Σκηνές χάους στη βουλή του Χονγκ Κονγκ

H επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, αναγκάστηκε να διακόψει την ετήσια ομιλία της στη βουλή, αφού βουλευτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα και να την γιουχάρουν.
Ήταν η πρώτη μέρα συνεδρίασης της βουλής, μετά το ξέσπασμα των μαζικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και αναμενόταν να συζητηθεί η απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, που επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα και το οποίο στη συνέχεια πήρε αντικυβερνητικό χαρακτήρα, με σχεδόν καθημερινές κινητοποιήσεις και βασικό αίτημα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει την ομιλία της, βουλευτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εμπνευσμένα από το κίνημα διαμαρτυρίας, όπως «Απελευθερώστε το Χόνγκ Κόνγκ», ενώ ανήρτησαν και πανό που έγραφε: «Πέντε αιτήματα- ούτε ένα λιγότερο» αναφερόμενοι στα αιτήματα που έχουν θέσει οι διαδηλωτές.

Ύστερα από μία πρώτη διακοπή, η συνεδρίαση επαναλήφθηκε για λίγο, για να διακοπεί τελικά για δεύτερη φορά. Η απόσυρση του νομοσχεδίου θα είναι δυνατή μόνο εάν ολοκληρωθεί κανονικά η συνεδρίαση. Τελικά, όπως έγινε γνωστό, η ομιλία της  Λαμ, η οποία είχε παρουσιαστεί ως μία απόπειρα ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών του Χονγκ Κονγκ, έπειτα από τέσσερις μήνες πολιτικής κρίσης , θα μαγνητοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί λίγο αργότερα.

Οι διαδηλωτές ζητούν, πέραν της απόσυρσης του νομοσχεδίου, την κατάργηση του χαρακτηρισμού «εξέγερση» για τις διαδηλώσεις, που ξέσπασαν στις 12 Ιουνίου, αμνηστία για όλους τους συλληφθέντες διαδηλωτές, ανεξάρτητη έρευνα για χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας, καθολικό δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για τον πρωθυπουργό και το Νομοθετικό Συμβούλιο ενώ αρκετοί ζητούν και παραίτηση της Κάρι Λαμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.