Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Μιχαλολιάκος αδειάζει τα μέλη της Τοπικής Νίκαιας για τη δολοφονία Φύσσα

Στην απολογία του, ο Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε αθώος των κατηγοριών και υποστήριξε ότι δεν είναι «φασίστας» – Τι είπε για συγκατηγορούμενούς του: «Βοσκός» ο Μπαρμπαρούσης και «παλαιοκομματικός Μαυρογιαλούρος» ο Κουκούτσης

Άδειασε με την απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Νίκος Μιχαλολιάκος τα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος του στη Νίκαια, τα οποία εμπλέκονται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο κατηγορούμενος, γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, δεν υπερασπίστηκε τον ισχυρισμό που προέβαλλαν οι κατηγορούμενοι από την Τοπική Οργάνωση, σύμφωνα με τον οποίο το βράδυ της δολοφονίας του μουσικού είχαν πάει να μοιράσουν τρικάκια στο Κερατσίνι, ενόψει ομιλίας του Μιχαλολιάκου στη Νίκαια. Ο Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι όλα αυτό του φαίνεται παράξενο «γιατί συνήθως αυτά τα πράγματα γίνονται μεσημέρι» και υποστήριξε πως ο ίδιος είχε αποφασίσει να μην πραγματοποιήσει την ομιλία του στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα, ο συνήγορος του Γ. Πατέλη (πυρηνάρχη Νίκαιας) κοινοποίησε στο δικαστήριο έγγραφο στο οποίο αναφερόταν ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος θα έκανε την ομιλία.

Συνήγορος: Είχατε κοινοποιήσει τη σκέψη σας για ακύρωση της ομιλίας;

Ν. Μιχαλολιάκος: Όχι.

Συνήγορος: Άρα γιατί σας φάνηκε παράξενο που θα μοίραζαν τρικάκια;

Ν. Μιχαλολιάκος: Γιατί αυτά γίνονται συνήθως μεσημέρι…

Κρατώντας χαμηλούς τόνους καθ’ όλη τη διάρκεια της απολογίας του ο Μιχαλολιάκος, δήλωσε αθώος των κατηγοριών που αντιμετωπίζει και έκανε χρήση και εκείνος της επιχειρηματολογίας περί πολιτικής δίωξης και σκευωρίας με στόχο τον καταποντισμό της Χρυσής Αυγής από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά.

Με την έναρξη της απολογίας του μάλιστα – ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 π.μ. με ομοϊδεάτες του να τον χειροκροτούν με την είσοδό του στο δικαστήριο – ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, ως επιχείρημα ότι οι δικαστικές αρχές δεν ερεύνησαν το περιβόητο βίντεο Μπαλτάκου.

Παρ’ όλα αυτά, λίγο αργότερα ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος κάθεται στο εδώλιο ένας αρχηγός κόμματος για πράξεις οπαδού του κόμματος του.

«Ποια εγκληματική οργάνωση;»

Αναφερόμενος στην κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, την οποία αντιμετωπίζει (η άλλη είναι για παράνομη οπλοφορία) ο Ν. Μιχαλολιάκος είπε: «Ποια εγκληματική οργάνωση; Εμείς ήμασταν γνωστοί στο Πανελλήνιο εδώ και 30 χρόνια. Με ποιο σκεπτικό όλοι αυτοί που εξέλεξε ο ελληνικός λαός είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης; Πως είναι δυνατόν να κάνω εγώ εγκληματική οργάνωση με έναν πρώην Πασόκο που πουλούσε τυρόπιτες στο Περιστέρι (εννοεί τον Στ. Μπούκουρα), με τον Κουκούτση που ήταν ο ορισμός του παλαιοκομματισμού και του Μαυρογιαλούρου και με έναν ακόμη που έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία (εννοεί τον Μπαρμπαρούση)».

Δηλώνοντας εθνικιστής και όχι ναζιστής, ο Ν. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σύλληψή του για να τονίσει πως ήταν μια «επιχείρηση σοκ και δέος με τζιπ και μασκοφόρους που στόχο είχε να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό».

Υπερτονίζοντας τα περί βρόμικης προπαγάνδας σε βάρος της Χρυσής Αυγής, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως σκοπός των διώξεων ήταν να ποινικοποιηθεί ένα ολόκληρο κόμμα. «Έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις και ήθελαν να στήσουν κατηγορητήρια», είπε και σε άλλο σημείο της απολογίας του υποστήριξε πως ο ίδιος είχε ενημέρωση από συνεργάτη της κυβέρνησης Σαμαρά που δεν θέλησε να κατονομάσει, ο οποίος του ανέφερε ότι θα υπάρξουν προφυλακίσεις για τα στελέχη του κόμματος.

Η δολοφονία Φύσσα

Κατά την απολογία του ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν έδωσε καμία εντολή για βίαιη ενέργεια ούτε και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την οποία όπως είπε, καταδίκασε από το βήμα της Βουλής.

Απαντώντας σε ερώτηση της έδρας υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τον Γιώργο Ρουπακιά και επανέλαβε στο δικαστήριο πως είναι δυνατόν ο ίδιος να δικάζεται για μια δολοφονία από έναν οπαδό του κόμματος.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι έμαθε για το έγκλημα την επόμενη ημέρα, όταν ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τη σύζυγο του Ελένη Ζαρούλια.

