Γιατί η Φώφη προτείνει Παπανδρέου, Βενιζέλο και Σημίτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Άνοιξε αιφνιδίως – και κατόπιν «ερώτησης του ΑΠΕ» – την ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το έπραξε την ώρα της διακομματικής προσπάθειας για χάραξη εθνικής γραμμής στα ελληνοτουρκικά και της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, και έβγαλε στην πολιτική πασαρέλα τρεις πρώην προέδρους του κόμματός της.

Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να παράξει τηλεοπτική και παραπολιτική συζήτηση σε ένα timing που, αν μη τι άλλο, γεννά ερωτήματα για την όποια τύχη μπορεί να έχει η πρότασή της, ακόμη κι εάν διαθέτει ουσιαστικό πολιτικό υπόβαθρο. Και, ευλόγως, πυροδότησε καχυποψία και απορίες για το εάν η πρόθεσή της δεν είναι μόνον να «κάψει» πρόσωπα και σενάρια, ή και απλώς, να μπει σφήνα στις κλιμακούμενες διεργασίες όσμωσης και συνεργασίας του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

«Είμαι πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ. Έχω όμως πει πολλές φορές ότι υπάρχει η ανάγκη συναίνεσης στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και για αυτό πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη. Και οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου πληρούν τις προϋποθέσεις γι αυτή την θέση γιατί έβαλαν πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα», δήλωσε το απόγευμα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η κυρία Γεννηματά τα είπε αυτά, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για την ανάληψη της πρωθυπουργίας στη Φινλανδία από μία νέα γυναίκα, η οποία έδωσε αφορμή για σχόλια σχετικά με το αν θα μπορούσε η ίδια να είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Το πρώτο ενδιαφέρον ερώτημα είναι πως σκέφτηκε το ΑΠΕ να συνδέσει την Φώφη Γεννηματά με την νέα φινλανδή πρωθυπουργό και ποιοι «σχολίασαν» την εκλογή της Σάνα Μαρίν ως πιθανό… πρόκριμα για μεταπήδηση και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Το δεύτερο ερώτημα, το οποίο θέτουν έμπειροι πολιτικοί παράγοντες, είναι εάν συνιστά τυχαία σύμπτωση το γεγονός ότι η παρέμβαση Γεννηματά έγινε την ακριβώς επόμενη ημέρα από την εκδήλωση-συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο Caravel με 118 στελέχη που προέρχονται από τον, στενότερο ή ευρύτερο, χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η εκδήλωση κατέληξε σε άλλες 118 υπογραφές «πασοκογενών» υπέρ της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υπάρξουν «μετεγγραφές» και «μεταπηδήσεις», αλλά και εν μέσω πληροφοριών που θέλουν γνωστά στελέχη του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ πέραν των παρόντων στο Caravel να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να αναμένουν τον τελικό μετασχηματισμό του κόμματος για να αποφασίσουν εάν θα μετάσχουν στο εγχείρημα της συμπόρευσης.

Το τρίτο ερώτημα είναι εάν επίσης κατά σύμπτωση η κυρία Γεννηματά επέλεξε να παρέμβει μετά το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» σύμφωνα με το οποίο επιχείρησε επίσης να συνδέσει την διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με την Προεδρική εκλογή και υποστήριζε ότι στην Κουμουνδούρου υπάρχουν σκέψεις να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Γιώργος Παπανδρέου. Σημειώνεται εδώ ότι ο πρώην πρωθυπουργός «φωτογραφίζεται» από κάποιες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη και ως το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες προσχωρήσεις πασοκογενών στελεχων – όπως της πρώην διευθύντριας του γραφείου του Ρεγγίνας Βάρτζελη – στην Προοδευτική Συμμαχία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως η θέση παραμένει σταθερή: Το κόμμα θα πει «ναι» σε μια ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητα του νυν Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ στο ερώτημα τι θα πράξουν εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει πρόσωπο από την κεντροαριστερά η απάντηση στελεχών της Κουμουνδούρου είναι πως «εδώ είμαστε, και θα δούμε».

Από την πλευρά του επίσης και ο Γιώργος Παπανδρέου διαχώρισε την θέση του από την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με την συνέντευξη του στην Real News: «Μια συνεργασία μεταξύ προοδευτικών δυνάμεων, για να είναι πραγματικά προοδευτική και να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι των πολιτικών ηγεσιών, οφείλει να υπακούει σε αρχές, αξίες, ιδανικά», είπε, προσθέτοντας: «Η δημοκρατική αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών, όπως και των κομμάτων, δεν μπορεί να εκφράζεται α λα καρτ, ούτε όποτε ο ηγέτης-θεούλης-μεσσίας νομίζει ότι τον βολεύει ή τον συμφέρει». Οπότε, το ζήτημα είναι εάν η Φώφη Γεννηματά γνωρίζει κάτι… περισσότερο ή εάν δηλώνει γενικώς «παρούσα» σε πολιτικές εξελίξεις που είτε την υπερβαίνουν, είτε την αγνοούν.

Πηγή: tvxs.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.