3+1 ερωτήματα για τον κύριο Στεφανή

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, θα πρέπει να απαντήσει σχετικά με τους δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών που φέρεται να κατέχει

Σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης σχετικά με τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών που φέρεται να κατέχει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα της «Εφ.Συν.».

Ερωτήματα επίσης προκύπτουν από το γεγονός ότι ενώ φέρεται να είναι κάτοχος 2 MBΑ (αναφέρονται στο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στο ΥΠΕΘΑ), στον αντίστοιχο ιστότοπο της κυβέρνησης το ένα εξ αυτών απουσιάζει.

Αραγε πρόκειται κι εδώ για «παρερμηνεία», όπως ισχυρίστηκε πρόσφατα ο παραιτηθείς -πλέον- υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης όταν προέκυψε ζήτημα με τη γνησιότητα του δικού του μεταπτυχιακού; Κάθε απάντηση από την κυβέρνηση ή από τον ίδιο τον κ. Στεφανή θα ήταν χρήσιμη ως προς την εξαγωγή συμπερασμάτων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στον ιστότοπο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας όπου είναι αναρτημένο το βιογραφικό του κ. Στεφανή διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέση από την οποία απέκτησε εμπειρία στρατιωτικής διπλωματίας. Την περίοδο αυτή ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη “Διαχείριση Κρίσεων” (MBA in Crisis Response Operations)» -χωρίς να σημειώνεται πού έκανε τις σπουδές.

Λίγο πιο κάτω αναφέρει: «Το 2008 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ (National Defense University – NDU) στην Ουάσινγκτον και αποφοίτησε ως Διακεκριμένος Απόφοιτος αποκτώντας MBA στις “Στρατηγικές Ασφαλείας”». Την ίδια ώρα, στον ιστότοπο της ελληνικής κυβέρνησης, στο αντίστοιχο βιογραφικό του υφυπουργού το πρώτο MBA που φέρεται ότι κατέχει, έχει απαλειφθεί.

Τα ερωτήματα

Μοιραία αναζητήσαμε και άλλο βιογραφικό του κ. Στεφανή και βρήκαμε αυτό που είναι αναρτημένο στη Διπλωματική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (http://eeas.europa.eu/archives/docs/csdp/documents/pdf/cv_of_mg_a__stefanis_30_oct_13.pdf), στο οποίο αναφέρεται ότι είναι κάτοχος 2 MBA, χωρίς και εδώ να αναφέρεται από πού απέκτησε το πρώτο του μάστερ. Εδώ, όμως, ως δεύτερο MBA δεν αναγράφεται το «Στρατηγικές Ασφαλείας», αλλά το National Security Strategy, που μεταφράζεται σε «Στρατηγικές Εθνικής Ασφάλειας».

Μικρή η διαφορά θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, αλλά δεν είναι. Η ακριβής διατύπωση του τίτλου είναι σημαντική και θα δείτε παρακάτω γιατί. Κατά συνέπεια επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στο δεύτερο μεταπτυχιακό του κ. υφυπουργού στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και ειδικότερα στο National War College (NWC) που αποτελεί τμήμα του National Defence University (NDU), από το οποίο αποφοίτησε το 2009.

Τι λέει το NWC και οι… συμμαθητές

Το πρώτο στοιχείο που είναι αναντίστοιχο με αυτά που δηλώνει στο βιογραφικό του ο κ. Στεφανής αφορά το γεγονός πως το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ δεν παρέχει MBA (Master of Business Admnistration), αλλά MSc (Master of Science) στο μεταπτυχιακό που φέρει τίτλο «National Security Strategy».

Σε όσους, δε, ακολουθήσουν τη σειρά μαθημάτων που αναφέρονται ως «Στρατηγικές Ασφαλείας» (Strategic Security Studies), το εν λόγω ίδρυμα παρέχει Master of Arts (Μ.Α.) και όχι MBA. Σε όσους πάλι δεν καταφέρουν να περάσουν τις εξετάσεις σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, παρέχει ένα κολεγιακό δίπλωμα (college diploma), όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του, ως πιστοποιητικό παρακολούθησης της συγκεκριμένης σχολής, χωρίς καμία ακαδημαϊκή αξία. Το, δε, ακαδημαϊκό του πρόγραμμα -αυτό που φέρεται να έχει τελειώσει ο κ. Στεφανής- κρατάει μόλις 7 μήνες. Ειδικά για την περίοδο 2019-2020, το πρόγραμμα άρχισε στις 9 Σεπτεμβρίου και έχει ημερομηνία λήξης την 20ή Απριλίου.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί άλλο ένα γεγονός που έχει να κάνει με τους συμμαθητές του κ. Στεφανή από την τάξη του 2009. Από τους 7 συμμαθητές του, οι 3 (στρατιωτικοί από τη Φινλανδία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία) δηλώνουν ότι έχουν λάβει Master of Science από το αντίστοιχο Πανεπιστήμιο, ένας (διπλωμάτης από το Πακιστάν) δηλώνει ότι έχει Master of Arts και οι υπόλοιποι 3 δηλώνουν ότι απλώς έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα. Κανείς, πάντως, δεν δηλώνει στο βιογραφικό του ότι έχει τελειώσει MBA στη συγκεκριμένη σχολή, όπως ο κ. Στεφανής.

Ο υφυπουργός παρακολούθησε την εν λόγω σχολή μέσω του προγράμματος των International Fellows. Με λίγα λόγια, η σχολή δέχεται στρατιωτικούς από περίπου 50 χώρες του κόσμου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ακαδημαϊκό δίπλωμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να δηλώσει συμμετοχή ο οποιοσδήποτε, αλλά η διαδικασία ακολουθεί τη λογική των «προσκλήσεων».

Από εκεί και πέρα είναι στη διακριτική ευχέρεια των «προσκεκλημένων» χωρών το ποιο άτομο θα διαλέξουν να στείλουν εκεί για εκπαίδευση. Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι αν έγινε κάποια προκήρυξη ενδιαφέροντος για στελέχη από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ως είθισται από τον κανονισμό), πόσοι συμμετείχαν σ’ αυτήν και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο κ. Στεφανής. Εκτός και αν έγινε απευθείας ανάθεση της θέσης στο πρόσωπό του.

Εν κατακλείδι τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης είναι τα εξής:

  1.  Από ποιο Πανεπιστήμιο πήρε το πρώτο του MBA – «Διαχείριση Κρίσεων» (MBA in Crisis Response Operations)- ο κ. Στεφανής;
  2.  Ποιο ήταν το αντικείμενο του δεύτερου μεταπτυχιακού του που φέρεται να απέκτησε στις ΗΠΑ; «Στρατηγικές Ασφαλείας» (όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του στο ΥΠΕΘΑ) ή «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» (όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του στη Διπλωματική Υπηρεσία της Ε.Ε.); Επίσης, τι είδους τίτλο απέκτησε εκεί: ΜΒΑ, ΜSc, M.A. ή ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης;
  3.  Εχει αναγνωρίσει στον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) τα μεταπτυχιακά που φέρεται πως κατέχει ώστε να είναι σύννομα με την ελληνική νομοθεσία; Εχουν παίξει αυτά τα μεταπτυχιακά ρόλο στην ανέλιξή του στις Ενοπλες Δυνάμεις ή όχι;
  4.  Τα εν λόγω μεταπτυχιακά έπαιξαν ρόλο στο να αναλάβει υπέρμετρες εξουσίες στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού ο κ. Στεφανής;

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.