ΠΟΥΤΙΝ: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ κάνουμε τη Μόσχα Παρίσι

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σήμερα στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπάγεται στην ρωσική προεδρία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν τροποποιήσεις στον νόμο περί συγκεντρώσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι προτροπές σε συμμετοχή συγκεντρώσεων χωρίς την άδεια των αρχών μπορούν να οδηγήσουν σε γεγονότα παρόμοια με αυτά που γίνονται στο Παρίσι. Η αναφορά του αυτή έγινε με αφορμή την υπόθεση του γνωστού ρώσου ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεβ Πανομαριόφ, τον οποίο δικαστήριο της Μόσχας έθεσε σε κράτηση επειδή με ανάρτηση του στο Facebook προέτρεπε Ρώσους συμπολίτες του να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση που δεν είχε την άδεια των αρχών, ενώ δεν του επέτρεψε να παραστεί στην τελετή αποχαιρετισμού της ακτιβίστριας Λουντμίλα Αλεξέγιεβα που απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 91 ετών. Παράλληλα έδωσε εντολή στον γενικό εισαγγελέα να εξετάσει την υπόθεση του Λεβ Πανομαριόφ.

«Όσον αφορά τις πιθανές αλλαγές στον νόμο για τις συγκεντρώσεις, τις πορείες. Γιατί όχι; Πρέπει μόνο να σκεφθούμε και να λάβουμε μια σταθμισμένη απόφαση», ήταν η απάντηση του Ρώσου πρόεδρου στην σχετική πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχαήλ Φεντότοφ. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στα μέλη του Συμβουλίου, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ακτιβίστριας Λουντμίλα Αλεξέγιεβα η οποία όπως είπε «είχε την ικανότητα να κάνει συμβιβασμούς». «Επομένως στις συνθήκες και του ισχύοντος νόμου μπορεί να γίνονται συμβιβασμοί, εφόσον υπάρχει πρόθεση να βρεθούν» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και προσέθεσε: «το να δούμε το ενδεχόμενο κάποιων τροποποιήσεων του νόμου είναι καθόλα δυνατό»

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην υπόθεση του Λεβ Πανομαριόφ, είπε ότι θα ζητήσει από τον γενικό εισαγγελέα Γιούρι Τσάικα να επανεξετάσει την υπόθεση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε στην έκκληση του η οποία προέτρεπε τον κόσμο να συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις που δεν είχαν την άδεια των αρχών. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προτροπές σε συμμετοχή συγκεντρώσεων χωρίς την άδεια των αρχών μπορούν να οδηγήσουν σε γεγονότα παρόμοια με αυτά που γίνονται στο Παρίσι. «Όλοι μας νομίζω δεν θέλουμε να έχουμε γεγονότα παρόμοια με το Παρίσι, όπου φτιάχνουν μολότοφ και τα καίνε όλα στην σειρά και μετά η χώρα να βυθίζεται σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχαήλ Φεντότοφ, αναφερόμενος στην σύλληψη του γνωστού 77χρονου Ρώσου ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεβ Πανομαριόφ, τον οποίο δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε επειδή παραβίασε τον νόμο περί συγκεντρώσεων είπε ότι είναι αναγκαίο να αρχίσουμε να συζητάμε την βελτίωση του νόμου που αφορά τις συγκεντρώσεις και να δημιουργήσουμε την κουλτούρα της ελευθερίας των συγκεντρώσεων χωρίς «μαστίγια κοζάκων και προβοκάτσιες».

Τέλος ο Μιχαήλ Φεντότοφ, υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι η πρόεδρος της Ομάδας του Ελσίνκι της Μόσχας Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, η σορός της οποίας εκτέθηκε σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα, είχε συλληφθεί κατά την διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε για την υπεράσπιση του 31ου άρθρου του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας την 31η Δεκεμβρίου του 2009 στην πλατεία Θριάμβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.