Πρόεδρος: Τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου την ημέρα της δολοφονίας Φύσσα υπάρχει μια κλήση από το Ι. Λαγό προς εσάς. Έχει ενημερωθεί για το τι είχε συμβεί…

Ν. Μιχαλολιάκος: Δεν το ξέρω, εμένα δε μου είπε τίποτα. Εγώ δεν έχω καμία σχέση και δεν ενέκρινα τέτοιες ενέργειες…

Πρόεδρος: Όταν μάθατε προβήκατε σε κάποιες ενέργειες ως γενικός γραμματέας;

Ν. Μιχαλολιάκος: Βεβαίως απομακρύνθηκε ο Πατέλης και έγιναν απολύσεις από τα γραφεία της Μεσογείων. Όσοι δεν ήταν μέλη τι να τους κάνω; Είχα να αμυνθώ για τον εαυτό μου και το κόμμα….

Συνεχίζοντας ο κατηγορούμενος έστρεψε τα πυρά του σε όσους τον φέρανε, όπως είπε, στο εδώλιο. «Είναι διπλά ένοχοι γιατί ξέρουν από τα τηλέφωνα ότι είμαι αθώος», είπε.

Ερωτηθείς από την έδρα για τις εμπρηστικές δηλώσεις και ομιλίες του, ο Ν. Μιχαλολιάκος υποστήριξε πως όταν έλεγε ότι «είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’45”, μιλούσε για τους εθνικιστές» και «οι Έλληνες εθνικιστές του ’45 ήταν ηττημένοι». Όπως είπε: «Μας είχαν υποσχεθεί πολλά οι σύμμαχοι όχι μόνο δεν μας έδωσαν τίποτα αλλά οι μεγάλες δυνάμεις οδήγησαν την πατρίδα σε μεγαλύτερες καταστροφές. Η Ελλάδα, ναι, ήταν από τους ηττημένους του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου…».

Σε άλλη ερώτηση της έδρας για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας Φύσσα, δυο χρόνια μετά το έγκλημα ο κατηγορούμενος υποστήριξε καταρχάς ότι είχε καταδικάσει τη δολοφονία την επόμενη ημέρα σε συνέντευξή του. «Αναφέρομαι στο πολιτικό κόστος. Με το ρήμα αναλαμβάνουμε εννοούμε ότι έχουμε χρεωθεί το πολιτικό κόστος. Είχε πολιτική ευθύνη η ΝΔ για τη δολοφονία Τεμπονέρα; Ή το ΠΑΣΟΚ για τον Παπαντωνίου και τον Τσοχατζόπουλο;» είπε και συνέχισε: «Είναι δυνατόν ένα ολόκληρο κόμμα να κατηγορείται, επειδή ένας οπαδός του έκανε μια αποτρόπαια πράξη; Δεν έχει σχέση με το κόμμα η ανθρωποκτονία αυτή. Έχει σχέση με το ότι ένας άνθρωπος δολοφόνησε έναν άλλον. Η τελευταία που ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο ήταν η Χρυσή Αυγή».

Υπεραμυνόμενος της ρητορικής του ο Ν. Μιχαλολιάκος αρνήθηκε ακόμη ότι με τις ομιλίες του προέτρεπε σε πράξεις βίας: «Τα σχήματα λόγου είναι ελεύθερα, πόσο μάλλον όταν δεν προτρέπουν σε συγκεκριμένες πράξεις βίας και εγώ δεν προέτρεπα σε πράξεις βίας» υποστήριξε και παρέπεμψε μάλιστα στους στίχους της Μασσαλιώτιδας…..

«Δεν είμαι φασίστας»

Δηλώνοντας υπερήφανος για τις ιδέες του αλλά και εθνικιστής και όχι «μασκαράς», ο Ν. Μιχαλολιάκος μίλησε κατόπιν ερώτησης της έδρας και για τους περιβόητους ναζιστικούς χαιρετισμούς. «Ο χαιρετισμός αυτός δεν ήταν ο επίσημος, δεν επιτρέπονταν στη Χρυσή Αυγή. Ήταν ο χαιρετισμός των εθνικιστών του Μεσοπολέμου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εγώ προκλητικά τον έκανα και με αποκάλεσαν φασίστα και εγώ δεν είμαι φασίστας σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο που δεν υπάρχει αυτός ο χαιρετισμός», είπε.

Κλείνοντας την απολογία του ευχαρίστησε όσους τους συμπαραστάθηκαν, ενώ επιτέθηκε στα ΜΜΕ που, όπως είπε, τον διέσυραν επί μήνες.

Η αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν από νωρίς σήμερα ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, ανάμεσά τους φίλοι και συγγενείς του Παύλου Φύσσα, όπως και υποστηρικτές και ομοϊδεάτες του Ν. Μιχαλολιάκου. Μάλιστα, μετά το πέρας της απολογίας του κατηγορούμενου υπήρξε ένταση με μέλη του ακροατηρίου να αποκαλούν τον Ν. Μιχαλολιάκο «δολοφόνο» και τους υποστηρικτές του να τους απαντούν με το σύνθημα: «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.