Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για το ξέπλυμα: Οι δικαιολογίες Πέτσα επιβεβαιώνουν το διασυρμό από τους FT

«Οι αστείες δικαιολογίες της κυβέρνησης μετά τον διεθνή διασυρμό ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το εξόφθαλμο σκάνδαλο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, σχετικά με το δημοσίευμα των «Financial Times».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη και τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα κουραστεί» να επανακαταθέτει την ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό και να τον περιμένει στη Βουλή για να απαντήσει.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να έρθει στη Βουλή για να απαντήσει τόσο για τη σκανδαλώδη διάταξη «δώρο» σε όσους ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος, όσο και για την ασυλία στους τραπεζίτες και για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

»Και φυσικά για τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην μπορεί να παραγραφεί τυχόν αδίκημα δωροδοκίας από υπουργούς».

Προσθέτει ότι «οι αστείες δικαιολογίες του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά το διεθνή διασυρμό της κυβέρνησης και της χώρας για τα δώρα σε υπόδικους τραπεζίτες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το εξόφθαλμο σκάνδαλο:

»Μέχρι προχθές κανείς ελεγχόμενος για ξέπλυμα δεν μπορούσε να πάρει τα χρήματά του εάν δεν είχε τελεσίδικη αθώωση, ενώ τώρα η κυβέρνηση τους δίνει τη δυνατότητα να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους πριν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση, ακόμα και αν εν συνεχεία καταδικαστούν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει πως «αντί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να βάζει τους υπουργούς του να απειλούν Μέσα Ενημέρωσης να εξαφανίσουν το θέμα, ας ετοιμαστεί να δώσει εξηγήσεις με διευθύνσεις και ονόματα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει δε τα εξής ερωτήματα:

«Ποιοι είναι οι τραπεζίτες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες που ευνοούνται από την αποδέσμευση πάνω από 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την αποκάλυψη των «Financial Times»;

»Έναντι ποιου ανταλλάγματος προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή τη σκανδαλώδη ρύθμιση;».

«Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κουραστεί να επανακαταθέτει την ερώτηση και να περιμένει τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για να απαντήσει», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέτσας: Περιμένουμε από τους FT να ανασκευάσουν

Απάντηση στο δημοσίευμα των Financial Times για διάταξη της κυβέρνησης σχετικά με τα οικονομικά αδικήματα στο πλαίσιο της τροποποίησης του ποινικού κώδικα, έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Εξήγησε ότι οι Financial Times δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν την μεταβατική διάταξη για τις παρελθούσες υποθέσεις που δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο, να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την έρευνα της υπόθεσης έως 18 μήνες.

«Έχουμε στείλει απαντητική επιστολή (στους Financial Times) για τις παρελθούσες υποθέσεις. Περιμένουμε σήμερα τη δημοσίευση της επιστολής», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Για την ίδια την διάταξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι εναρμονίζει το ποινικό με το οικονομικό δίκαιο με βάση τη σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ειδικότερα εξήγησε ότι κάποιος κατηγορούμενος για κάποιο ποινικό αδίκημα μπορεί να προφυλακιστεί έως και 18 μήνες χωρίς να του έχει ασκηθεί δίωξη. Αντίθετα, για οικονομικά αδικήματα, το πάγωμα λογαριασμών ή οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου, συνεχιζόταν για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

«Όλοι θέλουμε να απονέμεται δικαιοσύνη όλοι επίσης θέλουμε σε ένα σοβαρό κράτος δικαίου όπως είναι η Ελλάδα, να μην κρατούνται όμηροι πολίτες οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα», είπε ο κ. Πέτσας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.