Η ιστορία του Ν. Γεωργιάδη: Από την αποκάλυψη του σκανδάλου της παιδεραστίας στην παραγραφή

«Δυστυχώς θα πρέπει να γίνει δεκτή η ένσταση παραγραφής», είπε η εισαγγελέας στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, που εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό τον Νίκο Γεωργιάδη, εκ των «αρίστων» της ΝΔ, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε 28 μήνες φυλάκιση για το αδίκημα της ασέλγειας εις βάρος ανηλίκων κατά συρροήν και κατ’εξακολούθηση, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και με αναστολή έως την εκδίκαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκος Γεωργιάδης, είχε συλληφθεί στη Μολδαβία το 2010, κατηγορούμενος για την υπόθεση trafficking και παιδεραστίας, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος, επιδεικνύοντας διπλωματικό διαβατήριο καθώς το επίμαχο διάστημα υπηρετούσε σε θέσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Όταν ήρθαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε στο δικαστήριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του είπε να καθίσει λίγο «πίσω» για δυο, τρεις μήνες και να φύγει από το προσκήνιο ως εμφανής επικοινωνιακός του σύμβουλος, μέχρι «να ξεφουσκώσει» το θέμα.

Το όνομα και η δράση του Νίκου Γεωργιάδη καταγγέλθηκαν από τα θύματα και τον προαγωγό, μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος που δρούσε στη Μολδαβία και είχε πελάτες από όλο τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων ήταν αξιωματούχοι και διπλωμάτες που ταξίδευαν στη χώρα για σεξοτουρισμό. Ένα αγόρι εκ των θυμάτων είχε μιλήσει και σε δημοσιογράφους για την κακοποίησή του από τον Νίκο Γεωργιάδη:

Το κατηγορητήριο

Ο φάκελος με τις κατηγορίες για τον Ν. Γεωργιάδη που συνέταξε το Κέντρο Καταπολέμησης Trafficking του υπουργείου Εσωτερικών της Μολδαβικής Δημοκρατίας έχει αριθμό ποινικής υπόθεσης 2011515083. Οπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, «τον Νοέμβριο του 2010 ο πολίτης της Ελλάδας Νικόλαος Γεωργιάδης, ο οποίος είναι συνδρομητής του αριθμού 060008823, ενήργησε από κοινού με τον Nicolae Canatuie και ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο δεν εντοπίστηκε από τις διωκτικές αρχές, για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Στρατολόγησαν ένα παιδί, που ονομάζεται Λούνγκου Μιχαήλ, και δύο άλλα πρόσωπα, τους Αντότσι Βιτάλι και Πούσκας Νικολάε, και πήγαν στην πολυκατοικία του Νικόλαου Γεωργιάδη, διαμέρισμα 21 επί της οδού 23/9 Petru Movila, στο Κισινάου, όπου παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες».

Την εποχή εκείνη, οι εισαγγελικές αρχές της Μολδαβίας δείχνουν διατεθειμένες να εντοπίσουν τον Ν. Γεωργιάδη στην Ελλάδα και να παρατείνουν την ποινική δίωξη, η οποία έληγε. Στις 24 Αυγούστου 2011 δίνεται εντολή έναρξης ποινικής δίωξης με βάση την αναφορά του Κέντρου Καταπολέμησης Trafficking, βάσει της οποίας «τον Νοέμβριο του 2010 ο Istratii Gheorghii, ενεργώντας από κοινού με τον Νικόλαο Γεωργιάδη, στρατολόγησε τον ανήλικο Demintev Veaceslav, για αποκλίνουσα σεξουαλική εκμετάλλευση και κανόνισε την παρουσία του στον τόπο κατοικίας του Γεωργιάδη, όπου ο ανήλικος παρείχε σεξουαλικές υπηρεσίες».

