Σαν εφιάλτης. Η χώρα ξαναζεί το 1990-93;

Στον κυριακάτικο τύπο, μια ατυχής σύγκριση των απεργών του μετρό της Αθήνας με την περίοδο της διάλυσης των αστικών συγκοινωνιών από τη ΝΔ το 1992 υπενθύμισε την τοξική ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε αλλά και την απόπειρα που είναι σε εξέλιξη για την επάνοδο εκείνου του σκοτεινού καθεστώτος.

Δημοσίευμα μεγάλης εφημερίδας που στοχοποιεί τη στάση εργασίας στο μετρό, στη γραμμή της ΝΔ, χαρακτηρίζει τους συνδικαλιστές νέους «σταμουλοκολάδες». Ο όρος επινοήθηκε από τον τύπο της Δεξιάς το 1992 για να υποβαθμίσει τους -σκληρούς- συνδικαλιστές των αστικών συγκοινωνιών Σταμούλο και Κολά, οι οποίοι εξέφρασαν τότε όλο το δημοκρατικό χώρο και απέτρεψαν τη διάλυση των δημόσιων συγκοινωνιών της Αθήνας που επιχείρησε τότε ο Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να δοθούν σε μετόχους- «νοικοκυραίους» (σύμφωνα με τον Σ. Κούβελα)  κατά το «αμαρτωλό» παράδειγμα του ΟΑΣΘ.

Με θατσερική σκληρότητα επιχείρησε να λιώσει τους απεργούς, κατέβασε το στρατό στους δρόμους και διατύπωσε την περιβόητη φράση «Εσείς είστε ο νόμος» απευθυνόμενους στην Αστυνομία για να δώσει τον τόνο της απόλυτης καταστολής του βαθέως κράτους. Τελικά, οι «σταμουλοκολάδες» συνεχίζουν να κατατρέχουν τη ΝΔ, ενώ η τελευταία εκείνη απόπειρα να επανέλθει το σκληρό «κράτος της Δεξιάς» κατέληξε σε πολιτικό βατερλό.

Μέχρι την επόμενη, στην οποία πρωταγωνιστεί ο γιός του, Κυριάκος: Για αυτό και το παράδειγμα υπενθυμίζει το αφήγημα όλο και περισσότερων «θεωρητικών της Δεξιάς» πως οι συσχετισμοί ευνοούν μια σκληρή ρεβάνς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης μετά την ήττα, σε αυτή τη φάση δεν διαθέτει τις ισχυρές κοινωνικές αναφορές του τότε κραταιού ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να οργανώσει την αντίσταση στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και τη σκληρή καταστολή με την οποία επιχειρεί να εδραιωθεί.

Αυτό που εκτυλίσσεται με τη δαιμονοποίηση των απεργιών, τη συκοφάντηση των συνδικαλιστών, την απίστευτη βία και την αστυνομική ασυδοσία που έχει πολύ διακριτά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, είναι η οργανωμένη απόπειρα για παλινόρθωση του ίδιου παρωχημένου, εκδικητικού και αντιλαϊκού μοντέλου εξουσίας και πολιτικών, που γνώρισε και απέρριψε η χώρα τη νοσηρή περίοδο 90-93. Το μόνο που έμεινε είναι να διορίσουν και… αγροφύλακες όπως και τότε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.