ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ… παροχών κινείται η ΝΔ

Άκρως προεκλογικό χαρακτήρα είχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 12ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ. Ενωτικός, με μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας ξεκάθαρα και με απόλυτο βαθμό τα διλήμματα της κάλπης.

Ταυτόχρονα, προχώρησε και σε συγκεκριμένες νέες δεσμεύσεις κυρίως προς χαμηλόμισθους και νέες οικογένειες, απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης στα νυν και πρώην γαλάζια στελέχη, ενώ έκανε άνοιγμα και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ιστορικών στελεχών του κόμματος και σύσσωμης της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε από τους 3.000 περίπου συνέδρους (άλλοι 1.700 περίπου παρατηρητές) και επιχείρησε να εμφανιστεί ως δυνάμει πρωθυπουργός, δηλώνοντας βέβαιος για την εκλογική νίκη της ΝΔ.

Όσον αφορά τις παροχές και τις δεσμεύσεις που προανήγγειλε, περιλαμβάνονται ένα επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην χώρα μας από οικογένειες που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια, άμεση κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ενώ για τον κατώτατο μισθό, είπε ότι θα πρέπει να έχει διπλάσιο ποσοστό αύξησης από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ.

Η τελευταία πρόταση συνιστά διαφοροποίηση της στάσης της ΝΔ, καθώς ο κ. Μητσοτάκης τον περασμένο Μάιο είχε ταχθεί υπέρ της έναρξης της συζήτησης για τον κατώτατο μισθό, σε σύμπλευση όμως με τους κοινωνικούς εταίρους. «Να ανοίξουμε τη συζήτηση για λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού και τον πρώτο λόγο να έχετε εσείς οι κοινωνικοί εταίροι», είχε πει χαρακτηριστικά.

Τα μηνύματα

Ταυτόχρονα, σαφή ήταν και τα μηνύματά του προς άλλες κατευθύνσεις:

-Προς τους εταίρους: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και σε αυτούς τους ειλικρινείς λογαριασμούς δεν χωρούν ούτε συμψηφισμοί ούτε ανταλλάγματα. Ανήκουμε στη Δύση, ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά πάνω από όλα ανήκουμε στην πατρίδα!».

-Προς τους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων: «Πολίτες καλής προαίρεσης που ξέρουν ότι εξαπατήθηκαν. Ότι προδόθηκαν οι ελπίδες τους, τα όνειρά τους. Φίλοι από άλλους πολιτικούς χώρους που, πάνω από όλα, αναζητούν τη σταθερότητα και την υπεύθυνη διακυβέρνηση. Όλοι αυτοί αξίζουν τον σεβασμό μας».

-Προς παλαιά στελέχη της ΝΔ, που εγκατέλειψαν στην πορεία: «Τώρα γυρίζουν στη μεγάλη μας παράταξη. Σας καλωσορίζουμε ξανά στο σπίτι σας!»,

-Προς ενεργά στελέχη της ΝΔ: «Όσοι ήδη έχουν ράψει κοστούμια εξουσίας, σας συνιστώ να τα αφήσετε στη ναφθαλίνη και να φορέσετε στολή εργασίας. Γιατί η μάχη είναι σκληρή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε συνοπτικά το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη μέρα, με καθαρό κοινωνικό πρόσημο, γιατί -όπως είπε- «καλούμαστε να εκπροσωπήσουμε, πρώτα και πάνω από όλα, τους πιο αδύναμους και τους χαμένους από την πολυετή κρίση». Έμφαση έδωσε σε τρία σημεία του προγράμματος, την παιδεία, το Κράτος (αξιοκρατία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εξυπηρέτηση του πολίτη, αξιολόγηση) και την οικονομία, περιγράφοντας τις προτάσεις της ΝΔ σε «έντεκα λέξεις»: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Φυσιολογικό και το κλίμα πόλωσης, με τον ίδιο τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το συντηρεί σε μεγάλο βαθμό: «Εκλογικός μας αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ηγηθεί κατά κράτος στις επόμενες εκλογές και να αναλάβει με ορμή η παράταξή μας την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου… Φύγετε για να πάει επιτέλους η Ελλάδα μπροστά», προέτρεψε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους

Σήμερα, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, θα απευθύνουν χαιρετισμό και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Δεν έχουν προσκληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, ενώ τελικά η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα δώσουν το παρόν, προτιμώντας να εκπροσωπηθούν από συνεργάτες τους. Το μεσημέρι θα παρέμβει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πηγή: https://www.euro2day.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.