ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΚΤ ΕΙΝΑΙ όργανα της ύπουλης εξέλιξης του καπιταλισμού

Την επιτακτική ανάγκη συγκρότησης ενός σοβαρού και σύγχρονου κινήματος που θα αγωνίζεται για την εξάλειψη της χρηματοπιστωτικής χειραγώγησης κρατών και πολιτών που συνεχώς γιγαντώνεται μέσω του χρέους και των ελλειμμάτων τόνισε ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας σήμερα το απόγευμα σε ανοικτή συνέλευση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον τίτλο: «Το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Ο ρόλος των Τραπεζών στη νέα περίοδο».

Ο κ. Φλαμπουράρης επεσήμανε ότι οι τράπεζες αποτελούν ένα από τα πλέον προνομιακά πεδία της σημερινής πολιτικής σύγκρουσης, καθώς η χρηματοπιστωτική λειτουργία του σύγχρονου καπιταλισμού και ο νεοφιλελεύθερος ιδεολογικός κώδικας που τον συνοδεύει, «διακυβεύουν ευθέως την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας και υπονομεύει ακόμη και το αστικό κράτος, δηλαδή την ίδια τη μήτρα του».

Χρειάζεται, όπως είπε, καθημερινή εγρήγορση για μια κατοικία που εκπλειστηριάζεται, για έναν συμπολίτη μας που ταλαιπωρείται δυσανάλογα, για τη δανειοδότηση μιας επιχείρησης που προσπαθεί να επιβιώσει, για την ελαστικοποίηση του «Τειρεσία» και των μηχανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, και για πολλά άλλα. «Κόκκινη» γραμμή, κατά τον Υπουργό, αποτελεί το σύνθημα «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη.

«Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Επιθυμώ να σταθώ επιγραμματικά σε όσα έχουν ήδη συντελεστεί και έχουν ξαναειπωθεί και να φύγω από τα όρια που θέτει ο τίτλος της σημερινής μου παρέμβασης.

Είστε μία κατηγορία συντρόφων, ενημερωμένη για τις κυβερνητικές θέσεις και παρακολουθείτε, εκ των πραγμάτων, τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Αισθάνομαι, λοιπόν, ότι θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο σε επαναλήψεις γνωστών πραγμάτων. Θα ήθελα, εσείς να μιλήσετε για το ρόλο των τραπεζών σήμερα και βεβαίως, είμαι πρόθυμος να απαντήσω σε κάθε ερώτημά σας, στο βαθμό που μπορώ.

Πριν ξεκινήσουμε, όμως, το διάλογο, αισθάνομαι την ανάγκη να πω κάποια πιο γενικά πράγματα:

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Το λέω με κάθε αφορμή, κανένα μεγάλο δίλημμα δεν χαρίστηκε σ’αυτή την κυβέρνηση. Η αναμέτρηση με τον εαυτό μας είναι καθημερινή και σε όλα τα επίπεδα. Και τώρα έχουμε ήδη μπει στη μεγάλη μάχη που έπεται των μνημονίων. Τώρα είναι η ώρα να υπογράψουμε και να υλοποιήσουμε το μοναδικό μνημόνιο που θέλουμε, το μοναδικό μνημόνιο «ιδιοκτησίας μας», που είναι το «Μνημόνιο με το Λαό», όπως το λέει ο Πρωθυπουργός.

Με αυτό αλλά και τις μεγάλες μάχες που δώσαμε στις αποσκευές μας, θα δώσουμε και τη μάχη των εκλογών, ώστε και η χώρα να μην πισωγυρίσει αλλά και η Αριστερά να μην πληρώσει άλλων αμαρτίες.

Μέσα λοιπόν σε πολύ δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές των άλλων, καταφέραμε

– Να είναι ορατά και πανθομολογούμενα τα σημάδια της ανάκαμψης και της αργής, αλλά σταθερής εξόδου από την κρίση των 8 τελευταίων χρόνων.

– Να προχωρούμε με πάνω από 2% ρυθμούς ανάπτυξης, με αυξανόμενη δυναμική και το μεγαλύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.

– να αυξάνονται συνεχώς οι ξένες άμεσες επενδύσεις, για το 2017 έφτασαν στο 27%, ενώ ταυτόχρονα έχουμε σημαντική αύξηση στις εξαγωγές.

– Και τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει σε ένα δρόμο, είναι υγιή, πλεονασματικά και αξιόπιστα.

Είναι αρκετά όλα αυτά;

Όχι βέβαια, είναι όμως τα πρώτα δείγματα ότι προχωρούμε με σταθερά βήματα και επιμονή στο δρόμο για τη δίκαιη ανάπτυξη.

Θέλω επιγραμματικά να υπενθυμίσω κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε τα χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση και έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου.

– Η ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών

– Η συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού μας συστήματος, που έγινε πια βιώσιμο, με ένα ταμείο και ταυτόχρονα πλεονασματικό αντί να έχουμε διαρκώς νέα ελλείμματα.

– Η εισαγωγή και ευρύτατη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

– Η απλοποίηση και η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων

– Η διαφάνεια στα δημόσια συστήματα προμηθειών και συμβάσεων.

– Η ορθολογικότερη επανασχεδίαση των κοινωνικών προγραμμάτων.

– Η αποκατάσταση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας.

Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξισορρόπηση, που πετύχαμε και θα συνεχίσουμε, θα συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, που βασίζεται στις εξαγωγές, στους σύγχρονους τρόπους παραγωγής και στην καινοτομία.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.