Ουγγαρία του Νότου

Καταστροφική διαχείριση – ανεδαφικός σχεδιασμός- επικίνδυνες ιδεοληψίες. Αυτό είναι το εκρηκτικό τρίπτυχο, με βάση το οποίο πορεύεται η Nέα Δημοκρατία στη διαχείριση του Προσφυγικού, μετατρέποντας την Ελλάδα στην «Ουγγαρία του Νότου».

Η κυβέρνηση, αφού φρόντισε να διαλύσει το πλαίσιο διαχείρισης που με μεγάλη δυσκολία είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση, επιχειρεί καθυστερημένα να αντιγράψει κάποιες αυτονόητες πρακτικές, έχοντας όμως αφήσει ένα καταστροφικό τετράμηνο, κατά το οποίο το πρόβλημα διογκώθηκε και καθίσταται πλέον δύσκολα διαχειρίσιμο. Μάλιστα, καθώς οι εξαγγελίες απαιτούν στην καλύτερη περίπτωση, σχεδόν ένα χρόνο για να υλοποιηθούν, ο χειμώνας που ακολουθεί θα είναι δραματικός.

Ακόμη πιο δραματική θα είναι η κατάσταση στα κέντρα που φιλοδοξεί να στήσει η ΝΔ. Την ίδια στιγμή, στο εξωτερικό, η κυβέρνηση αναμασά κάποιες αυτονόητες πλέον διαπιστώσεις για την ευρωπαϊκή διαχείριση του προβλήματος. Πρόκειται για τις θέσεις που πριν από χρόνια ανέπτυξε (λειδορούμενος) ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας το μάξιμουμ των αντισταθμιστικών οφελών. Πλην όμως μετά από τόσο δρόμο που έχει διανυθεί, η ρητορική για τις ευθύνες της Ευρώπης, πόσο μάλλον από τη ΝΔ, μοιάζει με ευχολόγιο και υποκρισία αλλά δεν μπορεί να ξορκίσει τη ζοφερή πραγματικότητα και το πρόβλημα που διογκώνεται.

Ο απόηχος πάντως από τις ανεύθυνες και αρκετά αστήρικτες εξαγγελίες για το σχέδιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης δεν έχει κοπάσει και, κυρίως, για την εσκεμμένη ή μη, αποκάλυψη για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης αρκετών χιλιάδων ανθρώπων σε ξερονήσια, που έχει προκαλέσει θύελλα. Όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά γιατί ανασύρει το μαύρο παρελθόν της Δεξιάς του 20ου αιώνα με τα ξερονήσια για εκτοπισμένους.

Και αν η κυβέρνηση επιχείρησε χλιαρά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, φρόντισε η ακροδεξιά συνιστώσα της ΝΔ να «εκλαϊκεύσει» τα σχέδια σε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού κοινού της ΝΔ. Μιλώντας λίγες ώρες μετά ο Κ. Μπογδάνος, επιβεβαιώνοντας του σχεδιασμούς για κράτηση μεταναστών σε ξερονήσια, δήλωσε πως πρέπει «να ξεπεραστούν τα κόμπλεξ και τα ταμπού»!  Η κυβέρνηση όχι μόνο αποτυγχάνει στην πολιτική της και στερείται ρεαλιστικού σχεδιασμού αλλά επιχειρεί να συσκοτίσει με ακραίες πολιτικές και πρακτικές που μόνο η Ουγγαρία του Όρμπαν, ο Σαλβίνι ή ο Βελόπουλος έχουν τολμήσει να υποστηρίξουν. Μια κατάσταση δυστοπική και μια ΝΔ βγαλμένη από το παρελθόν. Χωρίς ταμπού…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.