ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΖΗΤΑ Ο εισαγγελέας για τους Καταλανούς αυτονομιστές

oriol-junqueras-catalonia.jpg Οριόλ Ζουνκέρας Αντιμέτωπος με 25 χρόνια κάθειρξη και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Οριόλ Ζουνκέρας | AP Photo/Paul White, File 02.11.2018, 13:11 | Ετικέτες:  Καταλονία, Ισπανία, δημοψήφισμα, φυλακές, δικαιοσύνη Συντάκτης:  efsyn.gr

Μεγάλες ποινές κάθειρξης, που φτάνουν ακόμη και τα 25 χρόνια, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας στη δίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών, που κρατούνται με τις κατηγορίες της εξέγερσης και της υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, που συνήλθε στις 25 Οκτωβρίου για να δικάσει τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, ολοκλήρωσε σήμερα την προκαταρκτική διαδικασία, με τον εισαγγελέα της έδρας να συνοψίζει το κατηγορητήριο. Στην πρότασή του, για τα αδικήματα της εξέγερσης και της κατάχρησης δημόσιου χρήματος, ζητά την επιβολή ποινών κάθειρξης που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τα 25 χρόνια, αλλά και επιστροφή των χρημάτων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Η ακροαματική διαδικασία για τους 18 ηγέτες αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2019 και σ’ αυτήν δεν θα δικαστούν ο πρώην πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζντεμόν και έξι ακόμη στελέχη της κυβέρνησής του, που έχουν φύγει από την Ισπανία και έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

La fiscalía pide 25 años de cárcel para Junqueras. El ministerio público solicita penas de hasta 16 años para los exconsellers y 17 para Forcadell y los líderes de las organizaciones sociales independentistas https://t.co/3tzV2D2w2W pic.twitter.com/fsvGtL8yjZ

— EL PAÍS (@el_pais) 2 Νοεμβρίου 2018

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου ζητά για τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Οριόλ Ζουνκέρας, 25 χρόνια κάθειρξη για εξέγερση και υπεξαίρεση, αλλά και 25 χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Για τους Τζόρντι Κουιξάρτ, Τζόρντι Σάντσεθ και Κάρμε Φορκαντέλ, 17 χρόνια για εξέγερση, για τους πρώην υπουργούς Τζόρντι Τουρούλ, Ραούλ Ρομέβα, Χοακίν Φορν, Χοσέπ Ρουλ και Ντολόρς Μπάσα 16 χρόνια για εξέγερση.

Οι Κάρλες Μούντο, Σάντι Βίλα και Μεριξτέλ Μποράς είναι αντιμέτωποι με 6 χρόνια για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, ενώ ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, Χοσέπ Λούις Τραπέρο, είναι αντιμέτωπος με 11 χρόνια κάθειρξη για εξέγερση.

Σύμφωνα με το ισπανικό δίκαιο, η εξέγερση τιμωρείται με 15 έως 30 χρόνια κάθειρξη, η απόσχιση και η υπεξαίρεση με 14 έως 27 χρόνια, ωστόσο η ποινή μπορεί να μειωθεί αν επιστραφούν τα χρήματα που χάθηκαν.

Ο Οριόλ Ζουνκέρας, που μαζί με άλλους εννέα Καταλανούς πολιτικούς βρίσκεται προφυλακισμένος, λίγο πριν από την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου και των προτεινόμενων ποινών από τον εισαγγελέα, είχε δηλώσει μέσα από τη φυλακή ότι οι Καταλανοί ηγέτες «είμαστε προετοιμασμένοι για μακράς διάρκειας φυλάκιση», τονίζοντας ότι η δίωξη είναι πολιτική.

Επίσης, μέσω μηνύματος στο Twitter, ο πρώην πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζντεμόν, τόνισε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι».

Πολιτικά απόνερα

Η δίκη των Καταλανών ηγετών έχει προκαλέσει πολιτική σύγκρουση και στη Μαδρίτη, λόγω της στήριξης που απολαμβάνει η κυβέρνηση Σάντσεθ από τους Καταλανούς βουλευτές στο κοινοβούλιο σε κρίσιμα νομοσχέδια, όπως ο προϋπολογισμός.

Ο γενικός γραμματέας των Πολιτών (Ciudadanos), Χοσέ Μανουέλ Βιγέγας, κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να δείξει εύνοια προς τους Καταλανούς ηγέτες που βρίσκονται στη φυλακή.

«Δεν τον ενδιαφέρει το κοινό καλό», ανέφερε, αλλά «χρειάζεται τις ψήφους αυτών που υποσκάπτουν την ενότητα της χώρας στη Βουλή».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, ζήτησε εκλογές, για να μην επιτραπεί στον Σάντσεθ «να καλοπιάσει» αυτούς που προσέβαλαν την ισπανική δημοκρατία,

El @Congreso_Es votará la propuesta de Ciudadanos para evitar que Sánchez pueda indultar a los que dieron un golpe contra nuestra democracia.
¿Apoyará el PSOE nuestra iniciativa o votará a favor del indulto a sus socios separatistas? https://t.co/yMshYkmvWX

— Albert Rivera (@Albert_Rivera) 2 Νοεμβρίου 2018

Από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ τηρεί σιγή ιχθύος και δεν λαμβάνει θέση εν όψει έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας, έχοντας ωστόσο με έμμεσο τρόπο επικρίνει την κατηγορία της εξέγερσης. Το αποτέλεσμα είναι να δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει πολιτικά κέρδη από την υπόθεση.

Πηγή: El Pais, Associated Press

Επιμέλεια κειμένου: Αρχοντία Κάτσουρα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε δίκη 18 ηγέτες της Καταλονίας για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας «Αυτοδιάθεση ή ρίχνουμε την κυβέρνηση»

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.