“Ψίθυροι” … για “συμφωνία-πακέτο” Φώφης – Κυριάκου για εκλογικό νόμο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουν φτάσει στην Κουμουνδούρου!

Αν και διαψεύδεται από το ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν σενάρια για συμφωνία-πακέτο του εκλογικού νόμου και του προσώπου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα έχει ανοίξει και η συζήτηση για την προεδρική εκλογή, με τα πρόσωπα να ποικίλουν για το ποιος θα είναι ο καταλληλότερος αλλά και πως θα συνδυαστεί με τον χρόνο για τον εκλογικό νόμο. Οι “ψίθυροι” … αυτοί έχουν φτασει και στ’ αυτιά της Κουμουνδούρου και γι’ αυτό προχτές ( Πέμπτη ) στη Νίκαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τα σενάρια αυτά, με σκωπτικό τρόπο, χαρακτηρίζοντάς τα ως «το σούπερ σχέδιο να μας αιφνιδιάσει» και ως το σχέδιο που «θα ισοπεδώσει τον ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο, όπως διαρρέεται από διάφορους κύκλους, περιλαμβάνει διπλές εκλογές τις οποίες υποτίθεται ότι θα κερδίσει και τις δύο, για να διαλύσει την απλή αναλογική..

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα υπάρχουν, σύμφωνα, με πληροφορίες εισηγήσεις στο Μαξίμου – που έχουν περιέλθει και σε γνώση της Κουμουνδούρου – για πρόωρες εκλογές που σχετίζονται με την πολύ καλή δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Παράλληλα μια τέτοια κίνηση θα ερχόταν νωρίτερα από την κριτική και τη φθορά που θα μπορούσε να δημιουργήσει η αλλαγή της ευνοϊκή στάση που τηρεί σήμερα η πλειοψηφία των ΜΜΕ. Παράλληλα με το κάψιμο της απλής αναλογικής δίνεται η ευκαιρία να γίνουν εκλογές με λίστα, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα τον πλήρη έλεγχο της Κοινοβουλευτικής ομάδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, εφόσον τις κάνει πριν το 18μηνο, σημαίνει ότι θα τις κάνει πριν τον Απρίλιο του 2021, που θα βγει το αποτέλεσμα της Κομισιόν για την ανάπτυξη του 2020, που σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσει το 2,8% και επιπλέον εάν δεν έχει πάρει τη μείωση στα πλεονάσματα θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές για να μη χρεωθεί όχι μόνο την αποτυχία στα πλεονάσματα αλλά και επιπλέον μέτρα που θα χρειαστούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2021, στη περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις. Στον τομέα της οικονομίας οι εξελίξεις δεν καθορίζονται μόνο από τις κινήσεις της Ελλάδας αλλά η αναπτυξιακή της πορεία επηρεάζεται ως συγκυρία και από την ευρύτερη ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία που οδεύει σε ύφεση.

Επίσης, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ελέγξει το προσφυγικό που συνδυαστικά με το Κυπριακό που δέχεται σφοδρές πιέσεις για λύση που δε μας συμφέρει εθνικά, θα οδηγήσουν σε σκέψεις για ανανέωση της λαϊκής εντολής πριν δημιουργηθούν ενδεχόμενες εσωκομματικές τριβές και φυγόκεντρες τάσεις στη ΝΔ, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ίσως να βλέπουν με καλό μάτι έναν δεξιό φορέα ως ρυθμιστή με φόντο την απλή αναλογική.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι Πρωθυπουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει τελικά το πώς θα ακυρώσει την απλή αναλογική σε μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές που τελικό αποτέλεσμα έχουν τις εκλογές ανεξάρτητα αν θα είναι πρόωρες ή θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Πηγή: newpost.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.