ΒΟΥΛΗ: ΕΓΙΝΑΝ ΜΑΛΛΙΑ – κουβάρια Καββαδία και Γρηγοράκος

Με κεκτημένη ταχύτητα από την χθεσινή σφοδρή σύγκρουση των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 με αποτέλεσμα να ξεσπούν σποραδικά έντονες συγκρούσεις με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και χυδαίες εκφράσεις.

Η αρχή έγινε κατά την διάρκεια της αντιπαράθεσης των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Κώστα Σκανδαλίδη για τις ευθύνες της διχαστικής ρητορικής που έχει κυριαρχήσει στο πολιτικό σύστημα.

Η φράση του υπουργού Οικονομικών πως κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποκαλέσει «προδότες» τους πολιτικούς αντιπάλους προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης που διαμαρτυρήθηκαν από τα έδρανα.

Σε εκείνο το σημείο σύμφωνα με βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η κυρία Ανέττα Καββαδία από τα βουλευτικά έδρανα απευθυνόμενη προς τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο φέρεται να είπε «κάτσε κάτω ρε γελοίε. Τα ίδια που λέει ο Βενιζέλος λες και εσύ». Από την πλευρά ωστόσο του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται ότι η βουλευτής δεν χρησιμοποίησε τις συγκεκριμένες εκφράσεις αλλά ανέφερε «σαν δεν ντρέπεσαι. Θα έπρεπε να ντρέπεσαι». Σημειώνουν δε ότι η αρχή έγινε από τον κ. Γρηγοράκο που απευθυνόμενος στην κυρία Καββαδία είπε: «κάτσε κάτω ρε τσόκαρο. Πήγαινε σε κανέναν υπουργό της Νέας Δημοκρατίας να σε διορίσει».

Το τεταμένο κλίμα όμως επικράτησε και στην συνέχεια. Ο κ. Κώστας Κατσίκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας σχολίασε την αποχώρηση βουλευτών άλλων κομμάτων λέγοντας ότι όταν μιλά ο εκπρόσωπος του μικρού κυβερνητικού εταίρου οι άλλοι βουλευτές δεν επιδεικνύουν την ευγένεια που θα έπρεπε.

«Είστε αναιδέστατος. Είμαστε εδώ και σας ακούμε» σχολίασε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου προκαλώντας την έκρηξη του εισηγητή των ΑΝΕΛ.

«Όχι σε εμένα αυτά Κεγκέρογλου. Αν ψάχνεις να βρεις αναιδέστατους κοίτα στον καθρέφτη και φτύσε τον καθρέφτη μέχρι να μαυρίσει το είδωλό του και αν θέλεις και συνέχεια εδώ είμαι».

Τσακαλώτος: Διχαστική η ομιλία Μητσοτάκη – Σκανδαλίδης: Η κυβέρνηση καλλιέργησε το διχαστικό κλίμα

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει διχαστική  την τοποθέτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έχει χαρακτηρίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους ως «προδότες».

Αιτία για την παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού αποτέλεσε η τοποθέτηση του κ. Κώστα Σκανδαλίδη (ΔΗΣΥ) ο οποίος σχολίασε για την χθεσινή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών πως «ήταν αδιανόητη σε ήθος και επίπεδο. Μετατρέπει την πολιτική σε αρένα αγοραίας αντιπαράθεσης ενώ η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση».

Απαντώντας ο κ. Τσακαλώτος είπε «όντως χθες έγιναν ομιλίες που δεν τιμούν το πολιτικό μας σύστημα αλλά θεωρείτε ότι η δική μας πλευρά είπε κάποιους προδότες ή ότι πούλησαν τη Μακεδονία; Η ομιλία Μητσοτάκη ήταν μια διχαστική ομιλία που δεν έχω ξανακούσει στην ζωή μου. Να μην τσουβαλιάζουμε ότι όλα ίδια είναι. Ποτέ δεν είπαμε εχθές ότι υπάρχουν προδότες εδώ. Ο πρωθυπουργός μάλιστα είπε ότι οι διαφωνίες είναι θεμιτές».

Η απάντηση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης που υπενθύμισαν ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και αρκετοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού χαρακτήριζαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους ως «Τσολάκογλου», «προδότες, «γερμανοτσολιάδες» κ.α.

Επανερχόμενος δε ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε «δεν ξέρω τι λέξεις χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του ομιλία. Όμως τα τελευταία χρόνια στην αίθουσα αυτή ακούγονται οι λέξεις «γερμανοτσολιάς», «προδότης» υποτελείς» . Δεν είναι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση υπεύθυνη για τον τρόπο διαλόγου που έγινε χθες; Είναι μόνο ο Μητσοτάκης ή μήπως και οι δύο. Δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση όταν καλλιεργεί αυτό το κλίμα τόσα χρόνια;»…

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.