ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ Η ακροδεξιά Vox εναντίον του καταλανού προέδρου Τόρα

Η ισπανική ακροδεξιά οργάνωση Vox πρόκειται σήμερα να καταθέσει αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του Καταλανού προέδρου Κιμ Τόρα, κατηγορώντας τον για συνωμοσία με στόχο την εξέγερση, δεδομένης της «αδράνειας της κυβέρνησης» απέναντί του και θα ζητήσει να συλληφθεί και να τεθεί στη διάθεση της κοινωνίας.

Όπως ενημέρωσε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter, ο επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης Σανδιάγο Αβασκάλ στην αγωγή της η παράταξή του θα ζητεί να προφυλακισθεί προληπτικά ο Τόρα.

«Δεν είναι δυνατόν να χαίρει ελευθερίας κάποιος που απειλεί με ένοπλη εξέγερση και ο οποίος ταυτόχρονα είναι και επικεφαλής της αστυνομίας» της Καταλονίας, υποστηρίζει στο μήνυμά του ο Αβασκάλ.

Ο ίδιος επιχειρηματολογεί πως «η σλοβενική οδός (που επικαλέσθηκε ως παράδειγμα για την επίτευξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας) προκάλεσε έναν πόλεμο, 62 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» και ως εκ τούτου, «ο Τόρα θα πρέπει να οδηγηθεί αμέσως στη φυλακή για την πρότασή του αυτή».
Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος τονίζει στο ίδιο tweet του πως εάν επίσης είχε οδηγηθεί στη φυλακή ο τέως πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν «δεν θα είχε δραπετεύσει και θα είχαν αποφευχθεί πολλά δεινά».

Ο Αβασκάλ προειδοποιεί πως «εάν η κυβέρνηση δεν δράσει άμεσα, θα είναι εξίσου υπεύθυνη για αποποίηση του ρόλου της και τότε θα στραφούμε δικαστικά και κατά του (πρωθυπουργού) Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Τόρα προκάλεσε έναν ορυμαγδό από επικρίσεις μέσα στην Ισπανία για τις δηλώσεις που εκστόμισε το Σάββατο από τις Βρυξέλλες, επικαλούμενος το σλοβενικό μοντέλο, ως παράδειγμα προς μίμηση στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι επικαλούμενος τη Σλοβενία, ο Τόρα καλεί τους Καταλανούς σε ένοπλη εξέγερση, όπως στα γεγονότα της 25ης Ιουνίου 1991, οπότε η χώρα διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της από την τοτινή Γιουγκοσλαβία, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για την επακόλουθη εμφύλια αιματοχυσία.
Μάλιστα, ο Τόρα την περασμένη Πέμπτη είχε γίνει δεκτός από τον Σλοβένο πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ, τον πρώτο ξένο ηγέτη που κάλεσε επισήμως τον Καταλανό πρόεδρο.

«Οι Καταλανοί έχουμε ξεπεράσει τον φόβο. Δεν μας φοβίζουν πια. Δεν υπάρχει επιστροφή στον δρόμο για την ελευθερία. Οι Σλοβένοι αποφάσισαν να προχωρήσουν παραβλέποντας τις συνέπειες. Θα κάνουμε το ίδιος και θα είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα πάντα για να ζήσουμε ελεύθεροι», πρόσθεσε ο Τόρα, που στο παρελθόν είχε αναφερθεί στο μεγαλείο του καταλανικού έθνους φέροντας ως παράδειγμα την κατάληψη και της πόλης των Αθηνών από τους προγόνους του και την κατοχή του Παρθενώνα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, EFE, El Pais

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.