ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΤΡΙΤΗ ΝΥΧΤΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ του Ορμπαν για τα εργασιακά

Διαδηλώσεις κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, για το πακέτο μέτρο για τις εργασιακές σχέσεις, έγιναν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στο κέντρο της Βουδαπέστης.

Περίπου 2.000-3.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους εικοσάρηδες και τριαντάρηδες, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο, αψήφησαν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις επιβολής της τάξης και πολλοί από αυτούς πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι αντέδρασαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κινητοποίησε υποστηρικτές τόσο της ουγγρικής αριστεράς, όσο και της άκρας δεξιάς. Ο νόμος στον οποίο αντιδρούν προβλέπει ότι οι εργοδότες θα μπορούν να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται υπερωριακά για 400 ώρες τον χρόνο και να τους αποζημιώνουν για τη δουλειά τους εντός τριών ετών.

Ο Ορμπαν παρουσίασε αυτά τα μέτρα ως μέσο που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, ενώ ταυτόχρονα θα καλύψει τη ζήτηση για εργατικά χέρια, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, όμως η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι η κυβέρνησή του δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μετατρέψουν τους υπαλλήλους τους σε «σκλάβους».

Η υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου κειμένου για τις εργασιακές σχέσεις, που συμπεριέλαβε εξάλλου άλλο ένα αμφισβητούμενο μέτρο, τη δημιουργία διοικητικών δικαστηρίων αρμόδιων για πολύ ευαίσθητες υποθέσεις, όπως οι διαγωνισμοί για τις δημόσιες συμβάσεις ή οι διενέξεις για τα εκλογικά αποτελέσματα, πυροδοτεί από την Τετάρτη αναταραχή χωρίς προηγούμενο στην Ουγγαρία μετά την επάνοδο του Όρμπαν στην εξουσία το 2010.

Πέραν της απαίτησής τους να καταργηθούν τα νέα μέτρα, οι διαδηλωτές εκφράζουν επίσης την οργή τους εναντίον του Όρμπαν προσωπικά, απαιτώντας «να φύγει».

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.