Με Γκέμπελς στα «ανεπιθύμητα» Χριστούγεννα η Χρυσή Αυγή

Με ρήσεις του Γκέμπελς αλλά και με φόντο την εισαγγελική πρόταση της πολύκροτης δίκης που τους βγάζει «λάδι», ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε εκτενές σχετικό ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών, το «ημερολόγιο» που μόλις εκδόθηκε από τη νεοναζιστική οργάνωση για το 2020 φέρει στο εξώφυλλό του το σύνθημα «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη». Πρόκειται για φράση που αποδίδεται στον Γκέμπελς, καθώς σύμφωνα με τους απανταχού νεοναζί φέρεται να την είπε πριν αυτοκτονήσει οικογενειακώς στο καταφύγιο του πολιορκημένου Βερολίνου το 1945.

Επιπλέον, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο «θεωρητικός» του ναζισμού που έχει παραμείνει δίπλα στον Μιχαλολιάκο, ο Γιώργος Μάστορας (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Μισιάκα), όπως συνηθίζει κάθε χρόνο, έγραψε και φέτος έναν ύμνο στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο (22.12.2019), κλείνοντας το μάτι σε αυτούς που θέλουν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ως συνέχεια της αρχαίας παγανιστικής τελετής.

Το κείμενο κλείνει ως εξής: «Γιατί, όπως έλεγε και ένα σύνθημα μιας παλιότερης εποχής: “Με το Φως (στην καρδιά και το πνεύμα), ας διασχίσουμε τη νύχτα (της σκοτεινής εποχής
μας)”». Ποιο είναι αυτό το «παλιό σύνθημα»; Μας το αποκαλύπτει ο ίδιος ο Γ.Μ., σε παλιότερο κείμενό του, τότε που μιλούσε ανοιχτά για ναζισμό: «Ανάλογη με το νόημα της Άριας Θρησκευτικότητας είναι η σημασία του Εθνικοσοσιαλιστικού συνθήματος του Μεσοπολέμου “Durch Licht zur Nacht”, δηλαδή “Με το Φως (στην καρδιά και το πνεύμα) ας διασχίσουμε τη νύχτα (της σκοτεινής εποχής μας)”. Ζήτω η Νίκη» (εφ.«Χρυσή Αυγή», 22.12.2000).

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ο εν λόγω  Χρυσαυγίτης θεωρητικός του ναζισμού φαίνεται να έχει πέσει θύμα πλάνης.

Κι αυτό γιατί το μήνυμα «Durch Licht zur Nacht» δεν είναι ναζιστικό, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για τον ειρωνικό τίτλο που έδωσε σε ένα από τα πιο γνωστά του φωτομοντάζ ο διάσημος αντιναζιστής καλλιτέχνης Τζον Xάρτφιλντ. Και βέβαια το γερμανικό κείμενο δεν αποδίδεται όπως νομίζει ο Γ.Μ. Σημαίνει «μέσω του φωτός στη νύχτα», ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που φαντάζεται η Χρυσή Αυγή.

Τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης φαίνεται πως «μπερδεύτηκαν» καθώς το φωτομοντάζ του Χάρτφιλντ παριστούσε τον Γκέμπελς μπροστά στην πυρά με τα βιβλία που
έκαψαν «συμβολικά» οι ναζί στις 10 Μαΐου του 1933. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Χρυσή Αυγή εμμονικά κάθε χρόνο τέτοια μέρα να προβάλλει το χειμερινό ηλιοστάσιο ως πραγματική γιορτή και μάλιστα σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα. Τη νύχτα του χειμερινού ηλιοστασίου επέλεγε επί χρόνια η Χρυσή Αυγή προκειμένου να πραγματοποιήσει τις τελετές «μύησης» των νέων μελών στα Τάγματα Εφόδου.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα Χριστούγεννα δεν είναι και η πιο αγαπημένη γιορτή των Χρυσαυγιτών, καθώς θεωρείται ως «εβραϊκή» επιβίωση και συγγενική γιορτή με τη Χανουκά.

Μάλιστα προτιμούσαν να γιορτάζουν τα «Ηλιούγεννα», ενώ έφτασαν κάποια στιγμή να γιορτάζουν τα… Χιτλερούγεννα. Σύμφωνα με τη Εφημερίδα των Συντακτών, κάτι τέτοιο αποκαλύπτει ο συνιδρυτής της οργάνωσης, Ιωάννης Περδικάρης, ο οποίος ταυτίζει τη γέννηση του Χριστού με εκείνην του Αδόλφου Χίτλερ και εισηγείται νέο ημερολόγιο με
έτος μηδέν τη γέννηση του ναζιστή ηγέτη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.