Ο Γουίλμπουρ Ρος προειδοποίησε τον Άδωνι και την κυβέρνησή του: «Προσοχή με τους Κινέζους»

Σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να προσέχει» με τους Κινέζους απηύθυνε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος.

Θετικά βλέπει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλμπουρ Ρος.

Όμως, μιλώντας στο συνέδριο του «Delphi Forum» και της «Καθημερινής» στην Ουάσιγκτον προειδοποίησε για «τους μακροπρόθεσμους κινδύνους», οι οποίοι –όπως τόνισε- «απορρέουν από τη συνεργασία (της Ελλάδας) με την Κίνα».

Αφού επαίνεσε τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, που ελέγχει πλέον η Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός πρόσφερε στην Ελλάδα μία συμβουλή: η Κίνα έχει ιστορία που δελεάζει τα έθνη, που έχουν πρόβλημα με μετρητά, σε προκατειλημμένες συμφωνίες.

Δεν πρέπει Ελλάδα να πέσει στην παγίδα ή σε μετατόπιση συμμαχίας.

Τόνισε και τα εξής:

«Η Ελλάδα μοιάζει με ένα φοίνικα.

»Λαμβάνει δάνεια με χαμηλότερο κόστος από την Ιταλία σε ποσοστό χαμηλότερο από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

»Έχει πλεόνασμα του προϋπολογισμού πάνω από τις προσδοκίες, είναι από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απολαμβάνει χαμηλής ανεργίας».

Στον κ. Ρος απάντησε ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι όσοι εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης έκαναν πολλά χρήματα.

Ο Έλληνας υπουργός είπε επίσης στον κ. Ρος -διότι ΔΕΝ κατάλαβε τι του διαμήνυσε ο Αμερικανός- ότι η Ελλάδα έχει τονίσει στους Κινέζους πως καλωσορίζει κάθε ξένη επένδυση, και ότι η χώρα μας παραμένει στον πυρήνα της Δυτικής συμμαχίας.

Το TRIBUNE είναι της άποψης ότι στις ξένες επενδύσεις καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη η γεωπολιτική.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.