Το ΠΑΣΟΚ (δεν) είναι (πια) εδώ…

Σε όρους κομματικής γραφειοκρατίας το ερώτημα, από σήμερα, για το ΠΑΣΟΚ είναι εάν η Φώφη Γεννηματά θα κάνει πράξη την απειλή της και θα διαγράψει όποιον παράγει «εσωστρέφεια και υπονομεύσεις» – δηλαδή τον Παύλο Γερουλάνο κι, ενδεχομένως, και κάποια στελέχη της νεόκοπης, αριστερόστροφης κίνησης των «81».

Σε όρους πολιτικών εξελίξεων το ερώτημα είναι κυρίως το πότε – και όχι το εάν – ο Παύλος Γερουλάνος θα ιδρύσει την νέα πολιτική κίνηση που ήδη προανήγγειλε. Εάν θα περιμένει, δηλαδή, να τον διαγράψει η Φώφη Γεννηματά ή εάν θα… αυτοδιαγραφεί από ένα κόμμα που, ούτως ή άλλως, διέγραψε χθες εαυτόν ως λειτουργική πολιτική οντότητα και έδωσε αυτοβούλως τα κλειδιά του στο ΚΙΝΑΛ.

«Σήμερα σας ζητούν να θάψετε το ΠΑΣΟΚ, ψηφίστε ό,τι θέλετε. Ο,τι και να θάψετε εδώ μέσα σήμερα θα αναστηθεί εκεί έξω αύριο. Δεν ξέρω πώς θα λέγεται, δεν ξέρω πώς θα μοιάζει. Ξέρω όμως ότι ΠΑΣΟΚ θα είναι», είπε ο Παύλος Γερουλάνος από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος και, ήδη, στην Χαριλάου Τρικούπη μετρούν ως «μαγιά» της νέας πολιτικής του κίνησης τις 2.000 υπογραφές που συγκέντρωσε το ψήφισμά του.

Σε όρους πολιτικής ουσίας όμως το ζήτημα, και για το ΠΑΣΟΚ και για το ΚΙΝΑΛ, το έθεσε με σκληρό ρεαλισμό ο Νίκος Ανδρουλάκης, επίσης με την ομιλία του στο συνέδριο: «Εχουμε», είπε, «μπροστά μας την ζοφερή πραγματικότητα ενός σκληρού δικομματισμού δεξιάς-αριστεράς που όμως δεν μας περιλαμβάνει». Για να προσθέσει ότι «το αφήγημά μας, δεν άγγιξε τον ελληνικό λαό,  και αυτό αποτυπώθηκε στις κάλπες», πως «το σχέδιό μας απέτυχε παταγωδώς», και ότι «δεν είναι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ ο λόγος που ο ελληνικός λαός μας γύρισε την πλάτη αλλά η αλαζονεία και ο καθεστωτισμός και ο μη σεβασμός γραπτών και άγραφων κανόνων».

Και εκείνος ωστόσο, παρ’ ότι διέγνωσε τα αίτια του δράματος, έδωσε ραντεβού για την λύση του μετά από… δύο χρόνια. Για την ακρίβεια, έδωσε ραντεβού με την Φώφη Γεννηματά να αναμετρηθούν για την ηγεσία – του ΚΙΝΑΛ και όχι του, μουσειακής πλέον αξίας, ΠΑΣΟΚ – το 2021. «Όποιος έχει θεμιτές φιλοδοξίες και θέλει να βάλει υποψηφιότητα, το συνέδριο μας θα γίνει το 2021, θα είμαι εκεί, θα τον περιμένω», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση απαντώντας: «Το 2021, το που θα βρίσκεται ο καθένας μας, είναι προσωπική του επιλογή».

Κατά τις πληροφορίες η απόφαση Ανδρουλάκη να περιμένει την λήξη της θητείας Γεννηματά ως προέδρου του ΚΙΝΑΛ το 2021, ελήφθη κόντρα στις εισηγήσεις αρκετών στελεχών της ομάδας του που επέμεναν να ανοίξει το – ούτως ή άλλως – υπαρκτό θέμα ηγεσίας εδώ και τώρα. Είτε πρόκειται για συμφωνία κυρίων , είτε για κίνηση τακτικής, η διετής παράταση στο δράμα εμπεριέχει υψηλά ρίσκα για όλες τις πλευρές.

Το πρώτο ρίσκο είναι να βρίσκονται όντως εκεί και η Γεννηματά και ο Ανδρουλάκης και να βρίσκονται αλλού οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  – έστω κι εκείνοι που συγκρότησαν το περιορισμένο 8% των τελευταίων εκλογών. Με χαμένη ιδεολογική ταυτότητα, με το πρώτο Μνημόνιο και με μια συγκυβέρνηση Σαμαρά στην πλάτη , δεν απέχεις πολύ από τον δρόμο του Ποταμιού. Πόσο μάλλον όταν γράφεις εκλογικό ποσοστό στους νέους μόλις 5%. Και με μοναδική πολιτική θέση και πρόταση τις «ίσες αποστάσεις» δεν απέχεις πολύ από το – κατά Ανδρουλάκη και πάλι – «ΚΚΕ του κέντρου». Προσφέροντας  ευγενή χορηγία στην παγίωση του νέου δικομματισμού από τον  Τσίπρα του 31% και τον Μητσοτάκη της εξουσίας.

Το έτερο, και παράλληλο ρίσκο, είναι να αναλάβουν αμφότεροι – και όποιοι άλλοι πρόθυμοι και εναπομείναντες – να υπογράψουν προσωπικά και αμετάκλητα την επιβεβαίωση της ιστορικής πρόβλεψης του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν χαρίζεται, δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια, και δεν κληρονομείται». Εάν δεν το έπραξαν, ήδη, στο συνέδριο-σφραγίδα του Σαββατοκύριακου…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.