Στον «γύψο» το δικαίωμα του συνέρχεσθαι

Προγραμματισμένες, με «ονοματεπώνυμο» διοργανωτή, ογκομετρημένες και με… ειδική χωροθέτηση είναι το «όραμα» της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, όπως προκύπτει από το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας.

«Πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κοινωνική πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης πολιτικών δυνάμεων πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από όλα η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και για αυτό το νομοσχέδιο αφορά στον σεβασμό στον δημόσιο χώρο» ανάφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετατρέποντας, μέσα σε λίγες γραμμές, ένα κεκτημένο με αίμα δικαίωμα, σε αντικείμενο «μπακαλικής» «αριθμητικής», με στόχο την άμεση υπονόμευσή του.

Η «ζύμωση» για το «μάντρωμα» των διαδηλώσεων ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, όταν, από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων. Με απόλυτο σεβασμό στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης, αλλά με βάση τον όγκο της και την επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων».

Ήδη, όμως, το σχετικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Το «πνεύμα» του περιεχομένου του έδωσε ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του. επιβεβαιώνοντας και τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Έτσι, «κάθε πορεία, συγκέντρωση ή διαδήλωση θα πρέπει να είναι προγραμματισμένη, ώστε η αστυνομία να είναι ενημερωμένη», ενώ, θα προβλέπεται προαναγγελία για τη διαδήλωση που «θα φέρει το όνομα του οργανωτή».

Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο τινάζει στον αέρα το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, καθώς αναλόγως με τον όγκο της διαδήλωσης, «είτε οι διαδηλωτές θα πορεύονται πάνω στο πεζοδρόμιο, είτε σε μια λωρίδα του δρόμου. Είτε σε περιπτώσεις μαζικών διαδηλώσεων, όπως του Πολυτεχνείου, θα πορεύονται σε όλο το μήκος και το πλάτος του δρόμου ή της λεωφόρου».

Επίσης με τον νόμο «θα ορίζεται ένας αστυνομικός ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Αστυνομία και τους οργανωτές».

ΚΚΕ προς κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε»

«Μετά το δικαίωμα στην απεργία η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βάλει στο στόχαστρο και τις διαδηλώσεις, επενδύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων, επισημαίνοντας ότι «το δήθεν ενδιαφέρον για την ταλαιπωρία και τη μετακίνηση του λαού δεν είναι παρά το πρόσχημα για να κρύψει την επιβολή διαφόρων αυστηρών περιορισμών, που θα επιτρέπουν ακόμη και την απαγόρευση διαδηλώσεων ή την ενοχοποίησή τους για προβοκατόρικες ενέργειες, που καμία σχέση δεν έχουν με το λαϊκό κίνημα».

«Είναι εξοργιστικό, αλλά και ταυτόχρονα γελοίο, να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι η καθημερινή ταλαιπωρία του λαού, οι καθυστερήσεις στα μέσα μεταφοράς, τα συγκοινωνιακά προβλήματα ή η αναδουλειά στα εμπορομάγαζα, οφείλονται στις συγκεντρώσεις και τις απεργίες. Οφείλονται στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική που τώρα θέλει να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κεφαλαίου» προσθέτει.

«Ο λαός χρειάζεται να απαντήσει μαζικά σε αυτό το μπαράζ περιστολής συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών, γιατί το δόγμα “νόμος και τάξη” πάει χέρι-χέρι με την πολιτική που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, που διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, που εμπορευματοποιεί περαιτέρω την υγεία και την Παιδεία και εμπλέκει την χώρα μας όλο και βαθύτερα στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια» τονίζει το ΚΚΕ, καταλήγοντας στο σχόλιό του «η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Αν το κάνει να ξέρει ότι θα έχει την τύχη άλλων παρόμοιων νόμων. Ο λαός με τους αγώνες του θα τον ακυρώσει στην πράξη».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.