“Βόμβες” από Μαναδιάκη στην κατάθεσή του για την υπόθεση Novartis: Mε πίεζαν να εμπλέξω Σαμαρά, Άδωνι και Στουρνάρα

Της Άννας Κανδύλη

Για χειραγώγηση της έρευνας από την προηγούμενη ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και για πιέσεις που του ασκήθηκαν προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα έκανε λόγο ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και εν συνεχεία κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.

Η πεντάωρη κατάθεσή του, η οποία από εισαγγελικές πηγές χαρακτηρίζεται «σημαντική», δόθηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης για τις καταγγελόμενες παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis.«Χειραγωγούμενη έρευνα»

Ο κ. Μανιαδάκης έπιασε το νήμα της υπόθεσης από το 2012. Αναφερόμενος στην εισαγγελική έρευνα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι εισαγγελείς της Διαφθοράς δεχόντουσαν έλεγχο και χειραγώγηση από την τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα από την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο κ. Μανιαδάκης πάντως δεν έκανε αναφορά σε ονόματα της τότε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλων πολιτικών προσώπων από τα οποία να δέχθηκε πιέσεις.

Αντίθετα, υποστήριξε ότι δέχτηκε πιέσεις για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis από την πλευρά των εισαγγελικών λειτουργών.

Αναφέρθηκε ακόμη, σε ψυχολογικό εκβιασμό από τους εισαγγελείς οι οποίοι τον απειλούσαν ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου αν δεν μιλήσει για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Όπως επανέλαβε και κατά την σημερινή του κατάθεση, δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να εμπλέξει στην υπόθεση τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα. Αναφερόμενος δε στη δίωξη του την χαρακτήρισε και πάλι ” καθαρά πολιτική”.

Κατά των προστατευόμενων μαρτύρων

Ο κ. Μανιαδάκης στράφηκε για ακόμη μια φορά κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι όπως υποστήριξε, δεν έπρεπε να είναι προστατευόμενοι, καθώς έχουν οικονομικά κίνητρα αφού θα λάβουν ποσοστό από τα όποια πρόστιμα επιβληθούν στην φαρμακοβιομηχανία από τους Αμερικανούς που διενεργούν έρευνα για αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας.

Σημείωσε επίσης, ότι πολλά από τα στοιχεία που έχουν καταθέσει είναι ” ανακριβή και αναξιόπιστα”.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του δικαστικού Μεγάρου ο κ. Μανιαδάκης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σκάνδαλο στην Novartis και προσέθεσε:

“Στην υπόθεση αυτή έχει χαθεί κάθε μέτρο λογική με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι, θεσμοί , η ίδια η Δικαιοσύνη. Η μόνη θεραπεία είναι η αλήθεια και περιμένω ότι η αλήθεια θα λάμψει»

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν υπάρχει σκάνδαλο Novartis ο κ. Μανιαδάκης απάντησε ότι “υπάρχει σκάνδαλο στο φάρμακο, με παράτυπες πρακτικές” για τις οποίες υπήρξαν ενδείξεις που δεν διερευνήθηκαν από τη δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του καθηγητή, Θεόδωρος Μαντάς χαρακτήρισε “εσφαλμένη και ακατανόητη την επιλογή να καταστεί από προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορούμενος”, προσθέτοντας προσέθεσε ότι με την κίνηση τους αυτή «οι εισαγγελείς αποστέρησαν την έρευνα από την πολύτιμη μαρτυρία του.»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.