ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ο Μητσοτάκης με το «φιλοευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό μπλοκ»

Κυρίως έκλεισε το μάτι και σ’ άλλες δυνάμεις του ευρύτερου χώρου του μεταρρυθμιστικού κέντρου, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Κεντροαριστεράς και άρα του Κινήματος Αλλαγής, κάνοντας λόγο για «μεταρρυθμιστικό μπλοκ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» και για μια συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων ως προς τη μετεκλογική πορεία που πρέπει ν’ ακολουθήσει η χώρα.
Εκείνο που επιχείρησε να διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Μητσοτάκης ήταν το ενδεχόμενο συναλλαγής ή συμφωνίας κάτω από το τραπέζι με τον κ. Θεοδωράκη και τη συμφωνία των Πρεσπών στο φόντο. «Δεν μπαίνουμε σε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή για να πετύχουμε κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα. Άλλοι κάνουν νταλαβέρια πίσω από κλειστές πόρτες», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας έτσι αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο όσο και για την προσπάθεια επηρεασμού βουλευτών, προκειμένου να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τα σενάρια προσέγγισης και ο κ. Θεοδωράκης, εξαπολύοντας επίθεση στο Μαξίμου. Σε ό,τι αφορά πάντως τη συμφωνία των Πρεσπών, αν και εξέφρασε τη γενική θέση πως είναι υπέρ της λύσης στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, επιφυλάχθηκε ν’ απαντήσει επί της συμφωνίας όταν δει τα τελικά κείμενα στη Βουλή και έρθει η ώρα της ψηφοφορίας.
Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ και τη λογική του «μεταρρυθμιστικού μπλοκ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» του κ. Μητσοτάκη, εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική στόχευσή του να ανοιχτεί σε άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, μακριά από διαχωριστικές γραμμές, προκειμένου να βρει τις απαραίτητες συναινέσεις. Και τούτο είτε διαθέτει είτε όχι την αυτοδυναμία η ΝΔ στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές. Πρακτικά, άλλωστε, η ΝΔ δεν έχει να προσδοκά ούτε σε ψηφοφόρους που κινούνται δεξιότερα στον πολιτικό χάρτη ούτε αριστερότερα, καθώς οι επιλογές αυτών θεωρούνται δεδομένες.
Η στόχευση αυτή σε δυνάμεις πέραν του παραδοσιακού φάσματος της ΝΔ αναμένεται να φανεί ξεκάθαρα και σε όσα θ’ ακουστούν στο συνέδριο της ΝΔ από την Παρασκευή έως την Κυριακή, το οποίο θα βάλει και επίσημα σε προεκλογική τροχιά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσο για το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου; Θα θυμίζει… Ομπάμα: «Ελλάδα, μπορούμε».

Του Αιμίλιου Περδικάρη…

Πηγή: https://www.newsit.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.