“ΜΑΛΛΙΑ- ΚΟΥΒΑΡΙΑ” ΤΡΑΜΠ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, ΣΤΟ Οβάλ Γραφείο, για το “τείχος” στα σύνορα

Πρωτοφανείς σκηνές σκληρής αντιπαράθεσης διαδραματίστηκαν στο Οβάλ Γραφείο, με αφορμή τη χρηματοδότηση του “τείχους” που θέλει να κατασκευάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό.

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα, παρουσία των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε τους ηγέτες των Δημοκρατικών, με τους οποίους συνομιλούσε, ότι θα διακόψει τη λειτουργία της κυβέρνησης αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός του έργου.

“Δεν υπάρχει ασφάλεια στα σύνορα χωρίς το τείχος!” τόνισε ο Τραμπ, καθισμένος στην άκρη της καρέκλας του, χειρονομώντας έντονα προς τους συνομιλητές του.

Ο Τραμπ δήλωσε μάλιστα ότι θα ήταν “υπερήφανος” αν κατέβαζε τους διακόπτες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ασφάλεια των συνόρων, στη συνάντηση που είχε με τον Τσακ Σούμερ και τη Νάνσι Πελόζι στον Λευκό Οίκο.

Απειλώντας ότι θα φτάσει μέχρι το “κλείσιμο” (ορισμένων ομοσπονδιακών υπηρεσιών, μη απολύτως αναγκαίων για τη λειτουργία του κράτους), ο Τραμπ επέμεινε ότι η ασφάλεια των συνόρων θα έπρεπε να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα.

“Είναι ένα δύσκολο θέμα (…) Πιθανότατα δεν θα έχουμε συμφωνία σήμερα”, σχολίασε.

“Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία”, απάντησε η Πελόζι, η οποία θα αναλάβει τον Ιανουάριο την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και υπενθύμισε τη θέση του κόμματός της: ούτε ένα δολάριο για το τείχος. Στη συνέχεια όμως ζήτησε να γίνουν εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις και προειδοποίησε να μην υπάρξει ένα “κλείσιμο του Τραμπ”, όπως το αποκάλεσε.

“Ένα τι;” την διέκοψε ο Αμερικανός πρόεδρος, εμφανώς προσβεβλημένος.

“Δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε μια δημόσια αντιπαράθεση ενώπιον των δημοσιογράφων”, συνέχισε η Πελόζι, με τον Τραμπ να της απαντάει με ειρωνεία: “Αυτό δεν είναι κακό πράγμα Νάνσι, το αποκαλούν διαφάνεια…”.

“Οι εκλογές έχουν συνέπειες, κύριε πρόεδρε”, του υπενθύμισε λίγο αργότερα ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, αναφερόμενος στην πρόσφατη νίκη του κόμματός του για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου εξασφάλισε την πλειοψηφία.

“Ναι, και για αυτό η χώρα τα πηγαίνει τόσο καλά”, απάντησε ο Τραμπ, αναφερόμενος με τη σειρά του στη δική του νίκη, στις εκλογές του 2016.

Στο Οβάλ Γραφείο ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος παρακολουθούσε ανέκφραστος, χωρίς να πει ούτε μια λέξη.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες των Δημοκρατικών επέμειναν στις θέσεις τους: “Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το τείχος δεν αποτελεί τη λύση για την ασφάλεια των συνόρων και οι ειδικοί το δηλώνουν ξεκάθαρα”, είπε ο Σούμερ. “Αν επιμείνει στη θέση του και ζητά 5 δισεκατομμύρια για το τείχος, δεν θα υπάρξει τείχος, θα έχει κλείσιμο” της κυβέρνησης, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τα “καπρίτσια” του προέδρου.

Ο Τραμπ ζητάει 5 δισεκ. δολάρια, ποσό που κρίνεται υπερβολικό από τους Δημοκρατικούς. Αντιπροτείνουν να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ποσό ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια των συνόρων, με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του “τείχους”.

Η συνάντηση αυτή ήταν η αρχή των επαφών του Τραμπ με το Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό που θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε η χώρα να οδηγηθεί σε μερικό κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, παραμονή των Χριστουγέννων.

Προς το παρόν, οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν το Κογκρέσο. Όμως για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός απαιτούνται 60 ψήφοι στη Γερουσία, όπου σήμερα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει μόνο 51 έδρες. Και από τις 3 Ιανουαρίου, οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να μην υποχωρούν στις απαιτήσεις του προέδρου.

Πηγή: http://www.nooz.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.