Στη δικογραφία υπάρχουν αναφορές των εισαγγελικών λειτουργών και των αστυνομικών, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι από τις παρακολουθήσεις προέκυπτε πως ο Ν. Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ένα πρόσωπο, που ονομάζεται Νικολάε, με αριθμό τηλεφώνου 069567302, για να εξασφαλίζει σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικους. Στον φάκελο του κατηγορητηρίου υπάρχουν οι εκθέσεις των ψυχολόγων που εξέτασαν τα θύματα του Γεωργιάδη αλλά και καταθέσεις των θυμάτων. Υπάρχει επίσης η αναφορά του αστυνομικού Artur Ciobra, ο οποίος αναφέρει πως ο Ν. Γεωργιάδης κρατήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2010, αλλά επέδειξε τα έγγραφά του, σύμφωνα με τα οποία απολάμβανε διπλωματικής ασυλίας και έτσι αφέθηκε ελεύθερος. Η αστυνομία βεβαιώνει ότι ο Γεωργιάδης αναγνωρίστηκε ως δράστης από τον ανήλικο Λούνγκου Μιχαήλ.

Η ιστορία

Τον Ιανουάριο του 2016 ένα τηλεφώνημα στο περιοδικό Hot Doc παρότρυνε τη δημοσιογραφική ομάδα να ψάξει τη σκοτεινή δράση του Νίκου Γεωργιάδη, συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν αυτός βρισκόταν ως απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΗΕ στη Μολδαβία.

Μια δημοσιογραφική έρευνα η οποία υπερπηδώντας πολλές δυσκολίες αποκάλυψε ότι ο Ν. Γεωργιάδης, πρώην βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της καμπάνιας του Κυρ. Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του κόμματος, συμμετείχε σε κύκλωμα παιδόφιλων που είχαν εντοπίσει οι αρχές της Μολδαβίας. Ο Ν. Γεωργιάδης όμως δεν είχε συλληφθεί λόγω διπλωματικής ασυλίας.

Η ενδελεχής έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας οδήγησε στην αποκάλυψη μιας δυσώδους υπόθεσης, τόσο στο περιεχόμενό της όσο και στην προσπάθεια συγκάλυψης της εμπλοκής υψηλών προσώπων, όπως ήταν ο Ν. Γεωργιάδης. Από το ρεπορτάζ προέκυψε ότι τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι αστυνομικές αρχές της Μολδαβίας με τη βοήθεια ΜΚΟ κατά της εμπορίας ανθρώπων οδήγησαν σε μια ογκώδη δικογραφία με πλήθος αποδεικτικών στοιχείων για την εμπλοκή του Ν. Γεωργιάδη. Μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων είναι DVD και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Ν. Γεωργιάδη με τα ανήλικα θύματα. Συγκλονιστικές είναι επίσης οι καταθέσεις των ανηλίκων στην αστυνομία.

Η υπόθεση παιδοφιλίας στη Μολδαβία δεν αφορούσε μόνο τον Ν. Γεωργιάδη. Αφορούσε ένα μεγάλο κύκλωμα που εξάρθρωσαν οι μολδαβικές αρχές ύστερα από εκτεταμένη επιχείρηση το 2010 τοποθετώντας κάμερες και καταγράφοντας τηλεφωνικές συνομιλίες των δραστών με τα ανήλικα θύματά τους. Στο κύκλωμα συμμετείχαν άτομα μολδαβικής υπηκοότητας αλλά και επώνυμοι πολίτες υπεράνω υποψίας από τη Δανία, τη Σουηδία, την Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποίοι επέλεγαν φτωχά ανήλικα αγόρια μέσω ιστοσελίδας με σκοπό να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ορέξεις.

Αν και ο Ν. Γεωργιάδης τότε γλίτωσε λόγω της διπλωματικής του ασυλίας, ο Ιταλός εμπλεκόμενος βρίσκεται στις φυλακές της Ιταλίας λόγω της συμμετοχής του στο συγκεκριμένο κύκλωμα παιδοφιλίας. Ο Δανός, ο οποίος ήταν ιερέας, μπόρεσε να βγει από τα σύνορα της Μολδαβίας, πήγε στη χώρα του, άλλαξε ταυτότητα και συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στη Δανία, όπου και εκτίει ποινή φυλάκισης. Ας πιάσουμε όμως το νήμα της ιστορίας από την αρχή.

