Άρωμα γυναίκας στο Προεδρικό – Το παρασκήνιο και τα ονόματα που “παίζουν” για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Προσαρμόζοντας το περίφημο σκανδιναβικό μοντέλο στα ελληνικά δεδομένα, στην Αθήνα η συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας περιστρέφεται τώρα γύρω από το φύλο του. Δημόσια και ιδιωτικά, δεν είναι πια λίγοι εκείνοι που εμφανίζονται υπέρ μιας γυναικείας υποψηφιότητας, ελπίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προτείνει την πρώτη Ελληνίδα που θα διεκδικήσει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε για το πρόσωπο του επόμενου πρώτου πολίτη της χώρας. “Ο ΠτΔ πρέπει να είναι πρόσωπο υπεράνω κομματικών σκοπιμοτήτων, ένα άτομο- σύμβολο. Ένα άτομο που να συμβολίζει αξίες, δημοκρατίες πολιτισμού, συνεννόησης. Να συμβολίζει πέραν των συνόρων της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο έναν πολιτισμό”. Όταν τον κάλεσαν να διευκρινίσει αν “φωτογραφίζει” τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά αποκάλυψε τις προθέσεις του κόμματός του.

“Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση” ανέφερε “πρώτον γιατί ο κ. Γαβράς έχει ήδη πει όχι σε τέτοιες προτάσεις στο παρελθόν και δεύτερον, επειδή είμαστε πολύ καλοί φίλοι δεν θα ήταν σωστό. Τρίτον, επειδή προσανατολιζόμαστε να είναι γυναίκα”.

Κάτι ανάλογο είπε και ο Παύλος Γερουλάνος. Σχολιάζοντας τις φήμες που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τον Γιώργο Παπανδρέου ως ΠτΔ έσπευσε να υπογραμμίσει: “ότι χρειαζόμαστε πρόεδρο μια γυναίκα από τον προοδευτικό χώρο και η οποία θα είναι ένας άνθρωπος με δυνατές επαφές στο εξωτερικό. Μακάρι και ο κ. Μητσοτάκης να θέλει κάτι τέτοιο”.

Η Φώφη Γεννηματα ξεκαθάρισε ότι “και οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου πληρούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτή τη θέση γιατί έβαλαν πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα”.

Τα ονόματα. Όσοι έχουν διαύλους επικοινωνίας με το περιβάλλον του Πρωθυπουργού ξέρουν ότι η γερουλανική ευχή έχει πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει την πρώτη γυναίκα υποψήφια για το προεδρικό αξίωμα. Ήδη εξάλλου έχουν κυκλοφορήσει κάποια ονόματα στα πηγαδάκια. Όπως της Άννας Διαμαντοπούλου- που όμως έχει σπεύσει να το διαψεύσει- της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου, της προέδρου του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και της Μαρίας Δαμανάκη.

Εκείνοι που προσπαθούν να καταλάβουν το σκεπτικό του Πρωθυπουργού λένε ότι ψάχνει την υποψηφιότητα που θα δυσκολεύει όσο γίνεται περισσότερο τη δικαιολόγηση ενός συριζαϊκού “όχι”. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό ορισμένοι ρίχνουν στο τραπέζι το όνομα της Δαμανάκη. Θα ήταν μια υποψήφια που προέρχεται από τα “σπλάχνα” της Αριστεράς και για την ακρίβεια του ΣΥΡΙΖΑ, τον Συνασπισμό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.