ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΜΕΤΑ ΤΟ Brexit μειώνονται κατά 10% οι δαπάνες συνοχής

Στο https://www.protothema.gr διαβάσαμε:

«Αυτές τις δύο ημέρες είχαμε μία πολύ δύσκολη συζήτηση στη σύνοδο κορυφής για μια πολύ δύσκολη συζήτηση στο Brexit», είπε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, στις Βρυξέλλες.

Συνέχισε λέγοντας ότι «συζητήσαμε το πολυετές πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής για την εμβάθυνση της ευρωζώνης καθώς επίσης και για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.  Δυστυχώς σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα που συζητήσαμε αυτές τις 2 ημέρες αποφάσεις δεν πήραμε. Για άλλη μα φορά αποδεικνύεται ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει την τόλμη και τη συνοχή. Εκτός του brexit, στα άλλα τρία κρίσιμα ζητήματα υπάρχει ο κίνδυνος οι αποφάσεις να μετατεθούν στις καλένδες. Κατά την άποψή μου αυτό είναι σκοπιμότητα από τις δυνάμεις που επενδύουν στη λογική της λιγότερης Ευρώπης, ότι κάθε χώρα πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη τα προβλήματα της. Θεωρούν ότι θα είναι πιο ενισχυμένες μετά τις ευρωεκλογές, αφού σε πολλές χώρες επικρατεί ένας αέρας ακροδεξιάς».

Ο πρωθυπουργός, που για μια ακόμη φορά  απέφυγε να δώσει συνέντευξη Τύπου μετά από σύνοδο κορυφής υποστήιξε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε την εφευρετικότητα να βρούμε πόρους χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες μας, ενδεχομένως επιβαρύνοντας τις συναλλαγές, ή τις μεγάλες επιχειρήσεις του διαδικτύου. Υπάρχει
ατολμία καθώς προτείνεται η μείωση 10% όσον αφορά τις δαπάνες συνοχής και 15% για τις αγροτικές δαπάνες. Δεν μπορεί η πολιτική να ζητάει περισσότερα από τους αγρότες και να τους δίνει λιγότερα.

Οπως πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας,  η ελληνική πλευρά εξέφρασε την αντίθεσή μας «για την αύξηση της εθνικής συγχρηματοδότησης από το 20 στο 30%», μιλώντας για «επανακρατικοποίηση της αγροτικής πολιτικής που πλήττει ιδιαίτερα τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου», αποδίδοντας μάλιστα την ευθύνη σε συμφωνίες που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οπως είπε: «Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο εδεχόμενο μιας επιπλέον αδικίας.  Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει πόρους, χώρες σαν την Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν πόρους, ενώ χώρες τις οποίες τις προσπέρασε η κρίση παίρνουν περισσότερα».
Ειδικά για το Brexit είπε: «Οι 27 δεν μπορούν να λύσουν στις Βρυξέλλες το πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο.  Εναπόκειται στο βρετανικό κοινοβούλιο να τοποθετηθεί στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε το νομικό σκέλος της συμφωνίας».

Τσίπρας από Βρυξέλλες: Μετά το Brexit μειώνονται κατά 10% οι δαπάνες συνοχής

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της 70.000 αιτούντες άσυλο»

Σε ειδική αναφορά για τη μετανάστευση, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη 70.000 αιτούντες άσυλο.
«Δεν μπορεί στο κρίσιμο θέμα της μετανάστευσης η λογική να είναι ότι κάθε χώρα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Δεν μπορεί η Ελλάδα μόνη της που έχει να διαχεριστεί 70.000 αιτούντες άσυλο. Η ευθύνη πρέπει να επιμεριστεί».

Για την περικοπή των συντάξεων

Ερωτηθείς για τη συζήτηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί σχετικά με δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί διασύνδεσης του Σκοπιανού με την ακύρωση της περικοπής συντάξεων, ο κ.Τσίπρας είπε: «Όλοι ήταν ενήμεροι και όλοι γνωρίζουν πολύ καλά και την υποκρισία ορισμένων πολιτικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου δεν χρειάστηκε να προσπαθήσω πολύ για να πείσω κανέναν. Όλοι γνωρίζουν καλά…»(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.