Εξαρθρώνοντας το κύκλωμα

inRead Advertisement by VIDADS since 2011

 

Στις 30 Νοεμβρίου 2010 ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ν. Γεωργιάδης είχε προσαχθεί από τις μολδαβικές αρχές ως μέλος ενός κυκλώματος παιδοφίλων που ασελγούσε σε ανήλικα παιδιά. Τα παιδιά πληρώνονταν με μερικά ευρώ για την ικανοποίηση των ορέξεων του Γεωργιάδη, για να υποστούν αυτό που περιγράφουν στις καταθέσεις τους στην αστυνομία αλλά και στις συνεντεύξεις τους ως πολύ σκληρό σεξ (very hard sex).

Η εκτεταμένη επιχείρηση της μολδαβικής αστυνομίας ξεκίνησε ύστερα από πιέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Μια επιχείρηση που τελικά οδήγησε στον εντοπισμό και στη σύλληψη ενός μεγάλου κυκλώματος παιδοφιλίας.

Στις 8 Νοεμβρίου 2011 η μολδαβική αστυνομία ύστερα από έναν χρόνο ερευνών ανακοίνωσε ότι έδεσε την υπόθεση: «Η διεύθυνση της αστυνομίας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων στοιχειοθέτησε φάκελο που αφορά την έκδοση παιδιών στη Μολδαβία. Στην έρευνα αυτή εντοπίστηκαν τέσσερα ύποπτα άτομα μολδαβικής υπηκοότητας, με πολύ καλή οργάνωση και διανομή ρόλων. Προμήθευαν ανήλικα αγόρια για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές ορέξεις των πελατών τους. Την περίοδο αυτή εντοπίστηκαν εννέα άντρες που συμμετείχαν στη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων επί πληρωμή. Επρόκειτο για υπηκόους Νορβηγίας, Ιταλίας και Ελλάδας. Για τον ελληνικής καταγωγής ζητήθηκαν στοιχεία από τις διεθνείς αρχές ασφαλείας».

Λίγο αργότερα επισημοποιείται ότι ο Ελληνας που ερευνάται είναι ο Ν. Γεωργιάδης. Συλλαμβάνεται στις 30 Νοεμβρίου, αλλά όπως δηλώνει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης για την Καταπολέμηση του Trafficking Ποδαρίλοφ: «Πιάσαμε τον Ελληνα στο αεροδρόμιο του Κισινάου, αλλά την ίδια μέρα αφέθηκε ελεύθερος, καθώς επέδειξε το διπλωματικό του διαβατήριο, το οποίο του παρείχε διπλωματική ασυλία».

Ο Ν. Γεωργιάδης την περίοδο εκείνη ήταν απεσταλμένος της ΕΕ και του ΟΗΕ στη Μολδαβία για να επιβλέψει την οικονομία της, εκτελώντας μάλιστα χρέη συμβούλου του υπουργού Βαλερί Λαζάρ.

Η έρευνα για την αποκάλυψη του κυκλώματος παιδεραστίας έγινε παράλληλα από τη μολδαβική αστυνομία αλλά και ομάδα δημοσιογράφων του Δημοσιογραφικού Ερευνητικού Κέντρου, το οποίο ξεκίνησε την έρευνα για την παιδοφιλία σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας της Δανίας. Οι δημοσιογράφοι εντόπισαν ότι το κύκλωμα των παιδεραστών επέλεγε παιδιά μέσα από ιστοσελίδες στο ίντερνετ. Παρουσιάστηκαν λοιπόν ως παιδόφιλοι και διαπίστωσαν πως το κύκλωμα ήταν υπό την εποπτεία ενός πρώην θύματος παιδεραστών, του Ολεγκ Σιβίτσκι, ο οποίος μετεξελίχθηκε σε διακινητή μικρών παιδιών. Οι δημοσιογράφοι έκλεισαν για δεύτερη φορά ραντεβού με παιδιά και αποκάλυψαν την ταυτότητά τους.

Οι καταθέσεις των παιδιών ήταν σοκαριστικές. Οπως αναφέρει και η δικηγόρος τους, «γνωρίζω από τις καταθέσεις των θυμάτων ότι ο Γεωργιάδης συνήθιζε να κάνει πολύ άγριο σεξ (very hard sex). Ηταν πολύ βίαιος κατά τη σεξουαλική διείσδυση».

