Μπαμπινιώτης: Να εφαρμοστεί το μέτρο της εισόδου με κάρτα στα ΑΕΙ – Τι είπε για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ

“Νομίζαμε όλοι ότι με την άρση ασύλου ότι θα μπει μια τάξη στα Πανεπιστήμια. Βλέπουμε τις απαράδεκτες αυτές συγκρούσεις, απαράδεκτες για Πανεπιστήμια, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν” δήλωσε ο καθηγητής, πρώην υπουργός Παιδείας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπαμπινιώτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

“Πιστεύω ότι οι Πρυτάνεις πρέπει να πάρουν τις πικρές, σκληρές αποφάσεις για έλεγχο στην είσοδο και έξοδο από τα πανεπιστήμια” τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για απόφαση την οποία μπορούν να πάρουν απευθείας, χωρίς αυτή να εξαρτάται από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο πρώην Πρύτανης εξήγησε πως κάθε φοιτητής, πανεπιστημιακός ή διοικητικός πρέπει να έχει μια κάρτα- ηλεκτρονική ταυτότητα για την είσοδο του στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

“Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να ελεγχθεί και να διαπιστωθεί πως μέσα στο πανεπιστήμιο βρίσκονται μόνο όσοι έχουν λόγο να βρίσκονται κι όχι εξωπανεπιστημιακοί. Εξάλλου τα φαινόμενα παθογένειας εντός των πανεπιστημιακών χώρων δεν προκύπτουν από τους φοιτητές, οι οποίοι ακόμα κι αν αντιδρούν- διαμαρτύρονται δεν προβαίνουν σε αγριότητες ή εξαλλοσύνες” τόνισε.

“Αυτά είναι από άτομα εξωπανεπιστημιακά άρα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εμποδίσουμε την είσοδο σε αυτά” υπογράμμισε, δηλώντας σε κάθε περίπτωση αντίθετος με τις παρεμβάσεις της αστυνομίας αφού κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι ένα έσχατο μέσο.

Εξηγώντας περαιτέρω πως μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το παραπάνω ο πρώην υπουργός συμπλήρωσε πως αν οι υπάλληλοι των πανεπιστημίων και της πανεπιστημιούπολης εν γένει αντιληφθούν δυνητικά την παρουσία εξωπανεπιστημιακών θα μπορούν, σε συνεννόηση πάντα με τις πρυτανικές αρχές, να καλούν την ασφάλεια.

Ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ εξέφρασε την εκτίμηση πως το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ούτε με παρεμβάσεις της αστυνομίας εντός του πανεπιστημιακού χώρου ούτε γενικώς μέσω των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής, υποστηρίζοντας πως από την στιγμή που η κυβέρνηση προέβη στην εφαρμογή της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου, πρέπει να βρει κατά συνέπεια τους τρόπους να διασφαλίσει την επιλογή της αυτή.

Όπως είπε ο κ. Μπαμπινιώτης, από την στιγμή που η Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ αποφασίζει το κλείσιμο της σχολής, με αφορμή τα όσα υφίστανται εντός του πανεπιστημιακού χώρου και κάποιοι αψηφούν την απόφαση εισβάλλοντας στο κτίριο σπάζοντας αλυσίδες και παρεμβαίνει η αστυνομία, η κατάσταση αρχίζει πια να μην ελέγχεται.

“Το θέμα είναι να βάλουμε όλα αυτά σε μια σειρά και να τα προλάβουμε», επανέλαβε. Με το μέτρο των καρτών εισόδου θα μπορούσε σταδιακά να επικρατήσει μια ομαλότητα για τα πανεπιστήμια και να ισχύσει και για την Ελλάδα ό,τι ισχύει για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα όλου του κόσμου” πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι επισκεπτόμενος το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο πλαίσιο των ακαδημαικών του δραστηριοτήτων, τόσο εκείνος όσο και συνάδελφος του ο οποίος υπηρετούσε ως τακτικός καθηγητής στο εν λόγω ίδρυμα, δεν μπορούσαν να εισέλθουν χωρίς την απαραίτητη ειδική άδεια και ταυτότητα αντίστοιχα.

“Εδώ μπαίνει ο καθένας μέσα κι έτσι δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις” αντιπαρέβαλε. Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη τέλος, το ζήτημα των καρτών εισόδου δεν είχε μελετηθεί περισσότερο στο παρελθόν καθώς αφενός η οξύτητα δεν είχε πάρει τη μορφή που έχει τώρα κι αφετέρου ίσχυε το πανεπιστημιακό άσυλο. Την ίδια ώρα, οι πρυτανικές αρχές δεν μπορούν να φέρουν ευθύνη για την ισχύουσα κατάσταση στο σήμερα καθώς προ της άρσης του ασύλου, η διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί προκειμένου να παρέμβουν οι αρχές ήταν πολύπλοκη.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.