Όταν το αυτονόητο γίνεται viral

Επενδύοντας στην ατζέντα «Νόμου και Τάξη» η κυβέρνηση επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να παράσχει κάλυψη στις σκηνές αδικαιολόγητης και ασύμμετρης βίας, μετά την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλο. Κόντρα στην επίσημη κυβερνητική και κυρίαρχη τηλεοπτική αφήγηση, ένας νεαρός ρεπόρτερ σε ζωντανή σύνδεση, μετέδωσε όσα έβλεπε και κατάφερε να γίνει viral στο διαδίκτυο, απλώς γιατί έκανε το αυτονόητο. 

Ο δημοσιογράφος Απόστολος Φουρνατζόπουλος, στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel και μπροστά σε παραταγμένους πάνοπλους αστυνομικούς, μετέφερε τη σκηνή ενός πολίτη που προσήχθη βίαια από την Αστυνομία χωρίς να κάνει κάτι επιλήψιμο, μόνο επειδή βιντεοσκοπούσε.

Μετέδωσε δηλαδή αυτό που κανείς άλλος δεν τόλμησε να πει στα τηλεοπτικά κανάλια για την 6η Δεκέμβρη όπως και την 17η Νοέμβρη. Η Αστυνομία με επιλογή της επιδόθηκε σε μια άγρια καταστολή, υποδαυλίζοντας – και όχι αποτρέποντας όπως ισχυρίζεται – εντάσεις γύρω από τα Εξάρχεια, χωρίς αιτία και αφού προηγουμένως είχαν ολοκληρωθεί ειρηνικές διαδηλώσεις. Είναι ενδεικτικό πως από τις πολλές δεκάδες προσαγωγές που ανθρώπων που υπέστησαν ξυλοδαρμό ή εξευτελισμό από τις αστυνομικές δυνάμεις, μόλις 11 κατέληξαν σε συλλήψεις και, ως συνήθως, αφού τους «φορτώθηκε» ο μισός ποινικός κώδικας, τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρχικά προσπάθησε να παράσχει πλήρη κάλυψη, υποστηρίζοντας πως δεν συνέβη τίποτα, και όταν το οπτικό υλικό τον εξέθεσε, μεταχειρίστηκε τη γνωστή βολική θεωρία των εξαιρέσεων.  Αίσθηση προκάλεσε και η καταφατική απάντηση των συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ στην πρώην Υπουργό Όλγα Γεροβασίλη που διερωτήθηκε αν αυτή την κάλυψη εννοούσαν ότι δεν τους παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση λέγοντας πως με «λυμένα τα χέρια» θα δει η κοινωνία «πραγματική τάξη». Όμως ούτε οι εκπρόσωποι αστυνομικών, ούτε η «κανονικοποίηση» της βίας από την πολιτική ηγεσία, ούτε η μιντιακή επιχείρηση συγκάλυψης των γεγονότων, μπορούν να διαψεύσουν την αλήθεια. 

Η πραγματική αποστολή της αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών, είναι το κοινό έγκλημα και τα στοιχεία σε αυτόν τον τομέα είναι απογοητευτικά. Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής καλό θα είναι να γνωρίζει ότι αποστολή της δεν είναι να επιδοκιμάζει την άγρια καταστολή της ΕΛΑΣ σε πολίτες αλλά να τους προστατεύει καταπολεμώντας την πραγματική εγκληματικότητα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.