε το 15,6%, ο Μπάιντεν το 14,9% και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς το 13,1%. Το 2016 ο 77χρονος Σάντερς είχε την υποστήριξη της MoveOn. Σε μια δημοσκόπηση του Οκτωβρίου, η πρώτη επιλογή των ερωτηθέντων ήταν ο 76χρονος Μπάιντεν.

Η δημοσκόπηση της MoveOn διαπίστωσε ακόμη ότι το 18% των ερωτηθέντων δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιον προτιμούν. Τους τρεις άνδρες ακολουθεί η γερουσιαστής Καλιφόρνιας Καμάλα Χάρις με 10% και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 6,4%.

«Ενώ η κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για το 2020 παραμένει ανοιχτή, όπως και η υποστήριξη της MoveOn, τα μέλη της και οι προοδευτικοί σε όλη τη χώρα είναι κατασταλαγμένοι: θέλουν υποψηφίους που θα συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους γύρω από ένα προοδευτικό όραμα τού να χτίσουν μια χώρα όπου κάθε Αμερικανός θα ευημερεί, είτε είναι λευκός είτε μαύρος, πλούσιος ή φτωχός» δήλωσε ο Ίλια Σέιμαν, ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης.

«Θα καλούμε τους υποψηφίους να μας εμπνεύσουν με μεγάλες ιδέες μέσα στους επόμενους μήνες, ακόμη και σε μια σειρά εκδηλώσεων στις πρώτες πολιτείες που θα ψηφίσουν στις αρχές του 2019».

Ο Ο’Ρουρκ είχε δηλώσει πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, υποσχόμενος να υπηρετήσει και τα έξι χρόνια στη Γερουσία, σε περίπτωση που εκλεγόταν. Μετά την ήττα του όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, και δεν είναι λίγοι αυτοί που κρέμονται από τα χείλη του σχετικά με την απόφασή του, πιστεύοντας ότι ακόμα και η ηλικία του θα λειτουργήσει πολύ θετικά απέναντι στην υποψηφιότητα Τραμπ, σε περίπτωση που κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Σε σχόλιά του προς τους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα, ο ίδιος έλεγε ότι μελετά όλα τα ενδεχόμενα μετά την ήττα του από τον Κρουζ.

«Η καλύτερη συμβουλή που δέχτηκα -από πρόσωπα που έθεσαν υποψηφιότητα και κέρδισαν και από άλλους που έθεσαν υποψηφιότητα και έχασαν- σε εκλογές σαν αυτές είναι: μην παίρνεις καμία απόφαση για τίποτα αν δεν έχεις περάσει χρόνο με την οικογένειά σου και δεν ζήσεις σαν φυσιολογικός άνθρωπος. Και ακολουθώ αυτήν τη συμβουλή».

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.