Φ. Γεννηματά: Ατολμη αλλά αναγκαία η αναθεώρηση

Διαφωνεί το Κίνημα Αλλαγής στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία. “Ναι” στην αναθεώρηση του άρθρου 54 για την ψήφο των αποδήμων. Για «αντιπερισπασμό» κατηγορεί η Φ. Γεννηματά το ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν έγιναν όσα οι πολίτες προσδοκούν, αλλά αυτή η αναθεώρηση δεν είναι μια χαμένη ευκαιρία” σημείωσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας για “άτολμη αλλά αναγκαία αναθεώρηση”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια μίλησε για μία αναθεώρηση που έγινε μέσα σε ένα κλίμα συνταγματικού λαϊκισμού και βερμπαλισμού, επισημαίνοντας “σημασία δεν έχει το χθες αλλά το αύριο. Εκείνο που έχει σημασία είναι η συμβολή του συνταγματικού κειμένου στην πορεία της χώρας στο μέλλον”. Παράλληλα τόνισε πως “η αναθεώρηση αυτή παρά τις αστοχίες και τις ατολμίες είναι η απάντηση του πολιτικού συστήματος στις προκλήσεις της νέας εποχής”.

Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση σημείωσε ότι δεν προστέθηκαν στο Σύνταγμα διατάξεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ίδρυση μηι μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων κ.ά.

Στο … καυτό θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε πως το Κίνημα Αλλαγής διαφωνεί με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με εκλογές από το λαό αν δεν υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή (σχετική πρόταση έχει υποβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ). Ωστόσο αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εκλογής με απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία (σχετική πρόταση έχει καταθέσει η Ν.Δ. αν αποτύχουν οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες), μιλώντας για υποβάθμιση του θεσμού.

“Είπαμε να μην διαλύεται η βουλή αλλά όχι να ευτελίσσουμε το θεσμό. Δεν μπορεί να έχουμε αρχηγό κράτους εκλεγμένο με λιγότερους ψήφους από ότι απαιτεί ένας νόμος” επεσήμανε.

Όσον αφορά στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών επεσήμανε πως είναι αποφασιστικό βήμα για να διαλύσουμε τους μύθους και τις ιστορίες συμφωνίας. Όπως επεσήμανε “δεν θα ασχοληθώ με τα επικοινωνιακά τρικ του κυρίου Τσίπρα” και μίλησε για έναν απελπιστικό αντιπερισπασμό απέναντι στην έρευνα για την αποκάλυψη του άθλιου παραδικαστικού κυκλώματος που καλλιέργησε στην αυλή του”.

Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε και σε μία σειρά άρθρων που περιλαμβάνονται στη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως το άρθρο 54 που σχετίζονται και με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 54 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αν και υπογράμμισε ότι διαφωνεί με την συνταγματοποίηση περιορισμών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.