ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: «ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ» ΓΙΑ τον δράστη – Έκκληση των Αρχών

Η γαλλική αστυνομία απηύθυνε έκκληση για μάρτυρες με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη του φερόμενου δράστη της επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, Σερίφ Σεκάτ, που συνεχίζει να διαφεύγει της σύλληψης μετά την επίθεση με δύο νεκρούς.

«Επικίνδυνο πρόσωπο, μην επέμβετε οι ίδιοι» προειδοποιεί η αστυνομία στον λογαριασμό της στο Twitter, περιγράφοντας έναν άνδρα με ύψος 1,80, «κανονικού πάχους», ενώ απευθύνει έκκληση σε κάθε πολίτη που διαθέτει «πληροφορίες που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό του» να καλέσουν τις αρχές.

Αυτή τη στιγμή, 720 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τον αναζητούν. Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αποφάσισε να «ενισχύσει την παρουσία των στρατιωτικών» στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Σαντινέλ, όπως ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ.

«Από σήμερα, 500 στρατιωτικοί ήρθαν για να συμπληρώσουν τη στρατιωτική δύναμη» Σαντινέλ και «1300, τις επόμενες ημέρες, θα προστεθούν σε εκείνους που έχουν ήδη αναπτυχθεί» για να εγγυηθούν «την ασφάλεια» των δημοσίων χώρων και των Γάλλων, επισήμανε ο Εντουάρ Φιλίπ, σε μια σύντομη παρέμβαση που έκανε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, «στόχος είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των χώρων που υποδέχονται κόσμο» συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, ιδίως «στις χριστουγεννιάτικες αγορές σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γαλλίας».

Ο γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης» είναι «απόλυτη» ώστε να «διασφαλίσει ότι αυτό το πρόσωπο θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης…».

Κλειστή για άλλες 24 ώρες η χριστουγεννιάτικη αγορά

Παράλληλα, η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου θα παραμείνει κλειστή και αύριο Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο δήμος, ενώ ματαιώνονται επίσης οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σε δημόσιους χώρους, πλατείες και πάρκα.

Αντιθέτως, θα λειτουργήσουν κανονικά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και όλοι οι πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι.

Επίσης, ο Πύργος του Άιφελ θα βυθιστεί στο σκοτάδι, στις 01.00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας, «ως φόρος τιμής στα θύματα της επίθεσης».

Ο δήμαρχος του Στρασβούργου, Ρολάν Ρις, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ότι σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Κάτω Ρήνου, Ζαν-Λικ Μαρξ, «δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας» για την επαναλειτουργία της αγοράς, κυρίως επειδή ο δράστης δεν έχει ακόμη συλληφθεί. Για τον λόγο αυτό «θέλει να την κρατήσουμε κλειστή για άλλες 24 ώρες» πρόσθεσε.

Το προφίλ του δράστη

Ο Σερίφ Σεκάτ, με βαρύ ποινικό μητρώο που ριζοσπαστικοποιήθηκε στη φυλακή, πιστεύεται ότι είναι ο δράστης της επίθεσης κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Σύμφωνα με τη φωτογραφία ταυτότητας που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ύποπτος έχει μαύρα μάτια και μαλλιά, πυκνά φρύδια και κοντό μούσι. Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης τον άκουσαν να φωνάζει «o θεός είναι μεγάλος» (σ.σ. Allahu Akbar), σύμφωνα με τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα.

Πριν από τη χθεσινή επίθεση, ο φυγάς καταζητούνταν ήδη για μια υπόθεση ένοπλης ληστείας από συμμορία που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2018 και «η οποία εξελίχθηκε άσχημα», με απόπειρα ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με μια πηγή.

Ο φάκελος του δράστη, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1989 στο Στρασβούργο, είχε χαρακτηρισθεί «S» από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες από το 2016, αφού ο Σεκάτ είχε μείνει στη φυλακή από το 2013 έως το 2015, διάστημα κατά το οποίο προσήλκυσε την προσοχή των υπηρεσιών πληροφοριών για βιαιότητες, για τη ριζοσπαστικοποίηση των θρησκευτικών πρακτικών του και για τον προσηλυτισμό του.

Βάσει αυτών, οι υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν «με αρκετά σοβαρό τρόπο» αφότου είχε αποφυλακιστεί το 2015, εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνιέζ.

Το γεγονός ότι βρισκόταν στον κατάλογο των προς παρακολούθηση προσώπων προκαλεί ερωτήματα, σύμφωνα με το Reuters, για ενδεχόμενες αποτυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας, αν και στον κατάλογο αυτόν βρίσκονται περίπου 26.000 πρόσωπα που θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο ασφάλειας για τη Γαλλία.

 

Πηγή: https://www.in.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.