ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ! Κομματικό στρατό και λεηλασία 14-15 εκ. ευρώ από τις επιδοτήσεις ετοιμάζουν με το «Rebrain Greece»…

Συχνά το πολιτικό προσωπικό της χώρας, μας διασκεδάζει μέχρι δακρύων.

Τουτέστιν μέχρι τα χέρια από τo κράτημα της κοιλιάς που επιβάλουν τα γέλια να μεταφερθούν και να κρατήσουν σφιχτά το κεφάλι λόγω του γοερού σπαραγμού θα ακολουθήσει, όταν αναλογιστεί κάποιος τις συνέπειες που έπονται.

Παρουσιάστηκε προχθές λοιπόν η πρωτοβουλία “REBRAIN GREECE – Ο Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Αγοράς Εργασίας” η οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στο 1ο συνέδριο του REBRAIN GREECE, το οποίο χαιρέτησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης, αναλύθηκαν με λεπτομέρεια οι διαστάσεις του σύγχρονου κοινωνικού φαινομένου του Βrain Drain.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε τις 4 μεγάλες δράσεις του REBRAIN GREECE και οι οποίες είναι οι εξής:

1) Δράση “Ελλάδα Ξανά” με το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού 500 Ελλήνων του εξωτερικού υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας, ηλικίας 28-40 ετών με την συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησης τους (70%) και με ελάχιστη μηνιαία αμοιβή 3.000 ευρώ με την υποχρέωση να εργαστούν για άλλους 12 μήνες στην επιχείρηση….

2) Σύσταση φορέα REBRAIN GREECE με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που θα παρέχει τεχνική βοήθεια και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στους τομείς παρακολούθησης και ανάλυσης της αγοράς εργασίας και σχεδιασμού ενεργητικών πολιτικών.

3) Ανάπτυξη πλατφόρμας REBRAIN GREECE CoLab στην οποία θα δημιουργηθεί ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού και θα ενσωματωθούν δεδομένα καταγραφής των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων.

4) 1ο σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας το οποίο θα περιλαμβάνει έξυπνες δράσεις στοχευμένων δημόσιων πολιτικών για την αγορά εργασίας αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης δεδομένων και τις αρχές της συλλογικής νοημοσύνης.

Ας ξεκινήσουμε την αξιολόγηση των μέτρων αντίστροφα καθώς το αποκορύφωμα του οικονομικού παραλογισμού εντοπίζεται στο πρώτο μέτρο.

Τα μέτρα 2,3 και 4 θα μπορούσαν απλώς να συνιστούν ευκαιρίες δημιουργίας θέσεων αργομισθίας για τον κομματικό στρατό και την πελατεία της κομματοκρατίας.

Π.χ. το ελληνικό κράτος των “σφραγιδοκρουστών” που δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα ΙΚΑ με “ανθρώπινο πρόσωπο”, θα φτιάξει πλατφόρμα (3 REBRAIN GREECE CoLab) που θα παρακολουθεί την διεθνή αγορά εργασίας και τις ανάγκες της εγχώριας αντίστοιχης προκειμένου να εφοδιάζει με στελέχη την δεύτερη. Αυτός που το σκέφθηκε αυτό δεν πρέπει να έχει περάσει ούτε έξω από ιδιωτική επιχείρηση ή την αγορά εργασίας…

Υπάρχουν δεκάδες ανάλογες ιδιωτικές πλατφόρμες απ’ όπου οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ανταλλάσσουν πληροφορίες και συνάπτουν συνεργασίες. Άλλη μια και μάλιστα κρατική δεν πρόκειται να χρησιμεύσει σε τίποτα.

Δεν είναι η έλλειψη πληροφόρησης των Ελλήνων που έφυγαν έξω για τις θέσεις εργασίας που ανοίγουν στην Ελλάδα, ούτε η αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να εντοπίσουν Έλληνες του εξωτερικού που εμποδίζει την επιστροφή τους… άλλα είναι τα οποία θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Το πλέον εξόφθαλμο είναι η επιδότηση του 70% για μισθούς 3.000 Ευρώ και πάνω για 12 μήνες, προκειμένου ελληνικές επιχειρήσεις να προσλάβουν υψηλής ειδίκευσης Έλληνες του εξωτερικού.

Τούτο σημαίνει πως θα επιδοτήσουμε με περίπου 2.000 ευρώ το μήνα περί τα 500 στελέχη για 12 μήνες και μετά θα τους φορολογήσουμε με 40-45% για να τους μείνουν στο χέρι αν προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές περί τα 1.000 με 1.500 Ευρώ καθαρά και αυτό θα είναι κίνητρο να επιστρέψουν…

Βεβαίως κάποιες επιχειρήσεις που ειδικεύονται στο κυνήγι επιδοτήσεων θα τρέξουν να εκμεταλλευτούν τα 14-15 εκατ. ευρώ που θα μοιράσει το κράτος.

Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν δείτε κάποια καφετέρια να προσλαμβάνει κάποιον που θα βαφτίσει Έλληνα του… εξωτερικού με ειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη της οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών εστίασης με μισθό στα χαρτιά 3.000 και στο χέρι πολύ λιγότερα για να εισπράξει η επιχείρηση τα 2.000 Ευρώ της κατά κεφαλήν επιδότησης.

Τούτο δεν είναι καθόλου δύσκολο από πλευράς τυπικών προσόντων καθώς η πλειοψηφία των σερβιτόρων στην χώρα έχει από 1-2 πτυχία του εσωτερικού ή του εξωτερικού…

Με απλά λόγια αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με κρατικές επιδοτήσεις είναι προσωρινές και μακροπρόθεσμα καταστρέφουν υγιείς θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

Τούτο συμβαίνει γιατί αφαιρούν πόρους από υγιείς δραστηριότητες για να χρηματοδοτήσουν άλλες που δεν είναι υγιείς…

Η λύση στο πρόβλημα της φυγής των υψηλής ειδίκευσης νέων και οικονομικής ανάταξης της χώρας είναι απλή.

Δραστική μείωση των φόρων, όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων κοντά στο 20% ή και κάτω από αυτό… Ένας φορολογικός συντελεστής για όλους γιατί η προοδευτική κλιμάκωση της φορολογίας τιμωρεί αυτούς που προσπαθούν και επιδοτεί αυτούς που δεν προσπαθούν.

Εκ βάθρων αναδόμηση της δικαιοσύνης έτσι ώστε καθένας να μπορεί να λύσει τις διαφορές του σε εύλογο χρονικό διάστημα και με τρόπο δίκαιο.

Εκ βάθρων αναδόμηση του δημοσίου με αξιολογήσεις παντού και αμοιβές ανάλογα με την απόδοση οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν θα ξεπερνούν τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα… κλπ κλπ…

Το Rebrain Greece όπως το σκέφτονται οι του πολιτικού μας συστήματος θυμίζει Rebrain USSR. Όπως όλοι γνωρίζετε αυτοί που δραπέτευσαν από την Σοβιετία επέστρεψαν μόνο μετά την κατάρρευσή της…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.