«ΔΙΑΡΚΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ την ηγεμονία των αριστερών – προοδευτικών αξιών»

Τη θέση ότι η ενίσχυση συντηρητικών αξιών στη χώρα μας, προϋπάρχει της κρίσης και επιδεινώνεται μέσα σε αυτήν, με την επισήμανση ότι «το φαινόμενο δεν είναι νέο, και βεβαίως δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό» εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην εκδήλωση της διαΝΕΟσις, που πραγματοποιήθηκε χθες, με θέμα «Οι Αξίες μας».

«Η άνοδος της Αριστεράς στη διακυβέρνηση της χώρας γίνεται περίπου ως μια αναγκαστική επιλογή των πολιτών, ως επιλογή άμυνας απέναντι στην καταστροφή που έφεραν τα Μνημόνια στη ζωή τους. Δεν δημιουργεί, όμως, αυτόματα, μια ριζοσπαστικοποίηση προς τα Αριστερά», είπε μεταξύ άλλων ο Ν. Φίλης.

«Για να είμαι ακριβής, η ριζοσπαστικοποίηση προς τα Αριστερά προϋποθέτει επαρκή χρόνο και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και τομές, που αμφισβητούν την κυρίαρχη διαχρονικά άποψη ότι ΄το υπάρχον είναι σωστό’ » συμπλήρωσε και τόνισε ότι: « Η προσπάθεια για την ηγεμονία των αριστερών – προοδευτικών αξιών είναι μια διαρκής υπόθεση».

Σχολιάζοντας ειδικότερα κάποια απ’ τα ευρήματα της έρευνας, υπογράμμισε πως: «Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι ‘αξίες’ της κοινωνίας για τα θέματα οικονομίας, καθώς οι επιπτώσεις είναι εξαιρετικά επώδυνες στη ζωή των πολιτών».

Ειδικά για θέματα θρησκείας, ανέφερε ότι: «Η επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας οφείλεται κυρίως στον ιδιότυπο πολιτικό χαρακτήρα της, δηλαδή στο γεγονός ότι συγκροτείται στη βάση της ‘εθνικής ιδέας’ και δευτερευόντως ως θεσμός που ασχολείται με τις υπαρξιακές αγωνίες του σύγχρονου κόσμου». «Και αυτή η ιδιοτυπία της Ορθόδοξης Εκκλησίας», συνέχισε, «συνιστά ταυτόχρονα και την αδυναμία της, καθώς συχνά την σπρώχνει σε εθνικιστικές εξάρσεις και την εμπλέκει σε διχαστικές κομματικές αντιπαραθέσεις, όπως παλαιότερα με τις ‘ταυτότητες’ και πρόσφατα με το Μακεδονικό».

Ο πρώην υπουργός έκανε αναφορά και στο διαχρονικό, όπως είπε, εύρημα ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τους εξωπολιτικούς – διαιρετικούς θεσμούς, τον στρατό (80%), τη δικαιοσύνη, την αστυνομία (70%) και την εκκλησία (65%), και όχι τα κόμματα (7%) και τα μίντια (14%).

«Αυτή η εμπιστοσύνη στους εξωπολιτικούς θεσμούς αντανακλά την κρίση της πολιτικής και των φορέων της, όπως αυτή καθημερινά βιώνεται από τους πολίτες. Για το θέμα του στρατού, οφείλουμε να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που έχει ανοιχτά ζητήματα εθνικής ασφάλειας», σχολίασε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην κρίση της πολιτικής, «Πρόκειται για μια κρίση που συνίσταται στην αξίωση ότι ο νεοφιλελευθερισμός αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για τις κοινωνίες, στην αμφισβήτηση της δυνατότητας άσκησης εναλλακτικής πολιτικής και στη θεωρία του ‘τέλους της Ιστορίας’ , δηλαδή του τέλους των οραμάτων».

Τέλος, σημείωσε πως η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και είναι ανοικτό ποιοι από τους διεθνείς ανέμους τελικά θα την παρασύρουν. «Γιατί οι κοινωνίες δεν έχουν αποφασίσει να αυτοκτονήσουν. Εκεί που οι κυρίαρχοι τις θεωρούν νεκρές, εμφανίζονται στο προσκήνιο με διάφορες μορφές, όπως στις μέρες μας τα ‘κίτρινα γιλέκα’, η αλήθεια είναι αντιφατικά και χωρίς μονιμότερους θεσμούς ,αλλά όμως ολοένα και πιο αποτελεσματικά, όπως φάνηκε με την υποχώρηση του Μακρόν» .

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.