ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ: Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΙΝΕΙ… χρόνο στον Σταύρο για να πάρει τις αποφάσεις του

Όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση για να αποτρέψει την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της συμφωνίας των Πρεσπών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να καλεί τα κόμματα να την καταψηφίσουν εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να την πάει στο Κοινοβούλιο.

Στην Πειραιώς δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και για μια νέα πρόταση δυσπιστίας που όπως έχουν δικαίωμα από τον Κανονισμό της Βουλής μπορούν να καταθέσουν μετά τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε συμπληρώνεται εξάμηνο από την απόρριψη της προηγούμενης πρότασης. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει νέα πρόταση μόλις κατατεθεί στη Βουλή η Συμφωνία «έτσι ώστε κάθε βουλευτής να αναμετρηθεί με η συνείδησή του», όπως υπογραμμίζουν γαλάζια στελέχη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει παζάρια με άλλα κόμματα. «Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», λένε συνεργάτες του. Ενώ ο ίδιος όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη είπε χωρίς περιστροφές ότι δεν προτίθεται να κάνει «οποιαδήποτε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή με σκοπό να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

«Σενάρια επιστημονικής φαντασίας»

Κατά την κοινή παρουσία του με τον κ. Θεοδωράκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του αντιπρόεδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου για μυστικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού, είπε: «Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεν ταιριάζουν κιόλας στη Νέα Δημοκρατία. Αυτά δεν μας ταιριάζουν. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια πίσω από κλειστές πόρτες».

Αξιωματούχοι της Πειραιώς επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών όποτε κι αν έρθει στη βουλή, διότι είναι επιβλαβής για το εθνικά συμφέροντα. Επισημαίνουν ότι οι τελευταίες τοποθετήσεις του Ζόραν Ζάεφ δικαιώνουν πλήρως την εκτίμησή της ΝΔ ότι αυτή η συμφωνία θα δημιουργούσε αρνητικά τετελεσμένα για την Ελλάδα.
«Η ΝΔ είχε απολύτως ξεκάθαρη θέση από την αρχή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τρόπο συγκροτημένο και τεκμηριωμένο . Δε μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτή μία συμφωνία η οποία εκχωρεί στη γειτονική χώρα “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα».

Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «είναι τουλάχιστον προκλητικό αυτοί που συνεργάζονται με τον κ. Καμμένο να καταγγέλλουν άλλους για τους προβληματισμούς τους απέναντι στη συμφωνία. Οφείλουν στο ΣΥΡΙΖΑ να πάψουν να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και να συνειδητοποιήσουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλοι οι βουλευτές τους έχουν κάθε δικαίωμα να κρίνουν και να αποφασίσουν για την ψήφο τους».

«Συμφωνούμε με το Ποτάμι σε άλλα…»

Ειδικά για το Ποτάμι, ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να ασκήσει πιέσεις και αντιθέτως είναι διατεθειμένος, όπως επισημαίνουν όσοι μπορούν να διερμηνεύσουν τις θέσεις του, να δώσει στον Σταύρο Θεοδωράκη τον απαραίτητο χρόνο που φαίνεται ότι ο ίδιος χρειάζεται για να αποσαφηνίσει την τελική στάση του. «Το Ποτάμι είναι ένα άλλο κόμμα από τη Νέα Δημοκρατία. Με το Ποτάμι, ως προς το μεταρρυθμιστικό στίγμα, η ΝΔ συμφωνεί σε πολλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπαίνει σε οποιαδήποτε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή με σκοπό να πετύχει ένα συγκεκριμένο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να μην περάσει η συμφωνία. Και σε αυτήν την κατεύθυνση η ΝΔ καλεί να συνταχθούν μαζί της όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και κάποιοι της συμπολίτευσης -και μάλιστα όχι μόνον των ΑΝΕΛ», είπε ο αρχηγός τη ΝΔ.

Ακούγεται, συμπλήρωσε, ότι ακόμη και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κάποιοι που μοιάζουν να αντιλαμβάνονται πια ότι η παραχώρηση στο Σκόπια της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας ενθαρρύνει αντί να αποθαρρύνει τις απαράδεκτες αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων. Ως εκ τούτου όλα τα κόμματα αλλά και όλοι βουλευτές θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν έρθει αυτή η συμφωνία στην ελληνική βουλή.

«Το κάθε Κόμμα θα τοποθετηθεί αυτόνομα όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή», υπογράμμισε ο αρχηγός της ΝΔ. Ο ίδιος με αφορμή τις πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις και τα συνθήματα του τύπου «Η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία», σχολίασε: «Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν. Άλλοι ψήφισαν υπέρ αυτής της συμφωνίας και όταν είχαν τη δυνατότητα να ρίξουν την κυβέρνηση σε πρόταση μομφής την οποία εμείς καταθέσαμε..

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.