Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ρόλου της Ελλάδας ο Στρατηγικός Διάλογος με τις ΗΠΑ

Με την συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Τζον Μπόλτον, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ολοκληρώθηκε χτες Παρασκευή η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση ήταν «πολύ ουσιαστική» και υπερέβη την προγραμματισμένη διάρκεια της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κατά το τετ α τετ των δύο ανδρών, η συζήτηση εστιάστηκε στις περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα στην ολοένα αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάστηκε ο ηγετικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος της Τουρκίας, καθώς και η πορεία των ελληνοτουρκικών και αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Τέλος, τονίσθηκε το άριστο επίπεδο της διμερούς συνεργασίας που επισφραγίστηκε με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κύριος ομιλητής σε κλειστή στρογγυλή τράπεζα με επιφανείς ακαδημαϊκούς και στελέχη δεξαμενών σκέψεων στο American Enterprise Institute. Βασικός άξονας της παρέμβασής του ήταν η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και οι προοπτικές που διανοίγονται με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου. Στη συνέχεια, ανέπτυξε τον σταθεροποιητικό ρόλο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία, όπως είπε, προάγει ενεργά συνεργασίες και συνέργειες στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες περιοχές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα τις ευρωατλαντικές και ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα βασικά κριτήρια.

Οι παριστάμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις βασικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία όλοι ανεξαιρέτως εκτίμησαν ότι θα έχει θετική επίδραση στην περιοχή, αλλά και για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, χαιρέτισαν τη θετική ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας ειδική έμφαση στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η χώρα μας με το Ισραήλ.

Στην εκτίμηση ότι ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ συνιστά μια έμπρακτη αναγνώριση του πρωταγωνιστικού γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του στην Ουάσινγκτον.

«Όπως είδατε στην ανακοίνωση γίνεται ρητή μνεία στον πρωταγωνιστικό ρόλο και το ηγετικό όραμα και τις προσπάθειες που έχουμε κάνει προς τη κατεύθυνση να γίνουμε πάροχος σταθερότητας στο πλαίσιο φυσικά και της υπεράσπισης των δικών μας εθνικών συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ. Κατρούγκαλος: Έμπρακτη αναγνώριση του πρωταγωνιστικού γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας ο Στρατηγικός Διάλογος με τις ΗΠΑ

Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τα αποτελέσματα του Διαλόγου. Όπως είπε, αυτό που θεωρεί ως «βασικό κεκτημένο» από το Διάλογο είναι ότι αναγνωρίστηκε ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας, καθώς και ο σταθεροποιητικός ρόλος που διαδραματίζει σε μια περιοχή που έχει αυξανόμενη στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ.

Αναλύοντας τη σημασία του Στρατηγικού Διαλόγου, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως αυτό που τον καθιστά ξεχωριστό σε σχέση με τις άλλες διμερείς κυβερνητικές συνεργασίες, όπως είναι οι μικτές διυπουργικές επιτροπές, είναι το εύρος των θεμάτων που περιλαμβάνει.

Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στη συμβολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καθώς, όπως είπε, τόσο η αμερικανική όσο και η ελληνική πλευρά εξήραν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η οποία δημιούργησε τις συνθήκες για την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.