Ο Γκιουλ αποκάλυψε στον Τσίπρα ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν κοντά σε προσφυγή στη Χάγη το 2003

Το ότι Αθήνα και Άγκυρα έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποκάλυψε, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ στον Αλέξη Τσίπρα.

“Φτάσαμε μια ανάσα πριν την προσφυγή στη Χάγη το 2003 με τον Σημίτη”, είπε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Τυνησία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης επεξεργάζεται ήδη δέσμη πρωτοβουλιών αλλά και ταξίδια και συναντήσεις προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της εθνικής μας στρατηγικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά τις εξελίξεις, ωστόσο θα επισημάνει αφενός την αβελτηρία των Ευρωπαίων να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά και την αμηχανία που εκδηλώνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πηγές κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως το ζήτημα δεν είναι αυτή καθ΄ αυτή η προσφυγή στη Χάγη αλλά “τι θα περιλαμβάνει ένα συνυποσχετικό”, καθώς οι συνθήκες έχουν πολλαπλώς μεταβληθεί από το 2003. Είναι σαφές πως για την Ελλάδα παραμένει εν ισχύ μία μόνο διαφορά, αυτή σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και δεν μπορεί τα τεθεί στο τραπέζι οτιδήποτε άλλο, τουλάχιστον όχι πριν οριοθετηθεί η ελληνική ΑΟΖ.

Χαρακτηριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν:

” Οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να είχαν αιφνιδιάσει την κυβέρνηση της ΝΔ. Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλο, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ. Το τίμημα της επιτυχίας όταν προωθήσαμε τον αγωγό East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Και ειδικότερα της επιτυχίας να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και με την στήριξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουργία και του σχήματος 3+1.

Η κλιμάκωση των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας στην Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο ήρθαν μετά από έναν ανίερο διακανονισμό με τις ΗΠΑ στο Συριακό και ενδεχομένως στη Λιβύη. Αλλά έρχονται δυστυχώς KAI μετά από την εφαρμογή μιας απολύτως λανθασμένης αλλαγής στρατηγικής της κυβέρνησης ΝΔ σε σχέση με την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Προειδοποίησαμε εγκαίρως ότι ήταν σφάλμα αυτή η αλλαγή στρατηγικής που την εξέφρασε σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: το δόγμα της «λεπτής γραμμής» που συνδέει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά, το Συριακό, την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό ήταν σφάλμα. Ένα δόγμα που ούτε το προσφυγικό βοήθησε, όπως φάνηκε από την κατακόρυφη αύξηση των ροών.

Ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε, ορθά, τον Τούρκο Πρόεδρο στον ΟΗΕ αλλά μάλλον πρέπει να ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που δεν του έθεσε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Και χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις αποφάσισε τη διεξαγωγή Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία.

Όταν έγινε η εξόρυξη έξω από την Κυπριακή ΑΟΖ, ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης ΝΔ μας έλεγε ότι η Τουρκία ζημιώνει η ίδια την εικόνα της διότι εκεί βρίσκει μόνο λάσπη, σαν να ήταν αυτό το θέμα. Λες και αυτό ένοιαζε τη Τουρκία, αν θα βρεί λάσπη και όχι να θα δημιουργήσει ένα τετελεσμένο.

Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε να αξιοποιήσει και εντός της ΕΕ και σε πολιτικό επίπεδο το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όπλο που εξασφάλισε η ελληνική διπλωματία τα τελευταία χρόνια- το πλαίσιο κυρώσεων που υιοθετήθηκε τον περάσμένο Ιούνιο.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο έκανε μια ακόμη ατυχή δήλωση, λέγοντας ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή διάθεση. Ενώ μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει και γεωτρήσεις έξω από την Κρήτη. Λες και είμαστε εμείς αυτοί που δεν έχουμε δείξει καλή διάθεση τόσα χρόνια. Τόσα χρόνια που προτείναμε στην Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι για να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες και η Τουρκία αρνιόταν.

Επισημαίνουμε ότι οι λόγοι για τους οποίους διατυπώνουμε αυτή την κριτική κάθε άλλο παρά μικροκομματικοί είναι. Άλλωστε, το αποδείξαμε αυτό κατά τη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής όπου κατέστη παραπάνω από σαφές ότι η πρόθεσή μας είναι να υπάρξει αρραγές εθνικό μέτωπο στη αντιμετώπιση της έντασης με τη γείτονα. Οι λόγοι που διατυπώνουμε αυτή την κριτική είναι διότι αισθανόμαστε το πατριωτικό καθήκον να επισημάνουμε σφάλματα προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας τη στρατηγική της “λεπτής γραμμής” όπως τη χαρακτήρισε ο κ.Πέτσας διότι αυτή αποδείχτηκε ατελέσφορη. Και να επιστρέψουμε στην ενεργητική στρατηγική που ακολουθούσε η χώρα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. “

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.