Το κλείσιμο της υπόθεσης

Οπως περιγράφει η δικηγόρος των παιδιών Ν. Μπαϊράμ, είχε πει ο εισαγγελέας ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη παρά τα στοιχεία, επειδή ήταν διπλωμάτης. Η δικηγόρος έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ανέφερε πως για τέτοια αδικήματα μπορούσε να γίνει αίτημα για άμεση άρση της ασυλίας και της απάντησαν ότι δεν είναι δυνατόν, επειδή πρόκειται για άτομο που προστατεύεται από τη διεθνή νομοθεσία. Τότε η δικηγόρος πρότεινε να συνεχιστεί η διαδικασία έναν μήνα μετά, όταν δηλαδή έληγε η ασυλία του.

Εκαναν λοιπόν τότε ένα διαδικαστικό λάθος εσκεμμένα. Αντί να αναστείλουν, να παγώσουν την έρευνα, την έκλεισαν. Ετσι έπρεπε να υπάρξουν νέα στοιχεία για να ξανανοίξει. Δεν υπήρχε καμιά επαφή των μολδαβικών αρχών με τις ελληνικές, γιατί δεν το ήθελαν. Η δικηγόρος είχε την πληροφόρηση ότι πίεσε το Δημοκρατικό Κόμμα της Μολδαβίας, γιατί ο Ν. Γεωργιάδης ήταν σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εκείνο τον καιρό ανήκε στο συγκεκριμένο κόμμα. Η επόμενη κίνηση της δικηγόρου ήταν να δημοσιοποιήσει το θέμα.

Η τελευταία πράξη της κάλυψης της υπόθεσης γράφτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013 στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μολδαβίας, το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της δικηγόρου Ναταλία Μπαϊράμ που εκπροσωπούσε τα φερόμενα ως θύματα του Γεωργιάδη, V. Demintev και M. Lungu, να ξεκινήσει δίωξη εναντίον του με τη λήξη της ασυλίας του. Το δικαστήριο αποφασίζει πως με βάση τον νόμο, αφού η υπόθεση εμφανίστηκε ως περαιωθείσα, δεν μπορεί να ξανανοίξει.

Ο Ν. Γεωργιάδης δεν δικάζεται, ούτε ο φάκελος της υπόθεσης προωθείται στην Ελλάδα. Ο ίδιος επιχείρησε με όλα τα νομικά μέσα και μέσω του δικηγόρου του Ιουλιάν Γκραϊντάν να υποστηρίξει ότι είναι παράνομο να ανοίξει η υπόθεση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δικηγόρο των θυμάτων Ν. Μπαϊράμ, τον Μάρτιο του 2012, όταν ο εισαγγελέας επιχείρησε να ξανανοίξει την υπόθεση, παρουσιάστηκε ο δικηγόρος του Ν. Γεωργιάδη για να διαμαρτυρηθεί για το ενδεχόμενο αυτό. Η διαμαρτυρία του έγινε δεκτή και η υπόθεση δεν ξανάνοιξε.

Οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ άφησαν την υπόθεση να χαθεί στον χρόνο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μολδαβία ωστόσο στην ετήσια έκθεση του 2011 αναφέρεται στη σκανδαλώδη κάλυψη κυκλώματος παιδοφιλίας και την ατιμωρησία συμβούλου υπουργού.

Γεωργιάδης: Προϊόν δικαστικής πλάνης η καταδίκη μου

Για «προϊόν δικαστικής πλάνης» έκανε λόγο ο ίδιος Νίκος Γεωργιάδης μετά την καταδίκη του. Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Γεωργιάδη αναφέρει: «Η πρωτόδικη απόφαση στην υπόθεση που κατασκευάστηκε από τους γνωστούς κύκλους εναντίον μου ήταν κατά πλειοψηφία καταδικαστική. Με σθένος και παρρησία υποστήριξα και υποστηρίζω ότι είμαι αθώος. Η απόφαση ήταν προϊόν δικαστικής πλάνης καθώς από την όλη διαδικασία δεν προέκυψε το παραμικρό στοιχείο εις βάρος μου. Παρά ταύτα έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και είμαι βέβαιος πως στο Εφετείο θα δικαιωθώ.»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.