Γιατί τρέμουν στο Μαξίμου ότι η επίσκεψη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μπορεί να εξελιχθεί σε φιάσκο

Σύμφωνα με μία άποψη, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ταξιδεύει για να συναντήσει τον Αμερικανο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στην παρούσα συγκυρία της κλιμάκωσης των προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, και των ραγδαίων εξελίξεων στο πεδίο της υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου East Med, θεωρείται ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία της ελληνικής κυβέρνησης να κεφαλαιοποιήσει μία σειρά από διπλωματικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας.

Με μία κίνηση ματ εξάλλου, στις 2 Ιανουαρίου θα πέσουν στην Αθήνα οι υπογραφές Μητσοτάκη, Νετανιάχου και Αναστασιάδη για το σπουδαίο, στρατηγικής σημασίας, έργο του αγωγού φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια, σε λίγες ημέρες από τις υπογραφές για τον αγωγό που θα συνδέει την ανατολική λεκάνη της Μεσογείο με την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Αναμφίβολα και δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, πρόκειται για ένα ταξίδι υψηλών προσδοκιών για την Αθήνα.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στην κατασκευή του αγωγού συμμετέχει και ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil.

Ωστόσο, αν και οι διαρροές από το Μέγρο Μαξίμου μεταφέρουν προκαταβολικά ένα περίπου πανηγυρικό κλίμα γύρω από όσα θα συμβούν σε λίγες εβδομάδες στην Ουάσιγκτον, απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλη ανησυχία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού εξαιτίας μιας πολύ σημαντικής παραμέτρου, που τελικά μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμιση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Ποια είναι αυτή;

Εκείνες τις ημέρες, στις αρχές ιανουαρίου, πιθανότατα θα έχει ξεκινήσει στη Γερουσία η δίκη του Αμερικανού Προέδρου. Πρόκειται για μία διαδικασία που αναμένεται να εξελιχθεί μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο «LP», πως το θύμα των καταιγιστικών εξελίξεων στην αμερικανική πολιτική σκηνή θα μπορούσε να είναι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει τη διάθεση να ακούσει με προσοχή τα αιτήματα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Και φυσικά, μέσα σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθεί η ανησυχία για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των εξελίξεων και δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να δημιουργήσει το σημερινό, ιδιότυπο, κενό εξουσίας στις ΗΠΑ, το οποίο οπωσδηποτε δεν αποτελεί την καλύτερη προϋπόθεση δημιουργίας σταθερών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.