ΜΑΞΙΜΟΥ: «ΑΤΥΧΕΙΣ ΟΙ δηλώσεις Ζάεφ»

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν τα τελικά σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος της πΓΔΜ, που κατέθεσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και εκτιμούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας, που δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «ατυχείς» τις όποιες δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού περί «ομογένειας», μακεδονικής γλώσσας κ.ά..

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «στο πλέον επίμαχο σημείο, δηλαδή στην παράγραφο 3 του άρθρου 49, η νέα διατύπωση που αναφέρεται στη «diaspora» (ομογένεια) είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος. Ως εκ τούτου, ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας, πλέον, η πορεία εφαρμογής συνεχίζεται.

Οι όποιες, τουλάχιστον ατυχείς, δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ (τις οποίες ανακάλεσε τονίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 4(3)), έγιναν προφανώς για εσωτερικές σκοπιμότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή στήριξη στη συμφωνία, αλλά η προσήλωσή του στη συμφωνία των Πρεσπών παραμένει. Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας οι οποίες, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας».

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.