Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» του νέου ασφαλιστικού

Αντιδράσεις αλλά και σύγχυση σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες επί του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το οποίο φαίνεται πως στην ουσία προβλέπει την επαναφορά των κλάσεων στις  εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Πολλοί εκτιμούν μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση των εισφορών που καταβάλλει η συντριπτική πλειονότητα των συγκεκριμένων ασφαλισμένων.

Ειδικότερα, αναφορικά με την αύξηση των εισφορών, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η κατώτατη εισφορά είναι 175€ (+10€ για τον ΟΑΕΔ). Με βάση τα  σενάρια που έχουν διακινηθεί η κατώτατη εισφορά θα κυμαίνεται από 210€ έως και 230€. Άρα μιλάμε για αύξηση από 35€ έως και 55€ και ετησίως από  420€ έως και 660€, αύξηση από 20% έως 30%.  Οι κλάσεις που εξετάζονται είναι 6-7 και τα ποσά αυξάνονται κλιμακωτά.

Το επίμαχο σχέδιο  προβλέπει επιλογή κλάσης, χωρίς σύνδεση με το εισόδημα και τα χρόνια ασφάλισης, κάτι που επαναφέρει τη συζήτηση στην επί της αρχής αδικία του συστήματος των κλάσεων, καθώς αυτό βασίζεται στο ότι οι εισφορές δεν υπολογίζονται στο πραγματικό εισόδημα αλλά στο τεκμαρτό.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα είχε καταργηθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνουν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα «περίπου το 85% των μη μισθωτών να έχει μείωση εισφορών από 1/1/2017 με την εφαρμογή του ν.4387/2016 και τον υπολογισμό των εισφορών με βάση το εισόδημα». Παράλληλα, σημειώνουν πως «από την 1/1/2019 μειώθηκαν οι εισφορές για κύρια σύνταξη (εκτός της ελάχιστης εισφοράς) κατά 33,3%, με αποτέλεσμα να ελαφρυνθεί και το υπόλοιπο περίπου 15%».

«Οι αλλαγές που ετοιμάζει η ΝΔ θα ευνοήσουν σαφώς τα υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών εισοδημάτων, για μία ακόμη φορά» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειονότητα θα πληρώνει περισσότερα από ότι με το σημερινό σύστημα ενώ τα υψηλότερα εισοδήματα θα επιλέξουν μία χαμηλή κλάση στο δημόσιο σύστημα και θα αποταμιεύσουν-επενδύσουν το υπόλοιπο εισόδημά τους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για να έχουν ενδεχομένως υψηλότερες αποδόσεις. Άρα η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων πολιτών (χαμηλά και μεσαία εισοδήματα) θα είναι διπλά χαμένη. Τόσο στο επίπεδο των εισφορών όσο και στο επίπεδο συντάξεων που θα λάβουν στο μέλλον, διότι το δημόσιο σύστημα θα έχει αποστερηθεί σημαντικών πόρων που θα έχουν κατευθυνθεί σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Επιπλέον, από το νέο κυβερνητικό σχέδιο έχει προκληθεί μεγάλη σύγχυση και στους αγρότες, οι περισσότεροι από τους οποίους ενδέχεται να δουν τις ασφαλιστικές εισφορές του να οδηγούνται σε διπλασιασμό. Συγκεκριμένα, η αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς αναμένεται να στα 220 € τον μήνα από 114 € που είναι σήμερα.

«Από τέτοιες αυξήσεις, για την πλειοψηφία  των μικρών και μεσαίων αγροτών η συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας θα γίνει  πολύ δύσκολη έως αδύνατη» σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «Η διαφαινόμενη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η εξόντωση των μικρών και αγροτών προς όφελος των λίγων και εκλεκτών».

Αξίζει να αναφερθεί τέλος πως μετά τις έντονες αντιδράσεις ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα υποστηρίζοντας πως «οι αγρότες είναι μια ειδική κατηγορία», χωρίς όμως να δεσμεύεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές τους δεν θα αυξηθούν τελικά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.