ΗΠΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ-ΜΠΟΛΤΟΝ ΣΤΟΝ Λευκό Οίκο -Tι συζήτησαν

Με την συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Τζον Μπόλτον, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση ήταν «πολύ ουσιαστική» και υπερέβη την προγραμματισμένη διάρκεια της.

Κατά το τετ α τετ των δύο ανδρών, η συζήτηση εστιάστηκε στις περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα στην ολοένα αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάστηκε ο ηγετικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος της Τουρκίας, καθώς και η πορεία των ελληνοτουρκικών και αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Τέλος, τονίσθηκε το άριστο επίπεδο της διμερούς συνεργασίας που επισφραγίστηκε με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κύριος ομιλητής σε κλειστή στρογγυλή τράπεζα με επιφανείς ακαδημαϊκούς και στελέχη δεξαμενών σκέψεων στο American Enterprise Institute. Βασικός άξονας της παρέμβασής του ήταν η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και οι προοπτικές που διανοίγονται με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου. Στη συνέχεια, ανέπτυξε τον σταθεροποιητικό ρόλο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία, όπως είπε, προάγει ενεργά συνεργασίες και συνέργειες στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες περιοχές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα τις ευρωατλαντικές και ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα βασικά κριτήρια.

Οι παριστάμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις βασικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία όλοι ανεξαιρέτως εκτίμησαν ότι θα έχει θετική επίδραση στην περιοχή, αλλά και για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, χαιρέτισαν τη θετική ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας ειδική έμφαση στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η χώρα μας με το Ισραήλ.

Πριν από την εκδήλωση στο American Enterprise Institute προηγήθηκε πρόγευμα εργασίας στο επιχειρηματικό συμβούλιο BCIU, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών αμερικανικών πολυεθνικών εταιριών από τομείς όπως η ενέργεια και οι τεχνολογίες αιχμής και αεροναυπηγικής. Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας ως επενδυτικός προορισμός.

Κινούμενοι στην ίδια γραμμή, οι παριστάμενοι υφυπουργοί ψηφιακής πολιτικής και οικονομίας, Λ. Κρέτσος και Σ. Γιαννακίδης, τόνισαν ότι το θεσμικό πλαίσιο, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και η συγκυρία της εξόδου της Ελλάδας από μία πολύχρονη κρίση προσφέρουν γόνιμο έδαφος για επενδύσεις και νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα στην ελληνική οικονομία.

Πηγή ΑΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.