Αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω στην εκπαίδευση προωθεί η κυβέρνηση

Νέα προγράμματα σπουδών, τράπεζα θεμάτων, νέο σύστημα χρηματοδότησης των ΑΕΙ, αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, νέες θεματικές ενότητες, όπως εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, καταπολέμηση των εξαρτήσεων, σεξουαλική αγωγή, είναι επιγραμματικά οι νέες ριζικές αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για αλλαγές, κυρίως στη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που θα φέρουν τα πάνω κάτω στο Λύκειο, στις πανελλαδικές που είναι το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ αλλά και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Το Νέο Λύκειο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του με την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021 από τα παιδιά που θα φοιτήσουν στην Α Λυκείου. Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας φέρνει νόμο που θα περιλαμβάνει την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου. Θα καθορίζεται έτσι η προαγωγή του μαθητή στην επόμενη τάξη, αλλά θα μετράει ο βαθμός και των τριών τάξεων στην εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές, παράλληλα με τους βαθμούς των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα σταματήσει ο πληθωρισμός αριστούχων, αφού αν η διαφορά της προφορικής από τη γραπτή βαθμολογία είναι πολύ μεγάλη οι  εκπαιδευτικοί θα είναι υπόλογοι

Η αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς επίσης είναι στους στόχους του υπουργείου Παιδείας και θα αρχίσει από τη νέα χρονιά με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας για να προσχωρήσει στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στα Πανεπιστήμια έρχονται μεγάλες αλλαγές. Από τα 37 τμήματα που ήταν να λειτουργήσουν από το 2020 και μετά η Νομική Πάτρας καταργήθηκε και τα υπόλοιπα δεν ξέρουμε αν και πότε θα λειτουργήσουν, αφού πήραν αναστολή λειτουργίας. Το σημαντικότερο είναι ότι θα αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, αφού το 20% της χρηματοδότησης θα εξαρτάται από την αξιολόγηση.

Το λύκειο θα αποτελεί αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα, με την καθιέρωση πιστοποιημένου εθνικού απολυτηρίου, το οποίο θα είναι το εισιτήριο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του εθνικού απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Η μεταρρύθμιση αυτή προϋποθέτει την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, τα νέα προγράμματα σπουδών, την ενίσχυση των προϋποθέσεων προαγωγής και απόλυσης των μαθητών στο Λύκειο.

Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου με επιλογή θεμάτων από Τράπεζα Θεμάτων. Καθιέρωση της βάσης του 10, ενώ τα ανώτατα ιδρύματα μπορούν να ορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης βάσης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.