ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΟΚΕΡ: Ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ, ο Σεπτέμβριος αργά, τον Μάιο είναι η ώρα

Πρώτον, γιατί τότε θα είναι η καλύτερη στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα. Τα θετικά μέτρα που λαμβάνει και οι παροχές τις οποίες εξαγγέλλει δεν μπορούν να διαρκέσουν για πολύ. Ο ευμενής στο εκλογικό σώμα αντίκτυπος μετά τους δυο-τρεις πρώτους μήνες του νέου έτους θα έχει χαθεί. Η μη περικοπή των συντάξεων, τα αναδρομικά, το κοινωνικό μέρισμα, η -έστω μικρή- μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, οι προσλήψεις καθώς και όλα όσα καθημερινά εξαγγέλλονται από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, όπως για παράδειγμα η νομιμοποίηση των δασικών αυθαιρέτων, μπορούν να αποδώσουν εκλογικά, μειώνοντας δηλαδή την ψαλίδα της διαφοράς από τη Ν.Δ., τώρα. Τον Μάιο όχι μόνο θα έχουν ξεχαστεί, αλλά πιθανότατα θα τα έχει καταπιεί η τύρβη της καθημερινότητας.

Και δεύτερον, επειδή μετά τη 15η Ιανουαρίου, και το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να έρθει προς κύρωση από την Ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Καμμένος θα αποσύρει την εμπιστοσύνη των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση και εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούμε σε εκλογές, καθώς ο Τσίπρας δεν θα θελήσει να συγκροτήσει με ανεξάρτητους ή από άλλα κόμματα βουλευτές κάποιο εναλλακτικό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο μάλλον θα τον βλάψει αφού θα προσομοιάζει με κυβέρνηση-κουρελού, που μόνο σκοπό έχει την εξυπηρέτηση, πρόσκαιρα, κομματικών ή άλλων συμφερόντων και πάντως όχι τις ανάγκες της οικονομίας και της χώρας. Αυτά λένε ορισμένοι από τους αναλυτές, οι παράγοντες της αντιπολίτευσης, αλλά -μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ για τη «μακεδονική μειονότητα και γλώσσα» στην Ελλάδα- και βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως από τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός πάντως έχει διαφορετική γνώμη. Θεωρεί, όπως μας λέει στενός του συνεργάτης, ότι «τα θετικά για τους πολίτες, τους εργαζόμενους και την οικονομία μέτρα χρειάζεται να παρέλθει κάποιος χρόνος για να μη θεωρηθούν προεκλογικά τεχνάσματα, όπως επίσης χρειάζεται χρόνος για να αρχίσουν να αποδίδουν στην οικονομία μέσω και των αναμενόμενων επενδύσεων, η έξοδος από τα μνημόνια, τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα». Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι πέραν αυτών -περί των οποίων άλλωστε υπάρχουν, από την αντιπολίτευση, ισχυρές ενστάσεις και ιδιαίτερα για τις επενδύσεις και την επιστροφή στην κανονικότητα- ο βασικός λόγος που ο πρωθυπουργός δεν θέλει να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες είναι ότι οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να παραμένουν αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι η διαφορά, σε σχέση με παλαιότερες μετρήσεις, έχει μειωθεί και πλέον, σύμφωνα με τις κυλιόμενες και ποιοτικές έρευνες που λένε στο Μαξίμου ότι έχουν, βρίσκεται κάτω από το 10%, συνεχίζει να είναι μεγάλη και δύσκολα καλύπτεται εάν στηθούν κάλπες στο επόμενο τρίμηνο.

«Γράψε την ημερομηνία»

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπ’ όψιν του οποίου θέσαμε το ερώτημα της πιθανότητας να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές, μας είπε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι ανά τρίμηνο ανακαλύπτουν και μια νέα ημερομηνία εκλογών». Είναι μάλιστα κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να στηθούν κάλπες πριν από τον Μάιο». Ετερος, συνεργάτης κι αυτός του πρωθυπουργού, η έδρα του οποίου όμως βρίσκεται εκτός Μαξίμου, είναι περισσότερο απόλυτος: «Γράψε την ημερομηνία, 19 Σεπτεμβρίου, και θα δικαιωθείς. Οι εκλογές θα γίνουν τότε, την ημέρα που θα εξαντλείται η τετραετία και ο Τσίπρας θα συμπληρώνει 48 μήνες πρωθυπουργίας και μαζί με τους Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Κώστα Καραμανλή θα μπει στην πεντάδα με τη μεγαλύτερη πρωθυπουργική θητεία στη Μεταπολίτευση, ενώ θα είναι και ο μακροβιότερος στην εποχή των μνημονίων».

Και οι δύο συνομιλητές μας δεν δείχνουν να ανησυχούν για τις δηλώσεις Καμμένου περί πιθανής πτώσης της κυβέρνησης λόγω απόσυρσης της εμπιστοσύνης από τους ΑΝ.ΕΛ., ενώ για τα όσα «ηρωικά» λέει ο υπουργός Αμυνας περί καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, επειδή ο Ζάεφ παραβίασε το άρθρο 19, επισημαίνουν ότι «για να παραβιάσεις τη συμφωνία πρέπει πρώτα αυτή να υπάρχει. Μέχρι τα Σκόπια να κάνουν τις αλλαγές για τις οποίες έχουν δεσμευτεί και να κυρωθεί και από την Ελληνική Βουλή συμφωνία δεν υπάρχει. Επομένως, όσα λέει ο Καμμένος είναι άνευ σημασίας σε ό,τι αφορά την επικύρωση της συμφωνίας».

Πάντως, δεν είναι μόνο τα Μέσα Ενημέρωσης, τα στελέχη της Ν.Δ. και οι δηλώσεις Καμμένου που έφεραν στην ημερήσια διάταξη της επικαιρότητας την προσφυγή σε εθνικές κάλπες πριν τον Μάιο. Είναι και οι διαφοροποιήσεις στη ρητορική βουλευτών, πρωτίστως του Ποταμιού,…

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.